Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Koska alettiin käyttää lukkoja?

Nykyään monet asiat ovat lukkojen takana, mutta miten toimittiin muinoin, kun metallisia lukkoja ei vielä ollut keksitty?

Shutterstock

Varhaisimmat arkeologiset todisteet lukoista ovat noin 4 000 vuotta vanhoja, ja niitä on löydetty muinaisesta Assyriasta, Egyptistä ja Persiasta.

Puusta tehtyjen mekaanisten lukkojen reikiin putosi eripituisia tappeja, jotka sai nostettua ja siten lukon avattua vain oikeanlaisella hammastuksella varustetulla puisella avaimella. Lukot olivat suurikokoisia, pituudeltaan 30–60 senttiä.

Egyptiläiset käyttivät suuria puisia lukkoja ja puisia avaimia, joissa oli eripituisia tappeja.

© Science & Society Picture Library/Getty Images

Vuonna 1861 yhdysvaltalainen Linus Yale patentoi sylinterilukon, jossa käytetään litteää metalliavainta. Se oli käytännöllisempi kuin vanhat puulukot mutta perustui yhä tappien käytölle.

Suomalainen Emil Henriksson puolestaan patentoi vuonna 1919 maailman ensimmäisen haittalevylukon eli Abloy-lukon, jossa ei ole jousia ja tappeja vaan pyöriviä levyjä.

Ennen mekaanisia lukkoja käytettiin köysiä, joihin tehtiin runsaasti vaikeita solmuja. Tarina Aleksanteri Suuresta ja Gordionin solmusta kertonee juuri tällaisesta köysilukosta.

Sen mukaan se, joka onnistuisi avaamaan solmun, hallitsisi koko Aasiaa. Aleksanteri ei ryhtynyt näpertelemään vaan sivalsikin solmun auki miekallaan.

Lue myös:

Arkielämä

Hanki kauden paras sadeasu huippuedullisesti

2 minuuttia
Arkielämä

Hachiko odotti kuollutta isäntäänsä uskollisesti 10 vuotta

1 minuuttia
Arkielämä

Nuhteettomien nuorten miesten piti siivota Lontoo rikollisista

4 minuuttia

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota