Wikimedia Commons

Mikä on maailman vanhin lautapeli?

Ensimmäinen tiedetty lautapeli keksittiin muinaisessa Egyptissä, jossa sitä pelasivat kaikki yhteiskuntaluokat. Moni nykyisin tunnettu peli, kuten backgammon, on mahdollisesti kehittynyt siitä.

Maailman vanhin tunnettu lautapeli oli senet, jota pelattiin muinaisessa Egyptissä ainakin 5 000 vuotta sitten.

Kaikesta päätellen peli oli erittäin suosittu ja sitä pelattiin yhteiskunnan joka tasolla, sillä pelilautojen jäännöksiä on löytynyt niin upeista kuninkaallisista haudoista kuin rakennustyömailta, joilla työläiset ovat ilmeisesti rentoutuneet tauoilla pelaten.

Löytöjen perusteella senet oli kahden hengen peli, ja kummallakin pelaajalla oli viisi tai seitsemän nappulaa. Pelilauta oli pitkänomainen, ja se oli jaettu kolmeen ”kaistaan”, joissa oli kussakin 10 ruutua.

Pelin sääntöjä ei kuitenkaan ole säilynyt, joten enää ei tiedetä, miten nappuloita on liikuteltu pelilaudalla.

Monet pelin rekonstruointia yrittäneet tutkijat ovat ­pitkälti yhtä mieltä siitä, että nappuloita liikutettiin laudalla s:n muotoista kiemurtelevaa reittiä pitkin ja että tavoite oli saada ensimmäisenä omat nappulat ­reitin toiseen päähän.

Senet levisi Egyptistä myös naapuri­maihin, ja arkeologit ovat löytäneet senetpelilautoja eri puolilta Lähi-itää.

400-luvulla senetin suosio laantui, ja vähitellen peli unohtui. Joidenkin tutki­joiden mukaan moni vielä nykysinkin pelattava lautapeli on kuitenkin saanut innoituksensa senetistä. Yksi esimerkki näistä mahdollisista senetin perillisistä on backgammon.

LUE MYÖS: Seurapelien historiaa – milloin lautapelit keksittiin?

Arkeologit ovat löytäneet viittauksia senet-peliin esimerkiksi monista ­kuninkaallisista hautakammioista.

Granger/Imageselect & Werner Forman Archive/Bridgeman Images

Kuningatar Nefertari (noin 1300–1250 eaa.) piti ilmeisesti senetistä erityisen paljon, sillä hänet on kuvattu hautakammionsa seinämaalauksessa pelaamassa.

Granger/Imageselect & Werner Forman Archive/Bridgeman Images

Nappulat olivat kartion tai lieriön mallisia. Muinaisten lähteiden perusteella niitä kutsuttiin tanssijoiksi, koska ne ”tanssivat” ympäri pelilautaa.

Granger/Imageselect & Werner Forman Archive/Bridgeman Images

Pelilaudalla nappuloita siirreltiin kolmella ”kaistalla”, joissa oli kussakin 10 ruutua.

Arkeologit ovat löytäneet puusta, savesta ja kivestä tehtyjä pelinappuloita. Hienoimmat pelit maalattiin kirkkain värein ja lasitettiin.

Granger/Imageselect & Werner Forman Archive/Bridgeman Images

Hienoimmissa pelilaudoissa oli laatikko nappuloiden säilyttämistä varten.

Granger/Imageselect & Werner Forman Archive/Bridgeman Images