Kaakao: Jumalten juoma

Espanjalaiset ja portugalilaiset toivat kaakaon Eurooppaan, josta juoman voittokulku alkoi.

Kaakao tunnettiin vuosituhansia vain Amazonin sademetsien intiaanien keskuudessa, mutta kun muutkin intiaanikulttuurit pääsivät kaakaon makuun, kaakaopavuista tuli Etelä-Amerikan arvokkainta kauppatavaraa.

Kaakaopapuja käytettiin maksuvälineenä ja uhrattiin jumalille,ja kaakaojuoma oli kuninkaille ja ylipapeille varattua ylellisyyttä.

Kaakaon maailmanvalloitus alkoi, kun espanjalaiset ja portugalilaiset toivat sen Eurooppaan.

Varhain tunnettu herkku

Amazonin intiaanit söivät vain pavun makean osan.

22 tunnetun kaakaolajikkeen geneettisten tutkimusten perusteella arvellaan, että kaakao on lähtöisin Länsi-Amazonista.

Arkeologit uskovat, että Amazonin intiaanit ovat nauttineet kaakaopuun hedelmiä ainakin 6 000 vuotta. He eivät tosin syöneet kitkeriä papuja vaan niitä suojaavan makean kuorenalaisen kerroksen.

Mayat viljelivät kaakaopuita

Kaakao yhdistettiin jumaliin.

Intiaanien kauppareitit kattoivat suuren osan Etelä-Amerikkaa, ja kauppa lisääntyi. Kaakaopapuja tuotiin muiden suosittujen kauppatavaroiden tapaan etelästä mayojen valtakuntaan.

Arkeologiset löydöt Hondurasista osoittavat, että mayat alkoivat itse viljellä kaakaopuuta 1400–1100-luvuilla eaa. Sana kaakao juontuukin mayojen sanasta kakaw.

Mayat todennäköisesti pureskelivat paahdettuja kaakaopapuja nautintoaineena ja lääkkeenä. Kaakaopapuja myös uhrattiin jumalille.

Kaakaopapuja käytettiin maksuvälineenä

Asteekit perivät veroja kaakaopapuina.

Kaakao levisi laajalle Etelä- ja Väli-Amerikkaan. Kaakaopapuja pidettiin niin arvokkaina, että niitä alettiin käyttää maksuvälineinä. Avokado maksoi kolme kaakaopapua, kun taas kalkkunan tai kudotun viitan sai 80–100 pavulla.

Kaakaopapujen käyttö maksuvälineenä kesti noin tuhat vuotta. 1400-luvulla, kun asteekkien valtakunta oli mahtavimmillaan, he keräsivät valloittamiltaan naapurivaltioilta veroja kaakaopapuina vuosittain 980 kuormaa. Yhteen kuormaan mahtui 8 000 papua.

Eurooppalaiset löysivät kaakaon

Kaakao tuli Eurooppaan Etelä-Amerikasta.

Hernán Cortés toi kaakaon Eurooppaan valloitettuaan asteekkien valtakunnan. Kun espanjalaiset tapasivat kuningas Moctezuma II:n ensimmäisen kerran vuonna 1519, he panivat merkille, että tämä joi ainoastaan yksityispalvelijansa valmistamaa kaakaojuomaa. Juoma tarjoiltiin kultaisesta maljasta, ja kuningas nautti sitä hitaasti kultaisella lusikalla.

Vuonna 1544 kaakaota juotiin ensimmäisen kerran Euroopassa, kun sinne tuodut mayaintiaanit valmistivat juomaa Espanjan prinssi Filipille. Sokerilla maustetusta kaakaosta tuli suosittua Espanjassa, mutta vain rikkailla oli siihen varaa.

Kaakaosta tuli muoti-ilmiö

Englantilainen hienosto nautti aamukaakaota.

Espanja ja Portugali olivat sadan vuoden ajan ainoat maat Euroopassa, jotka saivat kaakaota alusmaistaan. Kaakao­papujen vienti muihin maihin oli ankarasti kielletty.

Karibian valloitusten myötä englantilaiset ja ranskalaiset pääsivät hekin vähitellen käsiksi haluttuun kaakaoon ja ryhtyivät perustamaan kaakaoplantaaseja.

Vuonna 1657 Lontoossa avattiin ensimmäinen kaakao­salonki, ja arvokkaasta juomasta tuli muoti-ilmiö.

Höyrykoneilla tehtiin kaakaovoita

Teollinen valmistus toi kaakaon kaikkien ulottuville.

Ennen teollista vallankumousta tavallinen kansa saattoi vain uneksia kaakaosta. 1700-luvun lopulla Karibialla otettiin käyttöön mekaaniset höyrykäyttöiset myllyt, jotka murskasivat rasvapitoiset kaakaopavut ja tuottivat kaakaovoiksi kutsuttua tahnaa.

Kaakaovoista valmistettiin juomaa sekoittamalla sitä maitoon ja sokeriin, ja sitä voitiin käyttää myös leivontaan.

Suklaa keksittiin

Van Houtenilla oli suklaan patentti kymmenen vuotta.

Hollantilainen Coenraad van Houten sai patentin puhtaan kaakaojauheen valmistusmenetelmälle, jossa kaakaon luontainen kitkeryys poistettiin soodan ja potaskan avulla.

Lisäksi Van Houten yhdisti kaakaojauhetta, sokeria ja kaakaovoita ja antoi seoksen hyytyä. Tuloksena oli tummaa suklaata.

Suklaasta tuli menestys

Suklaamunien massatuotanto aloitettiin jo vuonna 1925.

Kun Coenraad van Houtenin patentti vanheni, monet yritykset alkoivat valmistaa suklaata ja erilaisia suklaatuotteita.

Vuonna 1847 brittiläinen J. S. Fry & Sons Ltd. toi markkinoille maailman ensimmäisen suklaapatukan.

Vuonna 1875 sveitsiläinen suklaatehtailja Daniel Peter sekoitti maitojauhetta suklaaseen. Hänen naapurinsa, lastenruokatehtailija Henri Nestlé, osallistui kehitystyöhön, jonka tulos oli maitosuklaa.

Uudesta tuotteesta tuli menestys, suklaan myynti kasvoi ja Afrikkaan perustettiin suuria kaakaoviljelyksiä.