Brookhaven National Laboratory
Tennis for Two

Mikä tietokonepeli oli historian ensimmäinen?

Tietokonepeli Tennis for Two sai alkunsa vuonna 1958 avoimien ovien tapahtuman viime hetken vetonaulana, mutta lopulta se osui suoraan teinipoikien sydämeen ja käynnisti digitaalisen vallankumouksen.

William Higinbotham oli syksyllä 1958 stressaantunut mies. Vain muutaman viikon päästä hänen työpaikkansa – Brookhavenin kansallinen laboratorio New Yorkissa – järjestäisi vuotuisen avoimien ovien tapahtuman, mutta hän tarvitsi vetonaulan.

Onneksi Higinbotham oli fyysikko ja teknisesti melko taitava. Hän sai käsiinsä työpaikan analogisen tietokoneen, jota käytettiin ammusten lentoratojen laskemiseen, ja muutamassa tunnissa hän ohjelmoi koneen niin, että se näytti yksinkertaistetun tenniskentän sivulta.

Seuraavien viikkojen aikana Higinbotham rakensi koneen, jolla voitiin pelata historian ensimmäistä tietokonepeliä.

Näyttönä hän hyödynsi oskilloskooppia eli mittauslaitetta, jota käytetään yleensä sähköisten signaalien esittämiseen kuvaajina.

Pelaajat saattoivat lyödä palloa edestakaisin kahdella alumiinisella ohjaimella.

VIDEO: Katso, kuinka Tennis for Twota pelataan alkuperäisellä koneella.

Video

Pojat ihastuivat peliin

Kyseessä ei ollut ensimmäinen kerta, kun tietokoneella oli luotu jonkinlainen peli, mutta kaikki aiemmat yritykset oli tehty joko tutkimustarkoituksessa tai teknisinä esimerkkeinä, joilla oli haluttu osoittaa, kuinka teknisesti kehittynyt tietty tietokone oli.

Higinbothamin peli Tennis for Two oli ensimmäinen, jonka ainoa tarkoitus oli viihdyttää, ja se oli suuri menestys avoimien ovien tapahtumassa. Sadat vieraat jonottivat pelaamaan, ja erityisesti nuoret pojat "pitivät siitä eniten, eikä heitä saanut millään pois pois pelin äärestä", Higinbotham sanoi.

Peli kuitenkin purettiin myöhemmin, koska osia tarvittiin muihin koneisiin, ja sitten se unohdettiin pitkäksi aikaa.

Myöhemmin Tennis for Two -peliä on kuitenkin ylistetty, ja siitä on julkaistu useita uudistettuja versioita. Esimerkiksi peli nimeltä Pong julkaistiin vuonna 1972 yhtenä ensimmäisistä kaupallisista tietokonepeleistä. Peli oli valtava menestys, ja se oli saanut Tennis for Twosta ilmeisestikin paljon vaikutteita.

Nykyään Tennis for Two on saatavilla jopa älypuhelimen sovelluksena (iOS- ja Android-laitteille).