Takatukka ei kuitenkaan ole mikään uusi keksintö, sillä jo 700-luvulla eaa. runoilija Homeros kirjoitti, että jotkut kreikkalaiset soturit ”leikkauttivat etuhiuksensa lyhyiksi ja antoivat takahiustensa kasvaa pitkiksi”.
Roomassa takatukka yhdistettiin imperiumin rajoille hyökkäilleisiin barbaariheimoihin, ja se kiellettiin Rooman sotilailta.
Ehkä juuri sen vuoksi takatukkaa suosivat nuoret, sopeutumattomat miehet, jotka räyhäsivät kaduilla ja herättivät kunnon kansalaisissa pelkoa 500-luvulla.
”He leikkasivat hiuksensa otsalta aivan lyhyeksi ja antoivat niiden – jostakin järjettömästä syystä – roikkua takana valtoimenaan”, kirjoitti kronikoitsija Prokopios.
Valkoiset paheksuivat intiaanien hiuksia
Takatukkaa pidettiin barbaarisuuden merkkinä myös Amerikassa ensimmäisten siirtolaisten kohdattua intiaaneja. Pitkillä niskahiuksilla oli monille intiaaniheimoille hengellinen merkitys, mutta valkoisille ne olivat todiste alkuasukkaiden sivistymättömyydestä.
”Hän oli pitkä mies, jolla oli mustat hiukset – takaa pitkät ja vain edestä lyhyet”, Plymouthissa asunut siirtolainen Edward Winslow kirjoitti vuonna 1622.
Nyttemmin takatukka on herättänyt pahennusta siitä lähtien, kun se nousi 1970-luvulla uuteen suosioon.
Esimerkiksi Iranissa takatukka kiellettiin ”epäislamilaisena” vuonna 2010. Kiellon seurauksena takatukasta tuli jälleen – nyt Iranin pappishallinnon vastaisen – kapinan symboli.
Suomessa modernia takatukkaa kutsutaan myös ”lätkätukaksi” monien sitä suosineiden jääkiekkoilijoiden mukaan. Englanniksi hiusmallia kutsutaan mulletiksi rap-yhtye Beastie Boysin tehtyä siitä kappaleen Mullet Head vuonna 1994 .