Historian Kim Kardashian

Julkisuuden tavoittelu ei ole uusi ilmiö: Lillie Langtry muutti 1800-luvulla Lontooseen tavoitteenaan tulla kuuluisaksi. Hänestä tuli suosittu taiteilijoiden malli ja kruunun­prinssin rakastajatar.

Lillie Langtry halusi tulla kuuluisaksi, ja hänen ­toiveensa toteutui. Hehkeä ­Lillie aloitti julkkiksen uransa ­toimimalla mallina ­taidemaalareille ja ­postikorttitaiteilijoille.

© Bridgeman­­­ & Polfoto/Ullstein & Polfoto/Corbis

Lontoon hienoston päät kääntyivät, kun juhlasaliin astui yksinkertaiseen mustaan pukuun pukeutunut nuori nainen. Hänellä ei ollut koruja, ja hän erottui selvästi värikkäisiin pukuihin ja jalokiviin pynttäytyneistä seurapiiridaameista.

Erityisesti paikallaolijoiden huomio kiinnittyi tulijan häikäisevään kauneuteen. Kaunotar oli rouva Lillie Langtry, joka oli hiljattain muuttanut Lontooseen tullakseen kuuluisaksi. ­Hänen toiveensa toteutui.

Lillie astui Lontoon seurapiireihin ­lady Sebrightin järjestämissä tanssiai­sissa. Hän oli paitsi hyvin kaunis, myös älykäs ja itsevarma, ja hänen lukeneisuutensa ja vahvat mielipiteensä kiehtoivat Lontoon hienostoa.

Vieraiden joukossa olivat myös taiteilijat Frank Miles ja John Millais. He ­pyysivät saada maalata Lillien, ja pian ­tämän kasvot tunnettiin kaikkialla Lontoossa.

Milesin Lilliestä tekemiä piirroksia myytiin postikortteina, ja Millaisin hänestä maalaama muotokuva herätti suurta kohua. Maalaus ripustettiin näytteille The Royal Academyyn, ja ­ihmiset jopa jonottivat päästäkseen näkemään ”maailman kauneimman naisen”, joksi Millais Lillieä kutsui. Pian nuorelle rouva Langtrylle alkoi tulvia kutsuja tanssiaisiin ja muihin tilaisuuksiin.

Kruununprinssin suosikki

Lillien rakastaja, kruununprinssi Edvard, oli aviossa Tanskan prinsessa ­Alexandran kanssa.­ Prinssillä oli myös muita rakastajattaria, kuten lady ­Randolph Churchill, ­pikku-Winstonin äiti.

© Bridgeman­­­ & Polfoto/Ullstein & Polfoto/Corbis

Lillie Langtry nousi Lontoon suosituimmaksi juhlavieraaksi yllättävistä lähtökohdista. Hän ei ollut syntyperältään yläluokkaa, vaan tavallisen papin tytär Jerseyn ­saarelta.

Viktorian ajan Englannin tavoista poiketen hän oli saanut perusteellisen koulutuksen ja oli jopa saanut opetella ratsastamaan miesten satulassa. ”Vihaan ­rouva Langtryä. Hänellä ei ole mitään ­oikeutta olla älykäs, rohkea, ­itsenäinen ja lisäksi tyrmäävän kaunis”, kirjailija George Bernard Shaw totesi ­pilke silmäkulmassaan.

Päästyään Lontooseen Lillie alkoi ­nopeasti saavuttaa julkisuutta. Hänen kuvansa koristivat kauppojen ­ikkunoita, muodinluojat lahjoittivat ­hänelle pukuja, runoilijat kirjoittivat ­hänestä ­runoja ja vierasmaalaiset ruhtinaat ja kreivit ­halusivat kilvan ­tavata hänet.

Yksi merkittävä syy Lillien suosioon oli hänen suhteensa kuununprinssiin, josta tuli myöhemmin kuningas Edvard VII. Pari tutustui vuonna 1877, ja heidän näyttäydyttyään ensimmäistä kertaa julkisesti yhdessä myös kaikkein ylhäisimmät piirit kiinnostuivat Lilliestä. ­

Hänet jopa esiteltiin kruununprinssin ­äidille, kuningatar Victorialle. Lillie ­ilmestyi Buckinghamin palatsiin hiuksissaan kolme valkoista strutsinsulkaa, ­jotka olivat kruununprinssin tunnuksia.

Hän sai viileän vastaanoton, ja kuningatar määräsi Lillien kuvan poistettavaksi nuorimman poikansa, prinssi Leopoldin, sängyn yläpuolelta.

Lillien ja kruununprinssin suhde ­kesti kolme vuotta. Vaikka molemmat olivat tahoillaan naimisissa, prinssi rakennutti parille Bournemouthiin talon, jossa he elivät kuin aviopari aina vuoteen 1880, jolloin suhde päättyi.

Siihen loppuivat myös tanssiaiskutsut, ja Lillie joutui myymään omaisuuttaan voidakseen maksaa laskunsa.

Lillie­ Langtry ei ollut kummoinen näyttelijä, mutta hän sai urallaan vetoapua ystävältään Sarah Bernhardt­ilta ja osasi neuvotella itselleen muhkeat ­esiintymispalkkiot.

© Bridgeman­­­ & Polfoto/Ullstein & Polfoto/Corbis

Lillie ei lannistunut. Hänen ystävänsä, kirjailija Oscar Wilde ja näyttelijätär Sarah Bernhardt, kehottivat häntä kokeilemaan teatteria.

Kriitikkoja Lillien suoritukset eivät vakuuttaneet, mutta yleisö palvoi häntä. Lillie vetäytyi 53-vuotiaana julkisuudesta ja asettui Monacoon, missä hän ensimmäisenä naisena ”räjäytti ­kasinon pankin­” pelipöydässä.