Thomas Rosenau
Nallekarkkeja

Kuka keksi nallekarkit?

Köyhä saksalainen makeisvalmistaja Hans Riegel sai vuonna 1922 idean uudenlaisesta makeisesta. Karkista tuli maailmanlaajuinen menestys, joka teki sekä Riegelistä että hänen jälkeläisistään rikkaita.

Kaikkien tuntemat värikkäät nallekarkit syntyivät vuonna 1922 pienessä keittiössä Bonnissa Saksassa.

Nallekarkkien luoja oli köyhä makeisvalmistaja Hans Riegel. Hän oli vain kaksi vuotta aiemmin perustanut yrityksensä nimeltä Haribo – nimi oli yhdistelmä hänen omasta nimestään ja kotikaupunkinsa nimestä (HAns RIegel, BOnn).

Yrityksen alku ei ollut mitenkään hohdokas. Riegel valmisti kovia makeisia pienen asuntonsa vaatimattomassa keittiössä, jossa oli varusteina uuni, pata, kaulin ja leikkuulauta. Riegelin puoliso kuljetti makeiset keittiöstä asiakkaille polkupyörällään.

VIDEO: Video nallekarkkien historiasta

Riegel panosti nalleihin

Vuonna 1922 Riegel sai kuitenkin tarpeekseen niin kovista makeisista kuin ainaisesta köyhyydestä, ja hän päätti kehittää tuotteen, jolla hän voisi rikastua.

Hän sekoitti sormituntumalta gelatiinipohjaista sokerimassaa kuparipadassa ja kaatoi massan muotteihin, jolloin syntyi pieniä nallenmuotoisia, pehmeitä ja hedelmänmakuisia makeisia.

Riegel nimesi uutuustuotteensa tanssiviksi karhuiksi Euroopan markkinoita kiertävien esiintyjien tanssivien karhujen mukaan.

Nallekarkkeja

Nykyään nallekarkkeja syödään maailmassa noin 160 miljoonaa kappaletta vuodessa.

© Thomas Rosenau

Lapset ihastuivat nallekarkkeihin

Riegelin pikkukarhuista tuli pian kaupungin lasten suosikkeja, ja seuraavina vuosina Riegelin vaimo sai kollegoikseen 400 uutta työntekijää.

Yrityksen toiminta keskeytyi toisen maailmansodan aikana, ja sodan jälkeen Riegelin kaksi poikaa ottivat yrityksen hoitaakseen. Heidän käsissään Haribosta kasvoi muutamassa vuodessa suuri makeistehdas, jolla oli paljon erilaisia tuotteita ja noin tuhat työntekijää.

Nykyään nallekarkkeja napostellaan yli sadassa maassa ympäri maailman.