Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Juudaksen suudelma petos punatukkaisuus

Miksi punapäitä karsastettiin?

Kiusaaminen juontuu keskiajalta, ja syy löytyy ilmeisesti – kuten monissa ennakkoluuloissa – uskonnosta.

Roger-Viollet/Bridgeman Images

Punahiuksisia ihmisiä on kiusattu ja jopa vainottu kautta aikojen heidän valtaväestöstä ­poikkeavan ulkonäkönsä vuoksi. Nykyään alle kahdella prosentilla maapallon ihmisistä on punaiset hiukset.

Keskiajalla punaisia hiuksia karsastettiin etenkin siksi, että punatukkaisuutta pidettiin siihen aikaan tyypillisesti juutalaisten ominaisuutena.

Useimmat kristityt syyttivät keskiajalla juutalaisia Jeesuksen kuolemasta, ja etenkin Jeesuksen kavaltanutta Juudas Iskariotia vihattiin.

Taiteilijat kuvasivat Juudaksen usein punahiuksisena ­korostaakseen tämä kavaluutta, vaikka ­Raamattu ei mainitse Juudaksen hiusten väriä.

Myös monet muut Raamatun ­hahmot ovat saaneet taiteessa punaiset hiukset. Esimerkiksi Sikstuksen kappelin kattofreskon Aadamista ja Eevasta ­kertovan osion alussa Eevalla on ruskeat hiukset, mutta hänen haukattuaan kielletystä omenasta ne kuvataan punaisina.

Vuonna 1478 perustettu Espanjan ­inkvisitiokin yhdisti punatukkaisuuden juutalaisuuteen ja petollisuuteen, ja ­suhteettoman suuri osa noitina tuomituista naisista oli punatukkaisia.

Punaiset hiukset ovat kuitenkin olleet myös muotia. Esimerkiksi Englannin ­Elisabet I oli luonnostaan punatukkainen, ja hän käytti myös punaisia peruukkeja.

Hän oli hallitsijana niin suosittu, että moni hänen alamaisensakin värjäsi hiuksensa punaisiksi.

Lue myös:

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota