Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Hypnoosin havainnollistusta

Kuka keksi hypnoosin?

Jotkut pitivät häntä nerona – mutta useimpien mielestä hän oli huijari. Lääkäri Franz Mesmer hämmensi 1700-luvulla lääkärikuntaa teoriallaan ”animaalisesta magnetismista”.

Musée d’Histoire de la Médecine

Hypnoosin syntyperä on jäänyt historian hämäriin, aikoihin, jolloin magia ja parantaminen olivat erottamattomia. Modernin hypnoosin juuret juontuvat kuitenkin 1700-luvulle ja lääkäri Franz Mesmeriin, joka uskoi voivansa luoda ja siirtää potilaisiinsa mystistä energiaa, ”animaalista magnetismia”.

Mesmerin menetelmiin kuului muun muassa tuijottaa potilaita silmiin tuntikausia. Jotkut vaikuttivat vaipuvan näin transsiin, jonka energia paransi heidät. Mesmerin näkemykset jakoivat lääkärikuntaa – monien mielestä mies oli silkka huijari, mutta Mesmerin kannattajat uskoivat hänen löytäneen eurooppalaisen vastineen kiinalaisten tuntemalle elämänvoimalle qi:lle.

Hypnoosin havainnollistusta

1800-luvulla jotkut lääkärit, kuten Jean-Martin Charcot, uskoivat naisten olevan miehiä herkempiä hypnoosille.

© Musée d’Histoire de la Médecine

Mystiikka sai jäädä

Useimmat lääkärit viittasivat kintaalla Mesmerin teorioille, mutta jotkut alkoivat kehittää hänen ideoitaan edelleen. Skottilääkäri James Braid myönsi, että Mesmer pystyi parantamaan ihmisiä, mutta ei uskonut sen johtuvan yliluonnollisista kyvyistä.

Braidin mukaan Mesmer hallitsi psykologisen prosessin, jossa hän vaikutti potilaiden ajatuksiin, tunteisiin ja käytökseen. Parantuminen lähti näin potilaasta itsestään, ei lääkäristä, ja se voitiin saavuttaa esimerkiksi keskittymisellä ja rentoutumisella. Braidin mukaan Mesmerin mystiikka tuli korvata rationaalisella lähestymistavalla, ja tälle näkemykselle alkoi vähitellen rakentua myös moderni terapeuttinen hypnoosi.

Lue myös:

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota