Fanny Schertzer/Wikimedia Commons, Charles Eden Wellings/Wikimedia Commons & Shutterstock
Vanha Tom

Miekkavalas auttoi valaanpyytäjiä

Yksi merten pelätyimmistä saalistajista auttoi yli 60 vuoden ajan australialaisia valaanpyytäjiä, kunnes ihmisen ahneus lopetti tuottoisan kumppanuuden traagisesti.

Australian etelärannikon valaanpyytäjät kokivat 1800-luvulla joka vuosi jotain ainutlaatuista. Kun hetulavalaat saapuivat Edenin valaanpyyntikaupungin edustalle toukokuusta syyskuuhun etsimään ruokaa, lahteen ui noin seitsemän metriä pitkä ja kuusi tonnia painava miekkavalas.

Edenin asukkaat kutsuivat miekkavalasta ”Vanhaksi Tomiksi” ja pitivät sitä eräänlaisena liikekumppaninaan. Kun Edenin lähivesillä oli hetulavalaita, Vanha Tom kutsui valaanpyytäjät jahtiin piiskaamalla pyrstöllään vettä.

Vanha Tom valasjahdissa, meri

Miekkavalas Vanha Tom ajoi hetulavalaat valaanpyytäjien veneiden luo harppunoitavaksi. Yhteistyötä kesti kolmen sukupolven ajan.

© Charles Eden Wellings/Wikimedia Commons

Ihmiset ja miekkavalaat jakoivat saaliin

1860-luvulta aina 1930-luvulle asti Vanha Tom laumoineen ajoi hetulavalaita Edenin edustalla olevaan lahteen. Sen jälkeen valaanpyytäjät soutivat veneillään harppunoimaan loukkuun jääneitä valaita, jotka eivät miekkavalaiden pelossa uskaltaneet poistua lahdesta.

Jahdin päätteeksi miekkavalaat saivat syödäkseen valaiden kielet, huulet ja sukuelimet, joita ne himoitsivat mutta joita ihmiset eivät tarvinneet. Muut osat Vanha Tom laumoineen jätti suosiolla valaanpyytäjille.

Tuohon aikaan hetulavalaiden rasvasta valmistettiin lamppuöljyä ja hetuloista korsetin luita.

Hammasvauriot johtivat nälkäkuolemaan

Yhteistyötä kesti kolmen sukupolven ajan, kunnes vuonna 1930 eräs kokematon valaanpyytäjä kieltäytyi antamasta kuollutta valasta Vanhalle Tomille. Hän iski Tomia useita kertoja harppuunallaan, kunnes se luovutti ja ui pois.

Vähän myöhemmin Vanhan Tomin ruho huuhtoutui rannalle.

Vanha Tom, luuranko, Eden Killer Whale Museum

Valaanpyytäjä John Logan häpesi sitä, että oli aiheuttanut Vanhan Tomin kuoleman. Sovitukseksi hän kustansi Tomin luurangon puhdistamisen ja esillepanon Eden Killer Whale Museumiin.

© Fanny Schertzer/Wikimedia Commons

Suuri osa Tomin hampaista oli vaurioitunut kahakassa ajattelemattoman valaanpyytäjän kanssa, ja seurauksena oli ollut ientulehdus, jonka vuoksi Vanha Tom oli luultavasti kuollut nälkään.

Vanhan Tomin kuoleman jälkeen miekkavalaslauma katosi Edenin vesiltä. Yhden teorian mukaan muut valaanpyytäjät tuhosivat lauman estääkseen sitä verottamasta alueen hetulavalaskantaa.