Bridgeman Art Library/Ritzau Scanpix
Louise Brown

Kuka oli ensimmäinen koeputkilapsi?

25. heinäkuuta 1978 manchesterilaisen sairaalan ulkopuolelle kerääntyi toimittajia odottamaan ”ehkä odotetuinta syntymää 2 000 vuoteen”. Muutama tunti myöhemmin Louise Brown teki syntymällään historiaa.

Illan hämärtyessä 25. heinäkuuta 1978 toimittajia alkoi kerääntyä Royal Oldham -sairaalan eteen Manchesterissa.

Heitä oli saapunut aina Yhdysvalloista ja Japanista asti todistamaan tapahtumaa, jota TIME-lehti kutsui ”ehkä odotetuimmaksi syntymäksi kahteentuhanteen vuoteen.”

Sisällä sairaalassa 31-vuotias Lesley Brown oli vähintään yhtä innoissaan. Muutaman tunnin kuluttua hänen suurin toiveensa ehkä toteutuisi.

Lesley oli miehensä Johnin kanssa yrittänyt lasta jo vuosia tuloksetta, sillä Lesleyn munanjohtimet olivat tukkeutuneet.

Vuonna 1977 he pääsivät Patrick Steptoen ja Robert Edwardsin hoitoon. Nämä olivat jo kymmenisen vuotta tehneet kokeita, joissa naisen munasolu hedelmöitetään maljassa ja siirretään sitten kohtuun.

Yksikään kokeisiin osallistuneista 282 naisesta ei ollut kuitenkaan vielä synnyttänyt elävää lasta.

Tyttö oli ”lääketieteellinen läpimurto”

Hieman ennen puoltayötä lehdistö sai kauan odotetun ilmoituksen: Lesley Brown oli synnyttänyt terveen tytön. Lapsesta tuli näin ”1900-luvun merkittävimmän lääketieteellisen läpimurron” päähenkilö.

Louise-nimen saaneen tyttövauvan vanhemmat olivat ikionnellisia, mutta arvostelijoitakin löytyi. Uskonnollisten ryhmien mielestä tutkijat ”leikkivät Jumalaa”, ja jotkut tutkijat kommentoivat, että ”olemme vaarallisella tiellä”.

Louise oli vanhemmilleen unelmien täyttymys, ja Steptoesta ja Edwardsista tuli hänelle lähes isoisään verrattavia hahmoja.

Nykyään Louise elää ”hyvin normaalia elämää”, ja hän on saanut omia lapsia luonnollisin keinoin.

Louisen syntymän jälkeen yli kuusi miljoonaa lasta on saanut alkunsa koeputkihedelmöityksellä.

Louise Brown

Pikku Louise syntyi maailmankuuluksi, ja media seurasi tarkkaan hänen varttumistaan. Kuvassa hän on kaksivuotias – nykyään hän on 45-vuotias.

© Bridgeman Art Library/Ritzau Scanpix