Keskiaika: Myrkkysormus keskiajalta

Sormus, jota ilmeisesti käytettiin vastustajien murhaamiseen, tuli esiin Kaliakranniemen linnan kaivauksissa Bulgariassa.

Sormus löydettiin keskiaikaisesta linnasta Kaliakranniemeltä.

Säiliö myrkkyä varten

Elämä keskiajalla kuninkaallisissa hoveissa oli täynnä juonitteluja. Bulgarialaisesta keskiaikaisesta linnasta Mustanmeren rannalta on löydetty 650 vuotta vanha pronssisormus, jossa on pieni reiällinen säiliö. Säiliö on saattanut olla sormuksessa myrkkyä varten.

"Reikä on sellaisessa paikassa, että sen saattoi huomaamattomasti peittää sormella ja kaataa sitten myrkyn lasiin silmänräpäyksessä”, kertoo kaivausten johtaja Boni Petrunova Sofian arkeologisesta instituutista. Petrunovan mukaan Bulgariasta ei ole aiemmin löydetty samanlaista myrkkysormusta.

Aatelisten valtataisteluja

Sormus löydettiin linnoituksen aatelisten asuttamasta osasta. Sormusta on ehkä käytetty 1300-luvulla linnoituksen isännän Dobrotitsan ja hänen poikansa Ivanko Terterin välisessä valtataistelussa.
Dobrotitsa hallitsi tuolloin Dobrudzhan ruhtinaskuntaa, jonka ylimystön tuki jakautui eri vallantavoittelijoiden välille. Moni ylimys murhattiin.
Tutkijat eivät tiedä, mitä myrkkyä sormus on aikanaan sisältänyt.