Hummerin tie köyhien sapuskasta herkuksi
Ennen kuin hummeri päätyi hienojen ravintoloiden ruokalistoille, sitä myytiin säilykepurkeissa ja käytettiin lannoitteena. Kun liikapyynti pienensi kantoja, hummerista tuli herkku. Myös hanhenmaksa, osteri ja sushi olivat aikoinaan rahvaan ravintoa.

Hummeria pyydystetään säilyketehtaita varten. 1800-luvulla hummeri oli Pohjois-Amerikassa köyhien ruokaa, jota myytiin säilykepurkeissa.
Kanadan itärannikolla sijaitsevassa Shediacin pikkukaupungissa on vain kuusituhatta asukasta, mutta kaupungin asukkaat kutsuvat sitä ”maailman hummeripääkaupungiksi”.
Hummerien ansiosta Shediacin väkiluku kymmenkertaistuu taas hetkeksi heinäkuussa, kun kaupungissa vietetään jokavuotista hummerijuhlaa.
Joka heinäkuu Shediaciin saapuu tuhansia matkailijoita herkuttelemaan tuoreella hummerilla, jota pidetään parempana kuin suurkaupunkien hienoissa ravintoloissa tarjottuja äyriäisiä.
Juhlan aikaan hummerit ovat juuri vaihtaneet kuorensa, ja niiden liha on parhaimmillaan mutta ei kestä kuljetusta. Moni herkkusuu onkin nykyään valmis käyttämään osan kallisarvoisesta kesälomastaan matkustamalla syrjäiseen Shediaciin. Niin ei kuitenkaan ole aina ollut.
Vielä muutama vuosikymmen sitten Shediac oli surkea kyläpahanen ja pelkkä ajatuskin hummerinsyönnistä oli omiaan karkottamaan vieraat.
Hummereita saattoi poimia käsin
Yhdysvaltojen ja Kanadan itärannikon ensimmäiset hummerinpyytäjät olivat intiaaneja. Hummereita oli aikoinaan niin paljon, että mic mac -intiaanit saattoivat poimia niitä käsin matalasta rantavedestä laskuveden aikaan.
Kun Pohjois-Amerikkaan alkoi saapua Euroopasta siirtolaisia 1600-luvun alussa, hekin alkoivat syödä hummeria.
Sen enempää uudisraivaajat kuin intiaanitkaan eivät kuitenkaan pitäneet hummerinlihaa kovin suuressa arvossa, ja äyriäiset päätyivätkin yhtä todennäköisesti lannoitteeksi pellolle kuin lautaselle.
Hummeri oli lähestulkoon halvinta ruokaa, jota tarjolla oli, ja siksi uudisraivaajien keskuudessa hummeria söivät vain kaikkein köyhimmät sekä yhteisön elätit, kuten kuritushuonevangit ja orpokotien asukit.
Arvonsa tuntevat palvelijat asettivat työsuhteelleen ehdon, jonka mukaan heille sai tarjota hummeria enintään kahdesti viikossa.