Brittitutkimuksen mukaan keski­aika oli mainettaan ­valoisampi.

Keskiajan köyhät voivat hyvin

Hiljattain tehty tutkimus paljastaa, että keskiajan Englannissa ihmisten elintaso oli korkeampi kuin maailman köyhimmissä valtioissa nykyään.

keskiviikko 16. maaliskuuta 2011

Keskiajan englantilaisen vuokraviljelijän osa ei ­ehkä ­ollutkaan niin kova kuin tähän asti on luultu. Tutkijat ovat arvioineet keskiajan englantilaisten keski­ansioksi ­nykyrahassa ilmaistuna noin 300 euroa vuodessa, mutta hiljattain julkaistun tutkimuksen mukaan luku saattaa olla ­lähempänä 750:tä euroa. ­Jopa paiseruttoepidemian aikaan vuonna 1348 englantilaisten keskiansio oli noin 600 euroa vuodessa.

”Valtaosalla väestöstä oli varaa ostaa peruskulutus­hyödykkeitä ja satunnaisesti myös ylellisyystavaroita”, ­kertoo taloustieteen profes­sori ­Stephen Broadberry ­Warwickin yliopistosta.

Broadberry korostaa, että tutkimuksessa puhutaan ­nimenomaan keskiansioista ja että osa väestöstä joutui tulemaan toimeen huomattavasti vähemmällä. Keskimääräinen elintaso oli silti korkeampi kuin maailman köyhimmissä valtioissa nykyään. Esimerkiksi ­Sierra Leonessa ihmisten keskitulot ovat noin 510 euroa vuodessa ja Kongon Demokraattisessa tasavallassa vain noin 185 euroa vuodessa.

Arkisto: Keskiaika

1. Galleria: Sensaatiomainen viikinkilöytö Virossa 2. Kauppiaat tekivät Pohjolasta vauraan 3. Top 10: Mahtavimmat viikingit 4. Knuut Suuri: Kuninkaan kuopuksesta tuli suuri hallitsija 5. Maltan ritarit: 900 vuotta alamäkeä 6. Top 10: Keskiajan suurimmat rakennelmat 7. Keski-ajan ja renessanssin aika 8. Mikä oli ritarikuntien lukumäärä? 9. Historian opas: Temppeliritarien aika 10. Täydellinen ritarilinna 11. Opas: Guimarãesin linna, Portugali 12. Suolistoloiset heikensivät kristinuskon esitaistelijoita 13. Top 10: Uljaimmat ritarit 14. Vuosi 1206: Keksijä kirjoitti kirjan roboteista 15. Viikingit olivat turhamaisia 16. Paljonko keskiajan yliopistoissa oli opiskelijoita? 17. Keskiaika: Myrkkysormus keskiajalta 18. Ritaritkin saivat sotatraumoja 19. Opas: Englannin pahimman vihollisen teloitus 20. Keskiajan köyhät voivat hyvin 21. Temppeliritareiden aarre 22. Lähes sokea kuningas ratsasti kuolemaansa 23. Kosteat kesät edistivät ehkä ruttoa 24. Liian painavat varusteet taisteluun 25. Milloin turnajaisia lakattiin järjestämästä? 26. Kaupunkiopas: Keisarien jäljillä Konstantinopolissa 27. Miten kaukana viikingit kävivät? 28. Opas: Normannit maailmalla 29. Millaisia olivat varhaiset ritarilinnat? 30. Towerin linna – pelotteluun tarkoitettu linnoitus 31. Ristiretket: Pyhä sota 32. Keskiajalla röyhtäiltiin tyylikkäästi 33. Paavit halusivat vallan Euroopassa ja julistivat Fredrik II:n pannaan 34. Musta surma 35. Konstantinopolin kohtalonhetket

Ehkä sinua kiinnostaa...