Library of Congress & Shutterstock
Kolajuoma kokaiini

Miksi Coca-Colassa oli kokaiinia?

1800-luvulla kaikki presidenteistä paaviin siemailivat kokaiinilla ryyditettyä punaviinijuomaa Vin Mariania. Juoma sai nopeasti useita jäljittelijöitä, kuten melko tuntemattoman Coca-Cola-nimisen virvoitusjuoman.

Thomas Edison, kuningatar Viktoria, Henrik Ibsen, Jules Verne, paavi Leo XIII ja presidentti Ulysses S. Grant ylistivät kilvan punaviiniä, johon oli lisätty kokaiinia.

Ranskalainen kemisti Angelo Mariani kehitteli 1860-luvulla suositun juoman, joka sisälsi kokaiinia, sokeria, punaviiniä ja brandyä. Hän nimesi juomansa ”Vin Marianiksi” ja markkinoi sitä ihmelääkkeenä, joka vahvisti ja virkisti sekä kehoa että aivoja.

Paavi

Mariani sai monia julkisuuden henkilöitä mainostamaan tuotettaan, mikä oli siihen aikaan jotain aivan uutta.

© Wikimedia Commons

Euforisoiva Vin Mariani valloitti nopeasti niin Euroopan kuin Yhdysvallatkin. Suosiota edisti epäilemättä se, että mainoksissa esiintyi monia tunnettuja julkisuuden henkilöitä.

Yksi heistä oli paavi Leo XIII, jonka kerrottiin kantavan aina mukanaan Vin Mariania sisältävää taskumattia voidakseen ottaa piristävän huikan silloin, kun ”rukoukset eivät riittäneet”.

Alkoholikielto synnytti kolajuoman

Vin Marianin valtava suosio poiki monia jäljitelmiä, kuten Pemberton’s French Coca Winen, jonka amerikkalainen apteekkari John S. Pemberton kehitti vuonna 1885. Pembertonin mukaan hänen kokaiiniviininsä paransi muun muassa ”päänsärkyä, hysteriaa ja melankoliaa”.

Jo seuraavana vuonna osaan Georgian osavaltiosta säädettiin alkoholikielto, jolloin Pemberton korvasi punaviinin kivennäisvedellä ja nimesi juoman uudelleen Coca-Colaksi. Juoma sisälsi yhä noin 9 milligrammaa kokaiinia lasillista kohti. Vertailun vuoksi yhdessä kokaiiniviivassa on noin 50 milligrammaa kokaiinia.

Kolajuoma mainos

Kokaiinihuuruisina alkuaikoinaan Coca-Colaa markkinoitiin etenkin naisille.

© Library of Congress

Vasta 1900-luvun alussa ilmeni, ettei kokaiini ollutkaan mikään ihmelääke vaan vaarallinen huumausaine. Tieto oli katastrofi Coca-Colan ja Vin Marianin kaltaisille tuotteille. Vuonna 1904 Pemberton poistikin Coca-Colasta kokaiinin, mutta juoma sisälsi yhä kofeiinia eikä sen suosio kärsinyt.

Mariani puolestaan taisteli turhaan kokaiinin laillisuuden puolesta, kunnes luovutti viimein vuonna 1914. Samana vuonna Mariani kuoli ja hänen legendaarinen juomansa poistui myynnistä.