”Jos et saa sitä kiristettyä 47 senttiin, niin en mahdu yhteenkään pukuuni!” Näin puhisi Scarlett O’Hara elokuvassa Tuulen viemää pitäen kiinni sängyntolpasta riuskan palvelustytön kiristäessä hänen korsettiaan niin, että Scarlett ei lopulta voinut syödä tai hengittää syvään.
Lääkärit ovat syyttäneet korsettia kaikenlaisten vaivojen aiheuttajaksi hysteriasta rintasyöpään ja tuberkuloosista skolioosiin. Nykytutkimus kuitenkin osoittaa, että korsetti on mainettaan parempi vaatekappale.
Edellä mainitut vaivat eivät suinkaan johtuneet korsetista vaan aikansa vitsauksista, kuten aliravitsemuksesta ja liian raskaasta työstä. Tutkijat eivät liioin ole löytäneet todisteita siitä, että naiset olisivat antaneet poistaa alimmat kylkiluunsa, eivätkä vanhat luurangot ole antaneet viitteitä siitä, että tiukka korsetti olisi aiheuttanut pysyviä ruumiinvammoja.
Sisään painuneet kylkiluut kun ponnahtivat taas paikoilleen, kun korsetin nyörit avattiin. Tiukka korsetti haittasi toki hengitystä ja liikkumista. Se antoi kantajalleen ryhdikkään olemuksen – ja heikkohermoisen maineen: kun naiset eivät korsetin vuoksi voineet hengittää syvään, he tuppasivat pyörtymään joutuessaan tunnekuohun valtaan.
Pikkutytötkin puettiin korsettiin
Pikkutytötkin puettiin korsettiin pitkälle 1800-luvulle asti. Korsetin uskottiin vahvistavan tyttöjen – ja poikienkin – selkää ja parantavan ryhtiä. Monet pitivät ylimääräisenä bonuksena sitä, että se myös esti lapsia riehumasta.
Renessanssiaikaan poikalapsetkin käyttivät korsettia kuusivuotiaiksi asti. Äidit uskoivat, että tyttö, jolla oli kapoinen korsetin muovaama uuma, pääsi helpommin hyviin naimisiin.Siksi he uhmasivat lääkärien varoituksia ja nyörittivät tyttäriensä korsetit kireälle.