Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Miksi punaiset hiukset kiehtovat?

Punahiuksiset ovat kautta aikojen olleet silmätikkuja – keskiajalla punaisia hiuksia pidettiin juutalaisille ominaisina, ja noitavainojen aikana punahiuksiset joutuivat helposti syytetyn penkille.

Keskiaikana punahiuksisia pidettiin juutalaisina

Punahiuksiset ihmiset ovat kautta aikojen kiinnittäneet huomiota enemmistöstä poikkeavan ulkonäkönsä vuoksi.

Punaista tukkaa on pidetty merkkinä milloin mistäkin; esimerkiksi keskiajalla monet uskoivat punaisten hiusten olevan osoitus juutalaisuudesta.

Noihin aikoihin monet kristityt pitivät juutalaisia syypäinä Jeesuksen kuolemaan, ja eritoten vihan kohteeksi joutui Jeesuksen kavaltanut Juudas Iskariot.

Taiteilijat kuvasivat Juudaksen punapäänä korostaakseen hänen kavalaa luonnettaan, vaikka Raamatussa Juudaksen hiusten väriä ei mainitakaan.

Punahiuksisia naisia tuomittiin noitana

1450-luvulla alkaneissa noitavainoissakin punainen tukka yhdistettiin pahuuteen. Suhteettoman suuri osa noituudesta tuomituista naisista oli punahiuksisia.

Punaiset hiukset ovat välillä olleet myös suosiossa. Englannin punatukkaisen kuningattaren Elisabet I:n alamaiset värjäsivät hiuksiaan punaisiksi hänen hallintokaudellaan 1558–1603.

Lue myös:

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota