Mensuurimiekkailu oli arvostettua urheilua
"Silentium, hiljaisuus!” ylioppilaslakkiin ja osakuntanauhaan pukeutunut nuorukainen huusi ja antoi katseensa kiertää nuorten miesten ja tupakansavun täyttämässä huoneessa.
Huoneen keskellä olevilla tuoleilla istui kaksi nuorukaista metalliverkosta tehdyt suojalasit silmillään, leveä metallikilpi kaulansa ympärillä ja paksut, topatut nahkasuojukset käsivarsiensa peittona.
”Ylös!” miekkailuottelun johtaja komensi.
Paukanteiksi kutsutut miekkailijat nousivat seisomaan ja asettuivat vajaan metrin päähän toisistaan vasen käsi selän taakse taivutettuna.
Sitten avustajat eli sekundantit astuivat heidän vierelleen ja kohottivat miekkansa.
”Valmiina!” he huusivat. Sekundantit käänsivät miekkansa kärjen kohti lattiaa ja astahtivat taaksepäin. Paukantit kohottivat miekkansa vastustajan pään korkeudelle. Kaikki olivat aivan hiljaa.
”Aloittakaa!” ottelun johtaja huusi, ja siinä samassa miekkojen terät alkoivat kilahdella toisiaan vasten.
Nopeat iskut ja torjunnat seurasivat toisiaan, mutta kumpikaan miekkailija ei tehnyt elettäkään väistääkseen lyöntejä. Sitten yksi sivallus osui maaliinsa.
”Seis!” ottelun johtaja käski, ja paukantit laskivat heti aseensa. Toisen poskea pitkin valui tumma verinoro, ja toinen ottelun kahdesta valvojasta riensi tutkimaan haavaa.
”Se on yli tuuman pituinen!” valvoja totesi. Haava oli sääntöjen mukaan tarpeeksi pitkä, ja ottelu oli ohi.
Valkoisiin pukeutunut lääketieteen opiskelija talutti vertavuotavan ottelijan sivuun haavan puhdistamista ja sitomista varten.
Haavoittunut paukantti oli ainakin yhtä tyytyväinen ottelun lopputulokseen kuin haavoittumatonkin.
Mensuurimiekkailu juontui keskiajan kaksintaisteluista
Edellä oleva kuvaus perustuu akateemiseen eli mensuurimiekkailuotteluun, joka järjestettiin Tübingenin yliopistossa Etelä-Saksassa vuonna 1903.
Yliopistojen osakunnissa harjoitetussa mensuurimiekkailussa ei oteltu varsinaisesti voitosta, eikä kyse ollut kilpailusta tai urheilusta.

Taistelijoiden lakkia koristivat heidän yliopistonsa värit.
1. sääntö: Tähtää kasvoihin!
Mensuurimiekkailussa pistäminen on kiellettyä, ja vain päähän kohdistuvat iskut ovat sallittuja. Miekkailijoilla on suojanaan lasit.
Mensuurin säännöt
- Osallistujat: Mensuurimiekkailussa on kaksi miekkailijaa eli paukanttia sekä yksi puolueeton todistaja. Kummallakin paukantilla on avustaja eli sekundantti. Kaksi valvojaa ja protokollapäällikköä varmistavat, että kaikki sujuu sääntöjen mukaisesti, ja lisäksi paikalla on kaksi lääkäriä, jotka sitovat lopuksi miekkailijoiden saamat haavat
- Kulku: Ottelussa on yleensä 40 erää, jotka kestävät neljään osumaan asti. Vain päähän saa yrittää osua, ja pistot ovat kiellettyjä. Taistelijoiden on pysyttävä 88 cm:n eli miekan mitan päässä.
- Päätös: Ottelu päättyy, kun viimeinen erä on ohi tai kun toinen miekkailija saa vähintään 2,5 cm:n pituisen haavan, josta vuotaa vähintään yksi tippa verta.
Suojavarusteet
- Miekka: 1760-luvulla mensuuri-miekkailussa alettiin käyttää miekkoja, joissa on terävä terä mutta tylppä kärki. Se pienensi pistohaavojen ja niistä johtuvien kuolemien riskiä.
- Silmikko: Vuonna 1857 lääkäri Friedrich Immisch kehitti metalliset suojalasit, joista tuli pakollinen varuste mensuurimiekkailussa. Ne suojasivat yleensä tehokkaasti, mutta Göttingenissä sattui silti kuolemantapaus vuonna 1933, kun vastustajan miekka tunkeutui silmikon alitse toisen ottelijan aivoihin. Vuonna 1945 suojalaseihin lisättiin metallinen nenäsuojus.
1700-luvulla Saksassa syntyneen akateemisen miekkailuperinteen tarkoituksena oli pikemminkin osoittaa luonteenlujuutta ja rohkeutta. Lisäksi ottelijat halusivat saada kasvoihinsa näyttävän arven, schmiss, jota pidettiin miehekkyyden osoituksena.
Mensuurimiekkailun juuret ovat keskiaikaisissa aatelismiesten välisissä kaksintaisteluissa, joissa oli useimmiten kyse kunniasta.
Mikäli aatelismies oli loukannut toista, vallalla ollut kunniakäsitys edellytti, että loukattu osapuoli vaati hyvitystä kaksintaistelun muodossa. Jos loukattu ritari yritti unohtaa nöyryytyksensä, hän leimautui helposti kunniattomaksi pelkuriksi.
Aatelismiesten kaksintaistelujen taustalla oli usein nainen, mikä antoi taisteluille romanttisen sävyn.
Miekoin tai pistoolein käytyä taistelua jatkettiin kuitenkin monesti toisen osapuolen kuolemaan asti, minkä vuoksi kaksintaistelut lopulta kiellettiin sekä suuressa osassa Eurooppaa että Venäjällä.
Kaksintaisteluperinne jatkui kielloista huolimatta, ja Saksassa se levisi 1500-luvulla yliopistoihinkin.
Tuohon aikaan yliopistojen opiskelijat olivat enimmäkseen aatelisperheiden poikia, jotka olivat sisäistäneet aateliston kunniakäsityksen kasvaessaan.
Yliopistoissa opiskeli kuitenkin myös porvarisperheiden poikia, jotka omaksuivat nopeasti ylhäisiltä opiskelutovereiltaan sekä miekankäyttötaidon että tiukan kunniakäsityksen.
Opiskelijat taistelivat mielellään
Opiskelijat muodostivat aivan oman yhteiskuntaluokkansa. He lauloivat opiskelijalauluja, miekkailivat ja pukeutuivat yliopistonsa tai osakuntansa väreihin.
Pienet teräaseet olivat osa miesten normaalipukeutumista, ja vähitellen niistä kehittyi Saksassa erityisiä mensuurimiekkailuun tarkoitettuja miekkoja.
Perinteisissä kaksintaisteluissa käytettiin yleensä Ranskasta lähtöisin olevaa kalpaa, jota käyttämällä ottelijan taidot ja nopeus pääsivät oikeuksiinsa.
Kalpataisteluissa kuoli kuitenkin runsaasti nuorukaisia, sillä kalvan terävä kärki tunkeutui helposti rintakehään ja saattoi puhkaista esimerkiksi keuhkon.
Siksi opiskelijapiireissä kehittyi vähitellen turvallisempi mensuurimiekkailu. Siinä miekkailijat pysyivät paikoillaan ja käyttivät tylppäkärkistä korbschläger-miekkaa, joka oli yhdistelmä kalpaa ja sapelia.

Mensuurimiekkailun ase oli 88 cm pitkä miekka.
Saksalainen Jenan yliopisto palkkasi vuonna 1550 ensimmäisenä yliopistona erityisen miekkailunopettajan, ja pian miekkailu oli yhtä tärkeä osa yliopistoelämää kuin tanssi ja ratsastuskin.
Tanssi ja ratsastus olivat kuitenkin laimeaa huvia mensuurimiekkailuun verrattuna. Nimettömäksi jäänyt nuori opiskelija Göttingenin yliopistosta kuvaili päiväkirjassaan, kuinka hänen kielensä liimaantui kitalakeen ja tuskanhiki valui pitkin hänen selkäänsä mensuurimiekkailuottelun aikana.
Hänen rohkeutensa palasi vasta, kun hän huomasi vastustajansa vielä suuremman ahdingon:
”Vastustajan voimat näyttivät hupenevan, ja hänen kalpeilla kasvoillaan erottui punaisia laikkuja. Hän haukkoi henkeään erien välissä eikä silti tahtonut saada happea. Kun se hitaasti upposi tajuntaani, aloin vain toivoa, että hän pian pyörtyisi.”
Mensuurimiekkailu paljasti armottomasti, oliko nuorukaisessa tosimiehen aineksia. Paukanttien kasvojen piti mittelön aikana kuvastaa malttia, urheutta ja rehtiyttä – ei kiihkoa, silmitöntä verenhimoa saati sitten pelkoa.

Miekkailijat valokuvassa. Toinen sai voiton ja toinen arven, ja molemmat olivat tyytyväisiä tulokseen.
Jos paukantti käänsi päänsä sivuun miekan terän tieltä tai räpytti silmiään, hänet leimattiin armotta pelkuriksi.
Kunnian puolustaminen oli mensuurimiekkailun keskeinen arvo.
Kuuluisa saksalainen runoilija Heinrich Heine opiskeli 1800-luvulla Göttingenin yliopistossa. Hän oli taustaltaan juutalainen ja päätyi miekkailemaan juutalaisvastaisen solvauksen esittänyttä opiskelijaa vastaan.
Hänen kustantajansa rohkaisi suosikkirunoilijaansa sanoilla: ”Ennemmin kuolema kuin häpeä!”
Mensuurimiekkailu oli osa osakuntaelämää
Mensuurimiekkailua harjoitettiin ensisijaisesti yliopistojen osakunnissa. Jokaisella itseään kunnioittavalla osakunnalla oli tila mensuuriotteluita ja harjoittelua varten sekä lääkäri, joka hoiti ottelijoiden haavoja.
Vuonna 1809 mensuuriperinne koki raskaan takaiskun, kun sekä mensuurimiekkailu että osakunnat kiellettiin Saksassa.
Monarkian suosio oli tuolloin heikko, ja silloiset valtaapitävät pelkäsivät kansallismielisten ja liberaalien osakuntien lisäävän kapinan riskiä jo valmiiksi kireässä tilanteessa.
Kiellosta ja ratsioista huolimatta opiskelijat keksivät keinoja jatkaa veristä perinnettä.
Kun opiskelijat kokoontuivat kaupunkien ulkopuolelle miekkailemaan, ottelupaikan ympärille asetettiin vahteja, joiden tehtävänä oli keskeyttää ottelu ennen kuin viranomaiset ehtivät paikalle.
Jos opiskelijoilta kysyttiin, miksi he olivat liikkeellä, he vastasivat olevansa ”nauttimassa luonnosta”.
Yliopistojen rehtoreilla oli valta erottaa miekkailukieltoa rikkoneet opiskelijat, mutta useimmat yliopistot katsoivat kiellettyjä miekkataisteluita säännönmukaisesti läpi sormien.
Mensuurimiekkailu oli järjestelmällistä
Koska mensuurimiekkailun keskeinen ajatus oli kunnian puolustaminen, kaksintaistelua piti edeltää loukkaus. Mikä tahansa tölväisy ei kuitenkaan kelvannut syyksi.
Esimerkiksi läimäystä pidettiin pätevänä syynä kaksintaisteluun, ja myös toisen älyn vähättely oli oiva keino saada kutsu osakunnan miekkailusaliin.
”Senkin typerys” oli yleinen solvaus, ja myös toisen nimittäminen aasiksi johti yleensä toivottuun lopputulokseen. Ennen taistelua loukkaus piti kuitenkin hyväksyttää osakunnan kunniakomiteassa.
Vaatimus loukkauksesta aiheutti joskus ongelmia. Monien osakuntien säännöt vaativat, että niiden jäsenten piti osallistua vähintään kahteen otteluun lukukaudessa.
He kantoivat miekkailuarpia
Moni historian merkkimies harrasti nuorena mensuurimiekkailua. Heidän joukossaan oli muun muassa kommunismin ”isä” Karl Marx.

Yhteiskuntafilosofi Karl Marxilla (1818–1883) oli vasemman silmänsä yläpuolella mensuurimiekkailuottelussa Bonnin yliopistossa saatu arpi.

Saksalainen säveltäjä Richard Wagner (1813–1883) oli innokas miekkailija opiskeluaikoinaan Leipzigissä, missä hän kuului yliopiston Saksilaiseen osakuntaan.

Natsijohtaja Ernst Kaltenbrunner (1903–1946) tunnettiin julmuudestaan. Hänellä oli kasvoissaan useita mensuuriotteluista saatuja arpia.

Filosofi Friedrich Nietzsche (1844–1900) opiskeli Bonnin yliopistossa teologiaa ja kuului Franconia-osakuntaan. Hän keskeytti opintonsa vuoden jälkeen.

Tanskalainen tähtitieteilijä Tyko Brahe (1546–1601) menetti nenänpäänsä miekkataistelussa Rostockin yliopistossa. Syynä oli matemaattinen kiista.

Rautakansleri Otto von Bismarck (1815–1898) oli innokas miekkailija Göttingenin yliopistossa, missä hän viihtyi paremmin miekkailusalilla kuin luennoilla.

Autotehtailija Ferdinand Porsche (1875–1951) opiskeli Wienissä ja miekkaili osakuntansa Bruna Sudetian edustajana.
Rauhallisten opiskelijoiden oli kuitenkin usein vaikea haalia riittävästi loukkauksia, ja vuonna 1850 osakunnat alkoivatkin määrätä kaksintaistelujen ottelijaparit.
Miekkailuotteluita järjestettiin sunnuntaisin aamukuudesta iltamyöhään sovitussa paikassa kaupungin laidalla.
Ottelijalistat ratkaisivat puuttuvista loukkauksista aiheutuneen ongelman, mutta miekkailijoiden pelkoja ne eivät lievittäneet.
Paukantit rauhoittivatkin usein hermojaan konjakilla ja tupakalla.
Ottelun jälkeen pelko ja jännitys palkittiin: nuorukaiset, joilla oli kasvoissaan komeita miekkailuarpia, herättivät muissa miehissä kunnioitusta ja saivat neitojen sydämen pamppailemaan.
Mensuurimiekkailu edisti uraa
Mensuuriperinne synnytti usein elinikäisiä ystävyyssuhteita.
Kun osakuntien jäsenet aikanaan alkoivat harjoittaa juristin, lääkärin tai tuomarin ammattia, heillä oli jo tiiviit verkostot yliopistoaikojen perintönä, ja arpi ventovieraan kasvoissa viestitti veljeydestä jo ennen kuin yhtään sanaa oli ehditty vaihtaa.
Miekkailuarvista uskottiin olevan niin suurta hyötyä urakehitykselle, että ne, jotka eivät olleet uskaltaneet miekkailla tai joille ei ollut tarjoutunut siihen tilaisuutta, hankkivat kasvoihinsa valearven.
Kerrotaan, että erityisen komean valearven sai, kun ompelutti ihonsa alle hevosenjouhen.
Mensuurimiekkailu kiellettiin 1. maailmansodan jälkeen
Vuonna 1871 Saksan pikkuvaltiot yhdistyivät keisarikunnaksi, jota hallitsi Bonnin yliopistossa hankittua mensuuriarpea kasvoissaan kantava Vilhelm I.
Keisari uskoi vakaasti, että osakuntaelämä jätti ikuisen jälkensä miehiin ja teki näistä ”lujia ja urheita”.
Hänen mielestään mensuurimiekkailun idea oli ymmärretty täysin väärin. Keisarista se oli nykyajan vastine keskiaikaisille turnajaisille ja antoi ”juuri sitä hengen voimaa, jota yliopiston jälkeen elämässä tarvittiin”.
Vilhelm uskoi myös löytävänsä armeijaansa kenraalit entisten mensuuriveljiensä joukosta.
Keisarin järkytykseksi hänen arpiset kenraalinsa kuitenkin johtivat Saksan katkeraan tappioon ensimmäisessä maailmansodassa vuonna 1918.
Sodan jälkeen Saksasta tuli demokratia ja mensuurimiekkailu kiellettiin. Osakunnat kuitenkin uhmasivat jälleen mensuurikieltoa.

Veri virtasi, kun saksalaiset opiskelijat mittelivät taitojaan miekkailussa.
Myös natsihallinnon aikana osakunnat kiellettiin, vaikka niiden jäseniksi oli perinteisesti hyväksytty vain ”saksalaista verta” olevia nuorukaisia.
Natsi-Saksassa oli tilaa vain yhdelle ”veljeskunnalle” – kansallissosialistiselle puolueelle.
Käytännössä natsien vuonna 1937 antama opiskelijoiden kunniakoodisto kuitenkin salli mensuuriperinteen.
Sodan jälkeen osakuntatoiminta ja mensuurimiekkailuperinne virisivät uudelleen, ja monista nuorukaisista arvet ovat yhä tavoittelemisen arvoisia.