Joukko evoluutiohistorioitsijoita eteläafrikkalaisesta Witwatersrandin yliopistosta tutki ja analysoi luolasta löytyneitä lukuisia etanan kuorten kappaleita. Nyt he ovat julkaisseet raportin tutkimuksensa yllättävistä tuloksista.
Tutkimuksessa etanoiden kuoria muun muassa kuvattiin infrapunakameroilla, jolloin selvisi, että niissä oli jälkiä pitkäaikaisesta kuumentamisesta tulella samassa asennossa. Toisin sanoen etanat on kypsennetty omissa kuorissaan.
Parempaa kuin ravintolisät
Aikuisen kämmenen kokoisten jättietanoiden syöminen ei ehkä kuulosta järin houkuttelevalta, mutta kivikauden ihmisillä oli hyvä syy nauttia niitä ravinnokseen.
Kotiloiden liha sisältää paljon proteiinia, rautaa, magnesiumia ja vitamiineja ja täydensi siten hyvin metsästäjä-keräilijöiden marja- ja pähkinävaltaista ravintoa.
Tutkijoiden aiemman käsityksen mukaan ihmiset alkoivat syödä jättietanoita myöhäisen jääkauden loppupuolella 15 000–10 000 vuotta sitten. Nyt näyttääkin siltä, että muinaiset ihmiset ovat ymmärtäneet jättikotiloiden ja monipuolisen ravinnon arvon jo 170 000 vuotta sitten.
Lisäksi on merkillepantavaa, että kivikauden ihmiset ovat osanneet kypsentää jättietanoita pitkään ennen niiden syömistä. Kuumentaminen on tappanut kotiloista haitallisia bakteereja ja loisia.