Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Miksi säästölipas on possun muotoinen?

Pieni väärinkäsitys ja tuotteliaat savenvalajat tekivät possusta suositun säästölippaan.

Shutterstock

Syy siihen, että säästölipas on usein possu, juontuu kaukaa keskiaikaisesta Englannista. Siellä vaivalla säästetyt lantit säilytettiin pienissä ruukuissa, jotka kätkettiin visusti muilta.

Nämä ruukut olivat yleensä savea, sillä se oli halvempaa ja helpompaa työstää kuin metalli tai puu. Useimmiten ruukut valmistettiin punertavasta savesta, jota kutsuttiin nimellä pygg. Sana lausuttiin suunnilleen ”pugg”.

Pygg jar muuttui pig jariksi

Kansa kutsui näitä varhaisia ”säästölippaita” nimellä pygg jar (pygg-ruukku). Englannin kielen kehittyessä y-kirjainta ei enää lausuttu u-äänteenä vaan i-äänteenä.

Niinpä pygg jar alettiin 1700-luvun kuluessa lausua ”pig jar” – sana ’pig’ tarkoittaa englanniksi sikaa. Pian unohtui, että ruukkujen nimi tarkoitti alun perin savea, josta ne oli valmistettu, ja säästölippaista alettiin tehdä possun muotoisia.

Säästöpossun tarina alkaa kaukaa

Säästölippaita on kuitenkin käytetty vanhastaan muuallakin kuin keskiajan Englannissa. Arkeologisten löytöjen perusteella jo ammoisina aikoina kolikoita on kerätty ja pantu säilöön erilaisiin astioihin ja lippaisiin:

  • Muinaisesta kreikkalaisesta Prienen kaupungista on löytynyt 100-luvulta peräisin oleva säästölipas, joka on temppelin muotoinen ja jossa on lantin mentävä aukko.

  • Myös antiikin Rooman rauniokaupungeista, kuten Pompejista, on löydetty rahakätköjä.

  • Jaavan saarelta on löytynyt vuosina 1293–1527 olemassa olleen Majapahitin valtion ajalta monia eläinten muotoisia savisia rahalippaita – suosituin muoto oli villisika.

Lue myös:

Arkielämä

Huumeilla on paettu todellisuutta 7 000 vuotta

13 minuuttia
Arkielämä

Mystisiä merkkejä on kaikkialla ympärillämme

14 minuuttia
Arkielämä

Näin kauan tupakkaa on pidetty vaarallisena

2 minuuttia

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

passowrd_reset.form.email_help
Tarkista sähköpostiosoite

Syötä koodi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostilla koodin osoitteeseen
Virhe: Syötä koodi

Uusi salasana

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota