Sipa/Rex/Shutterstock
Jeanne Calment

Kuka on historian vanhin ihminen?

Vuodesta 1875 vuoteen 1997 – niin pitkään ranskalainen Jeanne Calment todisti historian kulkua ennen viimeistä henkäystään. Jotkut asiantuntijat tosin epäilevät Calmentin korkeaa ikää.

Wrightin veljesten ensilento, toinen maailmansota, ensimmäinen kuulento ja Neuvostoliiton hajoaminen – Jeanne Calment ehti kokea monia historian merkkipaaluista pitkän elämänsä aikana vuosina 1875–1997.

122 vuoden ja 164 päivän iässä kuollut ranskalaisnainen on vahvistetusti vanhimmaksi elänyt ihminen.

Calmentin elämästä on paljon dokumentaatiota, muun muassa koska hän kuului Arlesin yläluokkaan, hänen isänsä oli kaupunginraadin jäsen ja hänen aviomiehensä oli menestyvä liikemies.

Syntymätodistus

Jeanne Calmentin syntymätodistus vahvistaa, että hän syntyi vuonna 1875.

© Etat Civil d’Arles

Vuonna 1995 alkoi yli vuoden kestänyt tutkimus, jossa pyrittiin vahvistamaan Calmentin ikä muun muassa virallisista asiakirjoista sekä haastattelemalla Calmentia.

Calmentin nimi löytyi muun muassa ranskalaisista väestönlaskentaluetteloista. Vanhin on vuodelta 1876, ja sen mukaan hän oli tuolloin vuoden ikäinen. Calment itse kertoi korkean ikänsä johtuvan muun muassa runsaasta oliiviöljyn nauttimisesta.

Esiintyikö tytär äitinään?

Asiakirjoista huolimatta jotkut ovat kyseenalaistaneet Calmentin korkean iän.

Esimerkiksi venäläiset Valeri Novosjolov ja Nikolai Zak ovat väittäneet, että Calment kuoli jo vuonna 1934, minkä jälkeen hänen tyttärensä varasti hänen henkilöllisyytensä.

Jeanne Calment

Vuonna 1895, jolloin tämä kuva on ilmeisesti otettu, Jeanne Calment oli vain 20-vuotias.

© Sipa/Rex/Shutterstock

Muut asiantuntijat ovat kuitenkin torjuneet teorian todisteiden puuttuessa silkkana spekulaationa.

Vuoden 2022 alussa maailman vanhin henkilö oli japanilainen Kane Tanaka, joka syntyi 2. tammikuuta 1903 ja sai 2. tammikuuta 2022 viettää 119. syntymäpäiväänsä.