Leluarkusta löytyi kolikkoaarre

Pikkupojat kahdessa sukupolvessa leikkivät merirosvoleikkejä erittäin harvinaisella ja arvokkaalla kultakolikolla.

Kolikkoon leimattiin kuningatar Annan kuvan alle nimi VIGO korostamaan sitä, että siinä käytetty kulta oli saalista Vigonlahden taistelusta.

© BONINGTONS/BNPS

Brittimies oli pikkupoikana leikkinyt merirosvoleikkejä vanhoilla kolikoilla, jotka hän oli saanut isoisältään. Kun kun hän kasvoi aikuiseksi, hän antoi leluarkun kolikoineen omalle pojalleen merirosvoleikkejä varten.

Tänä vuonna mies alkoi miettiä, olisivatko hänen isoisänsä aikoinaan keräämät kolikot kenties arvokkaita, ja hän vei ne arvioitavaksi asiantuntijalle.

Se osoittautui viisaaksi päätökseksi, sillä kävi ilmi, että yksi kolikoista oli erittäin arvokas harvinaisuus.

Kolikoita oli säilytetty leikkiaarrearkussa vuosikymmenten ajan.

© BONINGTONS/BNPS

Arvokolikko oli saalista voitokkaasta meritaistelusta

Arvokas kultaraha on niin sanottu Vigo-kolikko. Ne lyötiin Englannissa kullasta, jonka maan sotalaivasto otti saaliiksi ranskalais-espanjalaiselta laivastolta Vigonlahden meritaistelussa vuonna 1702.

Vigonlahden kullasta lyötyjä kolikoita oli alun perin tarkoitus laskea liikkeelle Britanniassa yleiseen käyttöön, mutta lopulta niitä lyötiin vain 20 kappaletta ja ne olivat niin arvokkaita, että vain rikkailla oli niihin varaa. Vigo-kolikot päätyivätkin nopeasti varakkaiden keräilijöiden kokoelmiin, eikä niitä käytetty maksuvälineenä.

Kolikko päätyi brittiperheeseen sattumalta

Kolikon omistajan mukaan sen päätyminen hänen sukunsa haltuun oli silkkaa sattumaa.

”Isoisäni matkusteli nuorena ympäri maailmaa ja keräsi kolikoita kaikista maista, joissa hän kävi. Hän tiesi, että minä rakastin pikkupoikana merirosvotarinoita ja antoi kolikot minulle leikkejä varten," kolikon omistaja kertoo.

Nyt arvokas kultakolikko on myytävänä, ja sen myyntihinnan uskotaan nousevan huutokaupassa yli 200 000 puntaan.