Historian Kim Kardashian
Julkisuuden tavoittelu ei ole uusi ilmiö: Lillie Langtry muutti 1800-luvulla Lontooseen tavoitteenaan tulla kuuluisaksi. Hänestä tuli suosittu taiteilijoiden malli ja kruununprinssin rakastajatar.
Lontoon hienoston päät kääntyivät, kun juhlasaliin astui yksinkertaiseen mustaan pukuun pukeutunut nuori nainen. Hänellä ei ollut koruja, ja hän erottui selvästi värikkäisiin pukuihin ja jalokiviin pynttäytyneistä seurapiiridaameista.
Erityisesti paikallaolijoiden huomio kiinnittyi tulijan häikäisevään kauneuteen. Kaunotar oli rouva Lillie Langtry, joka oli hiljattain muuttanut Lontooseen tullakseen kuuluisaksi. Hänen toiveensa toteutui.
Lillie astui Lontoon seurapiireihin lady Sebrightin järjestämissä tanssiaisissa. Hän oli paitsi hyvin kaunis, myös älykäs ja itsevarma, ja hänen lukeneisuutensa ja vahvat mielipiteensä kiehtoivat Lontoon hienostoa.
Vieraiden joukossa olivat myös taiteilijat Frank Miles ja John Millais. He pyysivät saada maalata Lillien, ja pian tämän kasvot tunnettiin kaikkialla Lontoossa.
Milesin Lilliestä tekemiä piirroksia myytiin postikortteina, ja Millaisin hänestä maalaama muotokuva herätti suurta kohua. Maalaus ripustettiin näytteille The Royal Academyyn, ja ihmiset jopa jonottivat päästäkseen näkemään ”maailman kauneimman naisen”, joksi Millais Lillieä kutsui. Pian nuorelle rouva Langtrylle alkoi tulvia kutsuja tanssiaisiin ja muihin tilaisuuksiin.
Kruununprinssin suosikki
Lillie Langtry nousi Lontoon suosituimmaksi juhlavieraaksi yllättävistä lähtökohdista. Hän ei ollut syntyperältään yläluokkaa, vaan tavallisen papin tytär Jerseyn saarelta.
Viktorian ajan Englannin tavoista poiketen hän oli saanut perusteellisen koulutuksen ja oli jopa saanut opetella ratsastamaan miesten satulassa. ”Vihaan rouva Langtryä. Hänellä ei ole mitään oikeutta olla älykäs, rohkea, itsenäinen ja lisäksi tyrmäävän kaunis”, kirjailija George Bernard Shaw totesi pilke silmäkulmassaan.
Päästyään Lontooseen Lillie alkoi nopeasti saavuttaa julkisuutta. Hänen kuvansa koristivat kauppojen ikkunoita, muodinluojat lahjoittivat hänelle pukuja, runoilijat kirjoittivat hänestä runoja ja vierasmaalaiset ruhtinaat ja kreivit halusivat kilvan tavata hänet.
Yksi merkittävä syy Lillien suosioon oli hänen suhteensa kuununprinssiin, josta tuli myöhemmin kuningas Edvard VII. Pari tutustui vuonna 1877, ja heidän näyttäydyttyään ensimmäistä kertaa julkisesti yhdessä myös kaikkein ylhäisimmät piirit kiinnostuivat Lilliestä.
Hänet jopa esiteltiin kruununprinssin äidille, kuningatar Victorialle. Lillie ilmestyi Buckinghamin palatsiin hiuksissaan kolme valkoista strutsinsulkaa, jotka olivat kruununprinssin tunnuksia.
Hän sai viileän vastaanoton, ja kuningatar määräsi Lillien kuvan poistettavaksi nuorimman poikansa, prinssi Leopoldin, sängyn yläpuolelta.
Lillien ja kruununprinssin suhde kesti kolme vuotta. Vaikka molemmat olivat tahoillaan naimisissa, prinssi rakennutti parille Bournemouthiin talon, jossa he elivät kuin aviopari aina vuoteen 1880, jolloin suhde päättyi.
Siihen loppuivat myös tanssiaiskutsut, ja Lillie joutui myymään omaisuuttaan voidakseen maksaa laskunsa.
Lillie ei lannistunut. Hänen ystävänsä, kirjailija Oscar Wilde ja näyttelijätär Sarah Bernhardt, kehottivat häntä kokeilemaan teatteria.
Kriitikkoja Lillien suoritukset eivät vakuuttaneet, mutta yleisö palvoi häntä. Lillie vetäytyi 53-vuotiaana julkisuudesta ja asettui Monacoon, missä hän ensimmäisenä naisena ”räjäytti kasinon pankin” pelipöydässä.