Roger-Viollet/Bridgeman Images
Juudaksen suudelma petos punatukkaisuus

Miksi punapäitä karsastettiin?

Kiusaaminen juontuu keskiajalta, ja syy löytyy ilmeisesti – kuten monissa ennakkoluuloissa – uskonnosta.

Punahiuksisia ihmisiä on kiusattu ja jopa vainottu kautta aikojen heidän valtaväestöstä ­poikkeavan ulkonäkönsä vuoksi. Nykyään alle kahdella prosentilla maapallon ihmisistä on punaiset hiukset.

Keskiajalla punaisia hiuksia karsastettiin etenkin siksi, että punatukkaisuutta pidettiin siihen aikaan tyypillisesti juutalaisten ominaisuutena.

Useimmat kristityt syyttivät keskiajalla juutalaisia Jeesuksen kuolemasta, ja etenkin Jeesuksen kavaltanutta Juudas Iskariotia vihattiin.

Taiteilijat kuvasivat Juudaksen usein punahiuksisena ­korostaakseen tämä kavaluutta, vaikka ­Raamattu ei mainitse Juudaksen hiusten väriä.

Myös monet muut Raamatun ­hahmot ovat saaneet taiteessa punaiset hiukset. Esimerkiksi Sikstuksen kappelin kattofreskon Aadamista ja Eevasta ­kertovan osion alussa Eevalla on ruskeat hiukset, mutta hänen haukattuaan kielletystä omenasta ne kuvataan punaisina.

Vuonna 1478 perustettu Espanjan ­inkvisitiokin yhdisti punatukkaisuuden juutalaisuuteen ja petollisuuteen, ja ­suhteettoman suuri osa noitina tuomituista naisista oli punatukkaisia.

Punaiset hiukset ovat kuitenkin olleet myös muotia. Esimerkiksi Englannin ­Elisabet I oli luonnostaan punatukkainen, ja hän käytti myös punaisia peruukkeja.

Hän oli hallitsijana niin suosittu, että moni hänen alamaisensakin värjäsi hiuksensa punaisiksi.