Koska Britannia irtosi Euroopasta?

Koska Britteinsaaret erosivat Manner-Euroopasta?

Pohjanmeren tilalla sijaitsi Doggerlandin vehmas laakso

Vielä 18 000 vuotta sitten Pohjois-Eurooppaa ympäröivien merien pinta oli noin 122 metriä nykyistä matalammalla ja Britannian ja Manner-Euroopan välillä oli vehmas laakso. Siitä käytetään nimeä Doggerland paikalla nykyisin sijaitsevan Pohjanmeren matalimman kohdan, Doggermatalikon mukaan.

Merenpinta oli tuolloin niin matalalla, koska jääkauden jäätiköihin oli sitoutuneena niin paljon vettä. Esimerkiksi Norja, Ruotsi ja Suomi olivat tuolloin yhä jään peitossa.

Doggerland oli asuttu

Alueelta löytyneistä kivet­tyneistä mammuttien ja alkuhärkien luista on löytynyt selviä viiltojälkiä, mikä todistaa kivikauden ihmisten metsästäneen laaksossa laiduntavia eläimiä. Vuonna 1985 hollantilainen kalastaja nosti saaliinsa mukana Pohjanmerestä 9 500 vuotta vanhan ihmisen leukaluun, ja se ja alueelta löytyneet metsästysaseet todistavat, että Doggerlandissa on ollut ihmisiä tuhansia vuosia sitten.

Metsästäjät saapuivat vehmaaseen laaksoon

Manner-Euroopan jääkauden lopulla 18 000 vuotta sitten metsästäjät seurasivat saalis­eläimiä Doggerlandiin, joka oli suuri metsäinen ja soinen vehmas laakso.

Pitkäkarvaiset villa­sarvikuonot sopeutuivat hyvin elämään Doggerlandin viileydessä. Kuva: Shutterstock