Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Roomalainen käymälä

Millä pyyhittiin ennen vessapaperia?

Kiinassa käytettiin vessapaperia jo 500-luvulla jaa. Muualla takapuolen pyyhkiminen vessassa käynnin jälkeen vaati hieman enemmän luovuutta.

Carole Raddato

Kiinalaiset alkoivat käyttää wc-paperia ensimmäisinä. Ei tiedetä, milloin vessapaperi ilmestyi kiinalaisiin käymälöihin, mutta varhaisin kirjallinen maininta wc-paperista on peräisin vuodelta 589 jaa., kun eräs virkamies kirjoitti, ettei hän rohjennut käyttää uskonnollisia kirjoituksia ”käymälätarkoituksiin”.

1300-luvulta peräisin olevat vanhat asiakirjat osoittavat, että yksin Zhejiangin maakunnassa tuotettiin vuosittain 10 miljoonaa pakkausta vessapaperia.

Muualla maailmassa oli tyydyttävä paperin sijasta kulloinkin saatavilla oleviin tarpeisiin, kuten lehtiin, ruohoon, heinään, sammaleeseen, kiviin, hiekkaan tai puunpalasiin. Varakkaat ihmiset käyttivät mieluusti villaa, kangasta ja turkista, jotka olivat iholle hellävaraisempia.

Roomalainen käymälä

Roomalaiset käyttivät julkisia käymälöitä, joissa asioi useita ihmisiä samaan aikaan.

© Carole Raddato

Ennen vessapaperia

Ihmiset ovat kautta aikojen turvautuneet hyvin erilaisiin ja luoviinkin keinoihin pyyhkiä takapuolensa vessassa.

 • Svamp på en pinne
  © D. Herdemerten

  Roomalaiset: Keppiin sidottu sieni

  Roomalaiset pyyhkivät takapuolensa keppiin sidotulla sienellä. Käytön jälkeen sieni huuhdeltiin suolavedessä tai etikassa.

 • Potteskår
  © Portable Antiquities Scheme (PAS)

  Kreikkalaiset: Ruukunsirpaleet

  Kreikkalaiset olivat mestareita valmistamaan kauniita saviruukkuja. Kun ruukku hajosi, sirpaleet vietiin käymälään uusiokäyttöä varten.

 • Maiskolbe
  © Shutterstock

  Inkat: Kalutut maissintähkät

  Maissi oli inkojen ja muiden Etelä-Amerikan kansojen ruokavalion perusta. Kun maissi oli syöty, kaluttuja tähkiä käytettiin vessassa.

”Aikamme suurin välttämättömyys”

Lännessä vessapaperi tuli markkinoille vuonna 1857, kun liikemies Joseph Gayetty alkoi kaupata ”lääkepaperia” mainoslauseella ”Aikamme suurin välttämättömyys”. Aaloella kyllästettyä paperia myytiin aluksi yksittäisinä arkkeina ensisijaisesti peräpukamien hoitoon.

Vessapaperirullat tulivat myyntiin pari vuosikymmentä myöhemmin. Paperin laatu oli kuitenkin pitkään kehno, ja tikut ja terävät sirut olivat kiusallinen ongelma 1930-luvulle asti. Tuolloin paperin tuotanto oli kehittynyt niin paljon, että markkinoille saatiin sileää ja pehmeää vessapaperia.

Lue myös:

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota