The Trustees of the Natural History Museum, London
Gough’s Cave, Englanti

Karmaiseva löytö: Kivikauden kannibaalit söivät kuolleitaan

Suuressa tutkimuksessa löydettiin maailman vanhimmat esimerkit kannibalismista hautajaisrituaalina. Ihmissyöntiä ei harjoittanut vain pieni ryhmä vaan kokonainen kulttuuri pitkin poikin Länsi-Eurooppaa.

Tohtori William Marsh ja tohtori Silvia Bello Englannin luonnonhistoriallisesta museosta paljastivat tuoreessa tieteellisessä tutkimuksessa, että suuressa osassa Eurooppaa suosittiin varhaisimmalla kivikaudella karmeaa hautaustapaa.

Ihmisten luissa on veitsenjälkiä lihan irrottamisesta, ja luita on murskattu luuytimeen käsiksi pääsemiseksi. Nämä ovat selviä todisteita kannibalismista, tutkijat selittivät. Eivätkä löydöt olleet yksittäistapauksia, vaan laajalle levinnyt käytäntö kattoi suurimman osan mantereesta.

Asiantuntijat tutkivat 59 varhaisimmalta [kivikaudelta] (https://historianet.fi/kivikausi/kolme-miljoonaa-vuotta-kivikautta-nain-esi-isamme-elivat {"target":"_blank"}) peräisin olevaa hautapaikkaa eri puolilla Luoteis-Eurooppaa, kuten Englannissa, Ranskassa ja Saksassa. Niistä peräti 13:ssa oli merkkejä kannibalismista.

Löytöjä yhdistää se, että ne ovat peräisin lyhyeltä ajanjaksolta noin 15 000 vuoden takaa ja että kaikki ihmissyöjät kuuluivat niin sanottuun Madeleinen kulttuuriin.

Maailman vanhimmat kannibaalien hautaukset

Arkeologien mukaan luiden ajoitus on erityisen mielenkiintoinen: ”Ajoitus tekee löydöstä vanhimman todisteen kannibalismista hautajaisrituaalina", Silva selitti. "Sen sijaan, että nämä ihmiset olisivat haudanneet kuolleensa, he päättivät syödä heidät."

"Uskomme, että tämä tapa oli Madeleinen kulttuurissa laajalle levinnyt ja että se oli erityinen hautajaisrituaali", tohtori Marsh tarkensi.

Tutkimuksessa korostettiin myös, ettei Madeleinen kulttuurissa ainoastaan syöty vainajia vaan myös käytettiin heidän luitaan uusien esineiden valmistamiseen. Varsinkin kalloja on löydetty juomakupeiksi kaiverrettuina.

Myöhäispaleoliittisella kaudella noin 23 000–14 000 vuotta sitten Euroopassa oli kaksi hallitsevaa kulttuuria: Gravetten kulttuuri Etelä- ja Itä-Euroopassa sekä Madeleinen kulttuuri Pohjois- ja Länsi-Euroopassa. Tutkijoiden löydökset viittaavat siihen, että Madeleinen kulttuuri alkoi kauden lopulla harjoittaa kannibalismia hautausrituaalina.

Tutkijoiden mukaan tätä kesti kuitenkin vain lyhyen aikaa. Gravetten kulttuuri vaelsi Pohjois- ja Länsi-Eurooppaan, jossa he syrjäyttivät naapurinsa ja toivat mukanaan omat hautajaisrituaalinsa – joihin ei kuulunut kuolleiden syöminen.

Pääkallo, Gough’s Cave, Englanti

Englannissa sijaitsevasta Gough's Cave -luolasta löytyneestä kallosta oli ensin raaputettu liha ja iho pois, ja sitten sitä käytettiin juomakuppina.

© The Trustees of the Natural History Museum, London