Wikimedia Commons
Mary Ann Bevan

Köyhä leski kääri ulkonäöllään miljoonan

Lontoolainen leski keksi ivallisen heiton ansiosta yllättävän tavan elättää itsensä ja neljä lastaan. Pian häntä saapui kummastelemaan sirkusteltan täydeltä ihmisiä.

Mary Ann Webster syntyi Lontoossa vuonna 1874. Nuoruudessaan, kun hän opiskeli sairaanhoitajaksi, monet pitivät häntä jopa varsin viehättävänä. Vuonna 1902 hän nai maanviljelijän Kentistä, ja niin hänen sukunimekseen tuli Bevan.

Pariskunta sai neljä lasta, mutta sitten mies kuoli yllättäen vuonna 1914. Samoihin aikoihin lääkärit diagnosoivat Bevanilla akromegalian eli hormonihäiriön, joka saa elimistön tuottamaan liiallisesti kasvuhormonia. Se aiheuttaa varsinkin potilaan käsien, jalkojen ja kasvojen luiden poikkeuksellista kasvua.

Bevanin kasvot pitenivät ja muuttuivat romuluisemmiksi. Myötätuntoa hän kohtasi harvoin, mutta pilkka oli jokapäiväistä. Joku tilallinen puuskahti:

”Ainoa asia, missä rouva Bevan voisi pärjätä, olisi rumuuskilpailu!”

Bevanilla oli raha tiukalla neljän lapsensa kanssa, joten kun hän sitten kerran todella näki ilmoituksen rumuuskilpailusta, hän otti tilallisen ivasta vaarin.

Freakshow’n mainosjuliste

1800-luvulla ihmisiä villinneet freakshow’t olivat suosittuja vielä pitkälle 1900-luvulle.

© Wellcome Library, London. Wellcome Images/Wikimedia Commons

250 osallistujan joukosta rumimmaksi valittiin Mary Ann Bevan – ja silloin hän keksi, miten voisi elättää perheensä ja maksaa lastensa koulutuksen.

Rumuus oli rahanarvoista

Lääkärien mukaan Bevanin kasvot muuttuisivat edelleen, ja siihen luottaen Bevan päätti, että hänen seuraava työpaikkansa olisi tuon ajan viihteen vetonaula, freakshow. Hän saikin töitä yhdysvaltalaisesta Dreamland Circus Sideshow’sta ja esiintyi Coney Islandilla New Yorkissa kääpiöiden, parrakkaiden naisten ja monien muiden ”kummajaisten” kanssa.

Yleisön tuijotus ja pilkkahuudot vaativat paksua nahkaa, mutta Bevan jatkoi sinnikkäästi lastensa tähden, ja muutamassa vuodessa hän ansaitsi noin miljoonaa nykyeuroa vastaavan summan.

Rahan lisäksi hän löysi uuden rakkauden ja meni naimisiin eläintenhoitajan kanssa.