Shutterstock
Botox.

Kuka silotteli ensimmäisenä ryppyjä Botoxilla?

Silmälääkäri Jean Carruthers oli vuosikausia hoitanut potilaitaan pienillä määrillä silmän lihaksia rentouttavaa hermomyrkkyä. Sitten muuan potilas mainitsi hänelle hoidon mukavasta sivuvaikutuksesta.

Kanadalainen silmälääkäri Jean Carruthers oli vuosien ajan hoitanut hermomyrkky botuliinitoksiinilla silmäluomen kouristuksista kärsiviä potilaita. Sitten hänelle selvisi, että sama lääke tehosi myös ryppyihin.

Botoxin tarina alkoi vuonna 1987, kun eräs potilas kertoi Carruthersille, että botuliinihoito sai hänen kasvonsa näyttämään rentoutuneilta ja silotti otsan juonteita.

Muutamaa päivää myöhemmin Carruthers ruiskutti hermomyrkkyä koemielessä vastaanottovirkailijansa otsaan.

Botuliinitoksiini on tunnettu 1820-luvulta lähtien, jolloin saksalainen lääkäri Justinus Kerner havaitsi, että se oli aiheuttanut useita kuolemia ja muun muassa lamauttanut uhrien lihaksia.

Seuraavan sadan vuoden aikana botuliinitoksiinia tutkittiin paljon, ja 1940-luvulla sitä pidettiin maailman tappavimpana myrkkynä.

Siitä huolimatta tutkijat kehittivät botuliiniin perustuvan lääkkeen, jolla hoidettiin muun muassa karsastusta ja kasvojen lihasten kouristuksia.

Botox.

Hermomyrkky botuliinitoksiini voi pieninä määrinä annosteltuna poistaa juonteita rentouttamalla lihaksia.

© Shutterstock

”Se on pähkähullu idea”

Botuliinin kosmeettinen käyttö alkoi, kun Carruthers tutki kolmen päivän kuluttua vastaanottovirkailijan otsaa ja havaitsi, että kaikki syvät juonteet olivat silinneet.

Carruthers testasi myrkkyä potilaillaan ja esitteli tuloksensa konferenssissa vuonna 1992.

”Se on pähkähullu idea, joka ei johda mihinkään”, eräs lääkärikollega kommentoi Carruthersin tutkimuksia.

Kollega oli väärässä. Paremmin Botoxina tunnetun botuliinitoksiinin käyttö on yleistynyt räjähdysmäisesti, ja botoxpistokset ovat nykyään suosituin kosmeettinen toimenpide.

Pelkästään Yhdysvalloissa noin 7,5 miljoonaa ihmistä ottaa botoxpistoksia joka vuosi.