Marie-Lan Nguyen & Public Domain & Allan Warren
Takatukka.

Mikä on takatukan tarina?

Takatukasta tuli 1970-luvulla nuorison kapinan ja sopeutumattomuuden symboli. Todellisuudessa 70-luvun nuoret vain jatkoivat jo antiikin kreikkalaisten aloittamaa hiuskapinaa.

Takatukka, niskapiiska, lätkätukka, takajeejee ja mulletti. Suuria tunteita herättävää hiusmallia, jossa hiukset ovat edestä lyhyet ja takaa pitkät, on kutsuttu monilla nimillä siitä lähtien, kun se nousi länsimaissa nuorison suosioon 1970-luvulla.

Niin sanotusta takatukasta tuli muotia etenkin uhmakkaassa rock-kulttuurissa, ja sitä alettiinkin pian pitää yhteiskunnan sääntöjä vastustavan nuorison kapinan symbolina.

Takatukka ei kuitenkaan ole mikään uusi keksintö, sillä jo 700-luvulla eaa. runoilija Homeros kirjoitti, että jotkut kreikkalaiset soturit ”leikkauttivat etuhiuksensa lyhyiksi ja antoivat takahiustensa kasvaa pitkiksi”.

Roomassa takatukka yhdistettiin imperiumin rajoille hyökkäilleisiin barbaariheimoihin, ja se kiellettiin Rooman sotilailta.

Takatukka.

Takatukka on symboloinut kapinaan vuosituhansien ajan – niin antiikissa, keskiajalla kuin 1970-luvullakin.

© Marie-Lan Nguyen & Public Domain & Allan Warren

Ehkä juuri sen vuoksi takatukkaa suosivat nuoret, sopeutumattomat miehet, jotka räyhäsivät kaduilla ja herättivät kunnon kansalaisissa pelkoa 500-luvulla.

”He leikkasivat hiuksensa otsalta aivan lyhyeksi ja antoivat niiden – jostakin järjettömästä syystä – roikkua takana valtoimenaan”, kirjoitti kronikoitsija Prokopios.

Valkoiset paheksuivat intiaanien hiuksia

Takatukkaa pidettiin barbaarisuuden merkkinä myös Amerikassa ensimmäisten siirtolaisten kohdattua intiaaneja. Pitkillä niskahiuksilla oli monille intiaaniheimoille hengellinen merkitys, mutta valkoisille ne olivat todiste alkuasukkaiden sivistymättömyydestä.

”Hän oli pitkä mies, jolla oli mustat hiukset – takaa pitkät ja vain edestä lyhyet”, Plymouthissa asunut siirtolainen Edward Winslow kirjoitti vuonna 1622.

Nyttemmin takatukka on herättänyt pahennusta siitä lähtien, kun se nousi 1970-luvulla uuteen suosioon.

Esimerkiksi Iranissa takatukka kiellettiin ”epäislamilaisena” vuonna 2010. Kiellon seurauksena takatukasta tuli jälleen – nyt Iranin pappishallinnon vastaisen – kapinan symboli.

Suomessa modernia takatukkaa kutsutaan myös ”lätkätukaksi” monien sitä suosineiden jääkiekkoilijoiden mukaan. Englanniksi hiusmallia kutsutaan mulletiksi rap-yhtye Beastie Boysin tehtyä siitä kappaleen Mullet Head vuonna 1994 .