Universal History Archive/Getty Images
Vaarallinen vapaa-aika teaser.

Kirkko varoitti vapaa-ajan vaaroista

Kirkko ja teollisuuspamput olivat 1800-luvulla yksimielisiä siitä, että työläisten oli hyvä raataa kellon ympäri – oman etunsa vuoksi. Vapaa-ajallaan he vain ryyppäisivät ja rellestäisivät.

Paljon matkustellut saksalainen professori Friedrich von Raumer äimistyi vieraillessaan Britanniassa vuonna 1835. Samaan aikaan kun työläiset raatoivat tehtaissa, yläluokka huvitteli ketunmetsästyksellä ja piknikeillä.

Työväenluokan elämästä huvi oli kaukana.

”Työväellä ei yleensä ole mahdollisuutta osallistua rattoisiin tapahtumiin tai huvituksiin viikolla, eikä edes sunnuntai tarjoa mahdollisuutta rentoutumiseen – niin tiukka ja ankara se täällä on”, von Raumer kirjoitti ystävilleen Saksaan.

Asia pöyristytti myös hänen maanmiestään Friedrich Engelsiä, joka työskenteli tekstiilitehtaassa Manchesterissa vuonna 1843.

”Viina on käytännössä heidän ainoa huvituksensa”, totesi filosofi, joka kirjoitti viisi vuotta myöhemmin Kommunistisen manifestin yhdessä Karl Marxin kanssa.

Slummikortteli.

Lontoon Seven Dialsin slummikortteli rajoittui Sohoon. Teollistumisen aikakaudella monet pääkaupungin köyhät asuivat kurjuudessa kapeiden ja pimeiden katujen varrella.

© Wikimedia Commons

1700- ja 1800-luvuilla miljoonat britit muuttivat kaupunkeihin, joissa uudet tehtaat tarjosivat työpaikkoja ja mahdollisuuden parempaan elämään. Tehdastyöläisten elämä ei kuitenkaan ollut helppoa.

Palkka oli surkea ja työpäivät pitkiä, sillä tehtaanpatruunat ja kirkko vastustivat vuosikymmeniä kiivaasti vapaa-ajan lisäämistä. Yläluokka uskoi joutilaisuuden johtavan työväestön heikot sielut turmioon.

Huvitukset olivat eliittiä varten

Vapaa-aika oli keskiajalta lähtien ollut yläluokan etuoikeus. Vain kuninkaallisilla, aatelisilla ja vähälukuisilla rikkailla oli aikaa ja rahaa esimerkiksi hevoskilpailuihin ja ulkomaanmatkoihin.

Kun ihmiset muuttivat teollistumisen seurauksena sankoin joukoin töihin kaupunkien tehtaisiin, heille tuli ensimmäistä kertaa kiinteät työajat. Vapaa-aika ei kuitenkaan lisääntynyt.

Ketunmetsästäjiä ratsailla.

Ketunmetsästys hevosilla ja koirilla oli yksi Britannian yläluokan suosikkihuvituksista.

© Wikimedia Commons

Tehdastyöläisten päivä alkoi yleensä aamuviiden aikaan, ja kotiin he pääsivät usein vasta 15 tuntia myöhemmin.

”Olemme iltaan asti lukittuina tehdassaleihin, jotka ovat kuumempia kuin kuuminkaan tämän kesän hellepäivistä. Kolmen vartin pituisen ruokatauon lisäksi meillä ei ole lepotaukoja, ja muut ateriat joudumme syömään työn lomassa”, manchesterilaisen puuvillankehräämön työntekijä valitti vuonna 1818.

Kuusipäiväisen työviikon jälkeen harvalla oli voimia mihinkään muuhun. Useimmat vain raahautuivat töistä kotiin, söivät jotakin ja kömpivät nukkumaan.

Keskiajalla lukemattomat kirkolliset pyhäpäivät olivat sentään taanneet rahvaalle taukoja raadannasta, mutta teollistumisen myötä monia pyhiä muutettiin arkipäiviksi – tehtailijoiden voittojen maksimoimiseksi.

Juopunut mies.

Yläluokka ei uskonut Britannian alkoholiongelman johtuvan kurjasta elämästä suurkaupunkien slummeissa vaan työväenluokan turmeltuneisuudesta.

© Wikimedia Commons

Työväki ei sunnuntainakaan saanut päättää itse tekemisistään, sillä papit odottivat näkevänsä seurakuntalaiset kirkossa ja vastustivat toimettomuutta lepopäivänäkin.

Kirkko pelkäsi moraalista rappiota

Vaikka uskonnon vaikutus yhteiskunnassa oli suuri 1800-luvun alussa, yhä useammat työläiset jättivät jumalanpalvelukset väliin. Papit katsoivat karsaasti, miten etenkin työväenluokka nautti ehtoollisviinin sijasta mieluummin tuopillisen – tai muutaman – pubissa.

Valtaosa työläisistä toki kävi kirkossa sunnuntaiaamuisin, mutta hekin suuntasivat sieltä suoraan pubeihin, joissa vaanivat monet kiusaukset.

”Juopumus, irstailu, pyhäpäivän rauhan rikkominen, kukkotappelut, korttipelit ja tanssi ovat olleet tämän paikan suosikkiharrastuksia jo vuosien ajan”, eräs kirkollinen lehti kirjoitti yorkshireläisestä majatalosta vuonna 1823.

Lehden mukaan pubi tunnettiin ”moraalisesta turmeluksestaan ja kaikenlaisesta pahuudesta”.

Seurakuntalaisia kirkossa.

Monet maanviljelijät ja työläiset ottivat vaivihkaa nokoset jumalanpalveluksen aikana.

© Charles Keene/Wikimedia Commons

Kirkko halusi työläisten raatavan

Kirkko tuomitsi myös markkinat, joilla britit mielellään viettivät niukkaa vapaa-aikaansa, sillä sielläkin juopoteltiin ja pelattiin uhkapelejä.

Koirien ja mäyrien tai härkien väliset tappelut olivat suosittua markkinahuvia, nujakat olivat yleisiä ja prostituoidut kauppasivat markkinoilla palveluksiaan.

Kirkko varoittelikin kiivaasti vapaa-ajan lisäämisestä, sillä se piti sitä suorastaan haitallisena Britannian työväenluokalle.

”Velvollisuutemme kristittyinä kaitsijoina on varoittaa vaarasta”, lontoolainen pappi Robert Dillon saarnasi vuonna 1830, kun taas hänen kollegansa varoitteli ”pahoista mielihaluista” ja ”katalista kiusauksista”.

Pelkät varoitukset eivät kuitenkaan riittäneet metodisteille, jotka olivat irtautuneet Englannin kirkosta sata vuotta aikaisemmin kirkon sallivuuden vuoksi: metodistikirkko piti seurakuntalaiset kurissa ja nuhteessa uhkaamalla uhmaajia erottamisella.

”Kapakoissa kävijät eivät voi jatkaa yhteisömme jäsenenä”, metodistikirkon lehdessä uhattiin.

”Työpäivän lyhentäminen tuhoaisi maamme teollisuuden.” Puuvillatehtailijan kirje ylähuoneen jäsenelle, 1847

Myös tehtaanomistajat halusivat pitää työväestön vapaa-ajan minimissä. He pelkäsivät, että työläisten juopottelu pienentäisi tuottavuutta – joko siksi, että nämä tekisivät krapulassa virheitä tai jäisivät kokonaan kotiin.

Niinpä tehtailijat pyrkivät vaikuttamaan poliitikkojen mielipiteisiin. Esimerkiksi puuvillatehtailija David Whitehead kirjoitti parlamentin ylähuoneen jäsenelle lordi Morpethille vuonna 1847:

”Työpäivän lyhentäminen ja työläisten vapaa-ajan lisääminen tuhoaisi maamme teollisuuden.”

Asenteet alkoivat muuttua

Tehtailijoiden ja kirkon yhteisrintama ei kuitenkaan pysäyttänyt työläisiä, jotka olivat kyllästyneet raatamaan koko viikon surkealla palkalla eivätkä saaneet viikonloppunakaan rentoutua.

Työläiset perustivat ammattiliittoja ja lakkoilivat kuukausikaupalla lyhyemmän työajan ja palkankorotusten puolesta. Vuosikymmeniä jatkuneen kuohunnan jälkeen parlamentti hyväksyi viimein työlakeja, jotka toivat työläisille vähitellen enemmän vapaa-aikaa.

Monet pelkäsivät kuitenkin yhä, että työläiset käyttäisivät vapaa-aikansa ”väärin”.

”Koko sunnuntai menee aivan liian usein hukkaan joko humalassa tai joutilaana. Työläisiä nähdään harvoin tai tuskin koskaan harjoittamassa terveellistä liikuntaa raikkaassa ulkoilmassa”, manchesterilainen lääkäri totesi.

Työläisten liikkumattomuus ei kuitenkaan johtunut vastahakoisuudesta vaan siitä, että kuntoiluun sopivia paikkoja ei kerta kaikkiaan ollut. Manchesterin ja Birminghamin kaltaiset teollisuuskaupungit rakennettu täyteen tehtaita ja asuntoja, eikä muutamilla harvoilla viheralueilla saanut urheilla.

Puuvillakehräämö.

1700- ja 1800-luvuilla Britannian teollisuuden lippulaivoihin lukeutuivat puuvillakehräämöt, joka valmistivat lankaa Intiasta tuodusta puuvillasta.

© Imageselect

Työläiset vaativat vapaa-aikaa 200 vuotta

Lisäksi pallon pelaamisesta kaduilla sakotettiin, koska sen katsottiin häiritsevän yleistä järjestystä.

1800-luvun kuluessa liikunnan merkitystä alettiin kuitenkin ymmärtää paremmin, ja lääkärit alkoivat suositella liikuntaa soudusta patikointiin.

Edistykselliset maanomistajat lahjoittivat maata yleisten puistojen perustamiseksi työläiskortteleiden läheisyyteen.

”Uskon, että työväestölle ja etenkin heidän lapsilleen pitää tarjota tilaa liikkumiseen ja rentoutumiseen, joten olen avannut yleisölle neljä hehtaaria maata”, julisti eräs maanomistaja ja toivotti kaikki tervetulleiksi ”leikkimään ja pelaamaan” mailleen Lontoon laitamille.

1800-luvun jälkipuoliskolla myös monissa Britannian kouluissa pyrittiin edistämään kiinnostusta liikuntaan, ja niiden lukujärjestykseen lisättiin yleisurheilua ja joukkuepelejä.

Jalkapalloa.

Rugbyn ensimmäiset kirjalliset säännöt laadittiin vuonna 1845.

© Wikimedia Commons

Varhainen jalkapallo ja rugby muistuttivat lähinnä joukkotappeluita, mutta 1800-luvulla molemmille lajeille laadittiin väkivaltaa rajoittavat säännöt, joiden myötä pallopelejä ei pidetty enää yhteiskunnalle haitallisina.

”Urheilu auttaa juurruttamaan monia arvokkaita sosiaalisia ominaisuuksia ja miehisiä hyveitä”, aiheeseen perehtynyt komissio totesi vuonna 1864.

Urheiluinnostus levisi lasten mukana kouluista koteihin, ja pian tehtaisiinkin perustettiin omia jalkapallo- ja rugbyjoukkueita, jotka pelasivat yleensä lauantaisin.

Huvittelumonopoli murtui

1800-luvun viimeisinä vuosikymmeninä kaikilla oli vihdoin vapaa-aikaa, ja eliitin huvittelumonopoli murtui. Samaan aikaan Britannian palkkataso nousi 40 prosentilla vuosina 1860–1875.

Jalkapalloseura Everton.

Jalkapalloseura Everton FC perustettiin liverpoolilaisen St. Domingon metodistiseurakunnan joukkueeksi. Tässä vuonna 1887 valokuvatussa joukkueessa pelasi muun muassa kivenhakkaaja, panimon omistaja ja toimistoapulainen.

© Wikimedia Commons

Työpäivä päättyi noin kello 18, jonka jälkeen työläisillä oli aikaa opiskella, kuntoilla tai osallistua yhdistystoimintaan. Vuonna 1871 säädetty Bank Holiday Act takasi lisäksi kaikille briteille neljä uutta vapaapäivää.

Kirkkokin luopui uhkailuista, ja kirkkokunnat perustivat jalkapalloseuroja, kuten Everton FC:n ja Southampton FC:n. Edistysmieliset tehtaanomistajat puolestaan järjestivät työntekijöilleen viikonloppuretkiä luontoon.

Britannian vanhoillinen yläluokka suhtautui yhä nuivasti ihmisjoukkoihin, jotka valtasivat siihen asti vain pienen eliitin käytössä olleet puistot ja kilparadat.

Torquayn kylpyläkaupungissa Lounais-Englannissa William Miller -niminen herrasmies oli vetää iltapäiväteensä väärään kurkkuun, kun miesjoukko päätti pulahtaa mereen eräänä lauantaina vuonna 1888.

Hän kirjoitti kiukuissaan: ”Joukko työmiehiä (oli lauantai-iltapäivä) heitti vaatteensa rantavallille ja säntäsi veteen kuin lauma villi-ihmisiä.”

Ihmisiä rantavedessä.

1800-luvun lopulla vain harvat osasivat uida. Niinpä etenkin naiset tyytyivät vain kahlailemaan meressä tai pulahtamaan veteen turvaköyden varassa.

© History_docu_photo/Imageselect

Yläluokka ei kuitenkaan pystynyt estämään tavallista kansaa oleskelemasta esimerkiksi yleisissä puistoissa; he saattoivat vain eristäytyä yksityisklubeilleen tai harrastaa kalliimpia lajeja, kuten pooloa ja krikettiä.

Kiinnostus aktiiviseen vapaa-aikaan oli tullut jäädäkseen, eikä liikunta ollut suinkaan ainoa vaihtoehto. Brittiläinen kirjailija George Orwell kirjoitti maanmiehistään vuonna 1941:

”Toinen englantilainen piirre, joka on niin olennainen osa meitä, että tuskin huomaamme sitä, on fanaattinen kiinnostus harrastuksiin. Olemme kukkien ystävien mutta myös postimerkkien keräilijöiden, kirjekyyhkysten kasvattajien, harrastelijapuuseppien, kuponkien leikkaajien, tikanheittäjien ja sanaristikkohullujen kansa.”