Erilaisia kryptovaluuttoja

Mikä oli ensimmäinen kryptovaluutta?

Tietotekniikan tutkija sai vuonna 1982 idean, joka uhkaa keikauttaa maailmantalouden päälaelleen: puhtaasti digitaalisen rahan.

Ajatus valuutasta, joka on pankeista riippumaton ja olemassa vain digitaalisesti verkossa, esiteltiin vuonna 1982, kun yhdysvaltalainen David Chaum hahmotteli tietotekniikan väitöskirjassaan globaalin digitaalisen rahajärjestelmän.

Ajatus oli, että digitaalista rahaa voisi siirtää nopeasti ja turvallisesti ihmisten välillä salattuna eli kryptattuna, mistä nimitys ”kryptovaluutta”, eikä sitä voisi elektronisen allekirjoituksen ansiosta väärentää.

Bitcoinin keksijää ei tunneta

Chaumin yritys DigiCash loi vuonna 1995 ensimmäisen digitaalisen rahan, eCashin. Yritys kaatui pian, mutta moni muukin innostui ajatuksesta.

Yksi digitaalisen rahan kehittelijöistä tunnetaan vain salanimellä Satoshi Nakamoto. Hän kehitti vuonna 2009 bitcoinin, ensimmäisen rahan, jolla ei ollut keskitettyä palvelinta tai hallinnoijaa.

Erilaisia kryptovaluuttoja

Nykyisin kryptovaluuttoja, joista tunnetuin on bitcoin, on yli 4 000.

Uuden valuutan perustana oli blockchain, uraa uurtava lohkoketjuteknologia, jossa datan mukana kulkee tietoa muun muassa aikaleimoista ja aiemmista transaktioista. Siksi dataa ei voi väärentää, ja koska kaikki data on hajautettua, hallitukset eivät pääse käsiksi bitcoineihin.

Ensimmäistä kertaa bitcoinia käytettiin maksuvälineenä vuonna 2010, kun eräs ohjelmoija osti kaksi pizzaa 10 000 bitcoinilla – mikä vastaa nykyisin noin 340:tä miljoonaa euroa.