Shutterstock
Kivikauden ihmiset kotilot

Kivikauden ihmiset söivät jättietanoita

Kivikauden ihmiset saivat tärkeitä proteiineja ja vitamiineja jopa kilon painoisista etanoista, joita he paistoivat niiden omassa kuoressa – 160 000 vuotta aikaisemmin kuin tähän asti on luultu.

Arkeologit ovat löytäneet Border Caven luolasta Etelä-Afrikasta nuotion jäännöksistä kivikauden ihmisten 170 000 vuotta sitten nauttiman aterian rippeitä: suurten etanoiden kuoria.

Tutkijat uskovat, että noin 38 senttiä pitkät ja kilon painoiset etanat olivat metsästäjä-keräilijöille tärkeää ravintoa sisältämiensä hyvien proteiinien vuoksi.

Joukko evoluutiohistorioitsijoita eteläafrikkalaisesta Witwatersrandin yliopistosta tutki ja analysoi luolasta löytyneitä lukuisia etanan kuorten kappaleita. Nyt he ovat julkaisseet raportin tutkimuksensa yllättävistä tuloksista.

Tutkimuksessa etanoiden kuoria muun muassa kuvattiin infrapunakameroilla, jolloin selvisi, että niissä oli jälkiä pitkäaikaisesta kuumentamisesta tulella samassa asennossa. Toisin sanoen etanat on kypsennetty omissa kuorissaan.

Eteläafrikkalainen jättikotilo

Kotilot olivat ravitsevia, ja lisäksi ihmisten oli helppo pyydystää niitä.

© Public Domain

Parempaa kuin ravintolisät

Aikuisen kämmenen kokoisten jättietanoiden syöminen ei ehkä kuulosta järin houkuttelevalta, mutta kivikauden ihmisillä oli hyvä syy nauttia niitä ravinnokseen.

Kotiloiden liha sisältää paljon proteiinia, rautaa, magnesiumia ja vitamiineja ja täydensi siten hyvin metsästäjä-keräilijöiden marja- ja pähkinävaltaista ravintoa.

Tutkijoiden aiemman käsityksen mukaan ihmiset alkoivat syödä jättietanoita myöhäisen jääkauden loppupuolella 15 000–10 000 vuotta sitten. Nyt näyttääkin siltä, että muinaiset ihmiset ovat ymmärtäneet jättikotiloiden ja monipuolisen ravinnon arvon jo 170 000 vuotta sitten.

Lisäksi on merkillepantavaa, että kivikauden ihmiset ovat osanneet kypsentää jättietanoita pitkään ennen niiden syömistä. Kuumentaminen on tappanut kotiloista haitallisia bakteereja ja loisia.