A. Bouzouggar, INSAP, Morocco
Kotiloita

Milloin alettiin käyttää koruja?

Varhaiset kivikautiset esivanhempamme koreilivat mielellään koruilla – ainakin Afrikasta luolasta löydettyjen 150 000 vuotta vanhojen kotiloiden perusteella.

Ihmiset käyttivät mielellään kauniita koruja jo noin 150 000 vuotta sitten. Siihen tulokseen tuli yhdysvaltalaisen Arizonan yliopiston tutkijaryhmä, joka löysi vuosina 2014–2018 kasan merietanoiden kuoria marokkolaisesta luolasta.

Kuoria oli kaikkiaan 33, ja niihin oli tehty reikiä niin, että niitä voitiin kantaa nauhassa. Tutkijoiden mukaan kotiloita on voitu käyttää esimerkiksi kaulariipusten tapaan tai niitä on ehkä kiinnitetty vaatteisiin koristeeksi.

Kotiloita

Kotilot ovat läpimitaltaan noin 1,5 cm, ja niissä olevien kulumajälkien perusteella niitä on käytetty koruina.

© A. Bouzouggar, INSAP, Morocco

Korujen avulla kommunikoitiin

Kotilolöytö on merkittävä siksi, että sen perusteella jo varhaiset ihmiset kommunikoivat symboleihin perustuvalla sanattomalla viestinnällä. Toisin sanoen ihmiset ilmaisivat itseään ilman puhetta, esimerkiksi käyttämällä statussymboleja, kuten koruja, tai pukeutumalla tietynlaisiin vaatteisiin.

Löytö viittaa tutkijoiden mukaan siihen, että varhaisilla ihmisillä oli monivivahteisempaa sosiaalista kanssakäymistä kuin olemme aiemmin olettaneet.

Marokosta löydettyjen kotilokorujen tarkkaa käyttötarkoitusta ei kuitenkaan tiedetä. On mahdollista, että henkilö on osoittanut koruillaan kuuluvansa johonkin tiettyyn ryhmään. Tarve osoittaa kuuluvansa tiettyyn yhteisöön luultavasti kasvoi sitä mukaa kuin yhä useammat ja useammat ihmisryhmittymät alkoivat asuttaa Pohjois-Afrikkaa noin 150 000 vuotta sitten.