© Shutterstock/mardecortesbaja.com/Imageselect

Kysymyksiä ja vastauksia historiaan hurahtaneelle

Miksi egyptiläiset palsamoivat vainajansa? Mistä pasta on kotoisin? Miksi Goebbelsin kasvot äkkiä vääristyivät vihasta Kansainliiton konferenssissa?

perjantai 16. maaliskuuta 2018

Miksi egyptiläiset muumioivat vainajansa? 

Historioitsijat uskovat, että tapa muumioida vainajat alkoi Egyptissä sattumalta. Noin 3500-luvulla eaa. egyptiläiset haudattiin autiomaan hiekkaan, jossa lämmin ja kuiva ilmasto kuivatti ruumiit ja muumioi ne luonnollisesti. 

Tästä seurasi, että ruumiin säilyttämisestä kuoleman jälkeen tuli keskeistä Egyptin kulttuurissa. Uskottiin, ettei henki pystyisi siirtymään tuonpuoleiseen, jos ruumis oli tuhoutunut.

Egyptiläiset alkoivat itse palsamoida ja muumioida vainajiaan noin 2800-luvulla eaa. Aluksi näin tehtiin vain eliitille, mutta menetelmän kehittyessä muumiointi yleistyi. 

Noin vuodesta 1500 eaa. myös tavallista kansaa ja jopa eläimiä alettiin muumioida. Parhaiten säilyneet muumiot ovatkin peräisin juuri tältä kaudelta.

Vieraiden valtojen tunkeuduttua Egyptiin palsamoinnin laatu alkoi laskea. On arveltu, että kun muidenkin kulttuurien edustajat halusivat muumioida vainajansa, Egyptin palsamoijat eivät katsoneet tarpeelliseksi tehdä yhtä hyvää työtä kuin egyptiläisten muumioiden kanssa.

Egyptiläiset palsamoijat työskentelivät temppeleissä Niilin länsirannalla kaukana asuinalueista. Tavallisen kansan ei sopinut tietää, miten ruumiit muumioitiin. Katso kuvasta, miten se tapahtui:

Missä pasta keksittiin?

Jo muinaisessa Rooman ­valtakunnassa valmistettiin pastamaisia kuivattuja taikina­levyjä, joihin oli lisätty maus­tei­ta ja jotka keitet­tiin öljyssä.

800-luvulla arabit alkoivat tehdä pastataikinasta ohuita suikaleita, jotka levisivät myös Eurooppaan. 1200-luvulla italialaiset alkoivat kehitellä ­erilaisia pastalaatuja.

Ketä Goebbels katsoo?

Kuvassa Joseph Goebbels on Kansainliiton konferenssissa vuonna 1933. Saksan itsetietoinen propagandaministeri oli ollut hyvällä tuulella, mutta tässä kuvassa hän mulkoilee vihamielisesti kameraan ja puristaa tiukasti tuolinsa käsinojaa.

Goebbels oli juuri saanut tietää, että valokuvaaja oli juutalainen Alfred Eisenstaedt.

Goebbels, joka muun muassa kirjoitti päiväkirjaansa vuonna 1942, että natsien juutalaisvainot olivat ”barbaarisia mutta välttämättömiä”, ei pystynyt peittelemään vihaansa valokuvaajaa kohtaan. 

Genevessä pidetyssä kansainvälisessä konferenssissa Goebbelsin oli kuitenkin alistuttava juutalaisen kuvattavaksi. Saksalainen Eisenstaedt muutti parin vuoden päästä Yhdysvaltoihin turvallisuutensa vuoksi.

Goebbels oli hymyillyt iloisesti kuvaajalle, kunnes kuuli tämän nimen. 

© mardecortesbaja.com

HISTORIA-lehden tilaajana saat joka numerossa vastauksia historian suuriin, omituisiin ja tärkeisiin kysymyksiin. 

Kun tilaat 22. maaliskuuta mennessä, pääset ensimmäisten joukossa lukemaan muun muassa, polttivatko feministit tosiaan rintaliivejään ja miksi ihmiset eivät ennen hymyilleet valokuvissa.

Polttivatko feministit tosiaan rintaliivejään protestiksi? Minkä takia ihmiset eivät juuri koskaan hymyile 1800-luvun valokuvissa?

Ehkä sinua kiinnostaa...