








Pohjoismaat – Thorin perivihollinen
Pohjolan taruissa Midgårdin käärme on Thor-jumalan perivihollinen. Kun ne jonakin päivänä käyvät lopullisen taiston, alkaa ragnarök, maailmanloppu.
Pohjois-Amerikka – Sarvekas taikaolio
Monilla Pohjois-Amerikan intiaaniheimoilla on taruja sarvekkaasta käärmeestä. Creek-intiaaneilla käärme on vaaraton, ja sen sarvet voivat parantaa. Cherokeilla taas käärme on tappava ja jopa sen hengitys on myrkyllinen.
Latinalainen Amerikka – Sulallinen luojajumala
Väli- ja Etelä-Amerikan intiaanit palvoivat sulkakäärmettä, Quetzalcoatlia. Käärme on valkoisen luojajumalan symboli ja asteekeilla papiston suojelija.
Kiina – Vaurautta ja viisautta
Vanhan kiinalaisen sanonnan mukaan talossa, jossa on käärme, ei nähdä nälkää. Käärme on yksi kiinalaisista eläinmerkeistä, ja se kuvaa menestystä ja älykkyyttä.
Israel – Itse pahuus
Juutalaisessa perinteessä käärme houkuttelee ihmisen Jumalaa vastaan. Siksi käärme on juutalaisessa ja myös kristityssä symboliikassa pahan merkki.
Intia – Shivan suojelija
Sanskriitissa sana naga tarkoittaa sekä käärmettä että jumalaa. Hindutaruissa käärme on kuoleman ja jälleensyntymän symboli, koska käärme uusii nahkansa. Shiva-jumala esitetään usein viisipäisen käärmeen suojaamana. Käärme on myös vapauden symboli, koska se ei kesyynny.
Kreikka – Lääkitsijöiden apulainen
Muinaisessa Kreikassa uskottiin käärmeiden voivan parantaa. Lääkinnän jumala Asklepios näki tarun mukaan käärmeen tuovan parantavia yrttejä loukkaantuneelle toverilleen. Asklepioksen sauvaan kietoutunut käärme on yhä lääkinnän symboli.
Afrikka – Esi-isäin asunto
Afrikassa palvotaan monin paikoin pytonkäärmeitä. Niiden uskotaan suojelevan kaikelta pahalta, ja joidenkin mielestä ne ovat uudelleen syntyneitä edesmenneitä esi-isiä.
Australia – Värikäs elämän tuoja
Australian alkuperäiskansojen taruissa sateenkaarikäärme kuvaa maan halki virtaavaa vettä, sadetta, elämää ja hedelmällisyyttä. Käärmeen uskottiin aikoinaan luoneen Australian maaston, kun se kiemurteli eteenpäin kohottaen esiin vuoria ja kovertaen maahan uria.