Library of Congress
Perhe rannalla

Milloin alettiin viettää kesälomaa?

1800-luvulla useimmilla työntekijöillä ei ollut koskaan vapaata, vaan he raatoivat seitsemän päivää viikossa. Vuosisadan lopulla ammattiliitot kasvoivat kuitenkin niin vahvoiksi, että ne saattoivat vaatia työnantajilta lomia.

1800-luvulle asti lomat olivat tuntematon käsite kaikille muille paitsi vauraalle porvaristolle. Useimmat tavalliset ihmiset työskentelivät maataloudessa ja olivat siksi aina töissä, koska peltoja ja eläimiä ei voinut jättää hoitamatta.

Teollistumisen ja kaupungistumisen seurauksena työntekijöille säädettiin kiinteä työaika ja työn ja vapaa-ajan välinen ero selkeytyi.

Työväenliikkeen ja ammattiliittojen vahvistuessa työntekijät alkoivat 1800-luvun lopulla saada vapaata ensin sunnuntaisin ja myöhemmin myös lauantaisin. Sitten heille myönnettiin peräkkäisiä vapaapäiviä ja lyhyitä lomia.

Perhe rannalla

Tavallinen kansa sai mahdollisuuden viettää kesälomaa vasta noin sata vuotta sitten.

© Library of Congress

Etelänmatkailu alkoi 1960-luvulla

Pohjois-Euroopassa kesäloman vietto alkoi 1900-luvun alkuvuosikymmeninä. Kesällä työväki suuntasi kaupungeista maalle telttailemaan, uimaan ja nauttimaan auringosta ystävien ja perheen seurassa.

Massaturismi ja ulkomaanmatkailu yleistyivät toden teolla kuitenkin vasta 1960-luvulta lähtien, kun suuret matkatoimistot alkoivat lennättää kansaa halvoille seuramatkoille etenkin Välimeren maihin.