Maanalainen maailma: Hadrianuksen huvilan alta löytyi orjatunneli

Arkeologit ovat löytäneet suuren tunnelin Villa Adrianasta eli Hadrianuksen huvila-alueelta Italiasta. Ilmeisesti tunnelia käyttivät keisarin orjat.

Tunneli yllätti koollaan

Lähes 2 000 vuotta vanha keisari Hadrianuksen huvila-alue Rooman itäpuolella on osoittautunut luultuakin suuremmaksi. Sieltä on nimittäin löydetty 800 metrin pituinen tunneli, jota keisarin sadat tai tuhannet orjat ovat ehkä aikoinaan käyttäneet.

"Tunneli antaa hyvän kuvan koko huvila-alueen laajuudesta", kertoi johtava arkeologi Vittoria Fresi Il Messaggero -lehdelle. Arkeologit ovat tienneet jo pitkään, että Hadrianuksen huvilaan kuului maanalaisten käytävien verkosto, mutta nyt löydetty tunneli yllätti, sillä se on lähes kolme metriä leveä ja suurempi kuin alueelta aiemmin löydetyt tunnelit.

Pensas peitti tunnelin aukon

Tunnelin jäljlle arkeologit johti pieni maassa oleva kolo, joka oli aiemmin ollut pensaan piilossa. Kolo johti pienehköön sisäänkäyntitunneliin, josta taas oli yhteys suurempaan tunneliin. Hadrianus nousi valtaan vuonna 117 ja aloitti pian huvilansa rakentamisen 30 kilometrin päässä Roomasta olevaan Tivoliin. Vuosien mittaan alueelle nousi valtava huvila-alue, jossa oli yli 30 suurta rakennusta noin 150 jalkapallokentän kokoisella alueella.

Tavaroita kuljetettiin vieraiden näkymättömissä

Suuren huvila-alueen ylläpitoon tarvittiin tietenkin paljon orjia, jotka kuljettivat tavaroita ja ruokaa rakennusten välillä. Tunneleita pitkin orjat saattoivat kulkea paikasta toiseen Hadrianuksen ja tämän arvokkaiden vieraiden näkymättömissä.

Tunnelilöytö tuo tietoa myös maanpäällisistä rakenteista

Nyt löydetty tunneli on asiantuntijoiden mukaan niin suuri, että orjat ovat voineet kuljettaa sitä pitkin tavaraa vaunuilla. Tähän asti alueelta on löydetty tunneleita kaikkiaan yli kolme kilometriä. Arkeologit pitävät löytöä arvokkaana, sillä monet maan päällä olleet rakennukset ovat tuhoutuneet. "Maanalainen verkosto auttaa meitä ymmärtämään maanpäällisiä rakenteita", Vittoria Fresi selitti. Arkeologit toivovat, että tunneliin voitaisiin jo muutaman kuukauden kuluttua järjestää opastettuja yleisökierroksia.