Shutterstock
Roskaposti, sähköposti

Milloin huijausviestejä alettiin lähettää?

Raharikas eksoottisesta maasta kaipaa apuasi pelastaakseen omaisuutensa. Niin sanottujen nigerialaiskirjeiden idea juontaa juurensa Ranskan vallankumouksen ajoista yli 200 vuotta sitten.

Äveriäs henkilö eksoottisesta maasta kaipaa apuasi pelastaakseen omaisuutensa, ja jos autat häntä, saat kiitokseksi muhkean summan. Ensin sinun pitää kuitenkin lainata hänelle jonkin verran rahaa.

Suurin piirtein näin kerrotaan niissä lukemattomissa huijausviesteissä, joita alkoi ilmaantua 1990-luvun puolivälissä sähköpostin käytön yleistyessä. Niin sanottujen nigerialaiskirjeiden idea ei kuitenkaan ole uusi.

Ensimmäisiin tunnettuihin huijausviesteihin kuuluvat Ranskan vallankumouksen (1789–1799) jälkeen kirjoitetut kirjeet, jotka vaikuttivat olevan ranskalaisaristokraatin palvelijan kirjoittamia.

Kirjeiden mukaan aristokraatti oli joutunut vallankumouksellisia paetessaan heittämään jalokivilippaan järveen. Yrittäessään hakea lipasta palvelija oli pidätetty, ja nyt hän tarvitsi apua maksaakseen takuut. Auttajille hän lupasi osuuden rikkauksista.

Roskaposti, sähköposti

Sähköposti alkoi yleistyä 1990-luvulla – ja pian postilaatikoihin alkoi tupsahdella myös huijausviestejä.

© Shutterstock

Huijaukset siirtyivät verkkoon

1800-luvulla keksittiin vastaava ”espanjalaiset vangit” -nimellä tunnettu huijaus. Tuolloin ihmisille kirjoitti henkilö, joka väitti edustavansa äveriästä Espanjassa vankilaan joutunutta henkilöä. Takuusumman lainaamalla kirjeen vastaanottaja voisi auttaa vangittua saamaan omaisuutensa takaisin – palkkiota vastaan.

Huijauskirjeet yleistyivät 1980-luvun Nigeriassa, missä tehtailtiin miljoonia kirjeitä ja lähetettiin niitä maailmalle väärennetyillä postimerkeillä. Kun internet kehittyi vuosikymmen myöhemmin, huijaukset siirtyivät sinne.