He antoivat nimensä viinamerkeille

Tunnettujen alkoholimerkkien nimissä vilahtelevat henkilöt ovat tulleet tunnetuksi muun muassa merirosvoudesta, onnettomuuksista tai hillittömästä luonteesta. Tässä esitellään heistä viisi ehkä tunnetuinta.

1. Johnnie Walker

Skotlantilainen viski on nimetty sen alkuperäisen tuottajan mukaan. John "Johnnie" Walker peri isänsä vuonna 1819 sattuneen kuoleman jälkeen säätiön, joka oli investoinut varoja Kilmarnockin kaupungin sekatavarakauppaan.

Vuosien vieriessä Walkerista tuli menestyvä kauppias, ja hän päätti alkaa myydä myös viskiä, jonka hän nimesi "Walker's Kilmarnock Whiskyksi". Walkerin menestyksestä huolimatta vasta hänen poikansa Alexander teki yrityksen viskistä kuuluisan.

Alexander oli teeasiantuntija, ja hän käytti tietämystään juomista luodakseen yritykselle sopivan viskisekoituksen. Uusi alkoholimerkki sai ensin nimen "Old Highland Whisky", ja myöhemmin sitä alettiin nimittää "Johnnie Walker Black Labeliksi".

2. Kapteeni Morgan

Ehkä tunnetuin rommimerkki on nimetty Henry Morganin (noin 1635–1688) mukaan. Morgania pidetään yhtenä 1600-luvun julmimmista merirosvoista.

Brittiläinen merirosvokapteeni kävi miehineen lukemattomia kertoja espanjalaisten laivojen kimppuun Karibianmerellä. Hän kidnappasi Kuubassa asuvia espanjalaisia ja ryösteli Meksikonlahden rantakaupunkeja.

Vuonna 1670 hän johti historian suurinta kaapparihyökkäystä, johon osallistui peräti 2 000 merirosvoa, kun hän valloitti Panamán kaupungin.

Morgan avioitui serkkunsa kanssa. Kun Espanja ja Englanti solmivat rauhan vuonna 1671, Morganille myönnettiin Jamaikan kuvernöörin arvo.

1600-luvun puukaiverrus Sir Henry Morganista.

© Alexandre Exquemelin, 1684, Wikipedia

3. Jack Daniel

Kuuluisan viskimerkin kehittäjällä oli temperamenttinen luonne. Hänen sukunsa muutti Yhdysvaltoihin Walesista 1800-luvun alussa, ja jo teinivuosinaan nuori Jasper Newton ”Jack” Daniel tislasi ensimmäiset viskipullonsa Tennesseessä. Pahasisuinen luonne aiheutti lupaavalle viskintekijälle kohtalokkaan onnettomuuden.

Eräänä aamuna vuonna 1911, kun Daniel saapui tislaamolle, hän ei saanut kassakaappia auki. Raivoissaan hän potkaisi metallista kaappia kaikin voimin.

Kova potku aiheutti kiivasluonteiselle viskitehtailijalle varpaaseen tulehduksen. Tulehdus johti verenmyrkytykseen, johon Daniel kuoli.

Ennen kuolemaansa Daniel ehti luovuttaa tislaamonsa sisarenpojalleen Lem Motlow'lle, jonka nimi myös löytyy pulloista nykyisin.

4. Jose Cuervo

Maailman eniten myydyn tequilan, Jose Cuervon, olemassaolo on Espanjan kuninkaan ansiosta.

Vuonna 1758 Ferdinand VI lahjoitti maata José Antonio de Cuervolle, joka sai tehtäväkseen viljellä agaavea. Uusi maanomistaja nimesi perustamansa tilan Taberna de Cuervoksi ja alkoi myös pian tuottaa kasvista tequilaa.

Cuervo ei ehtinyt itse nähdä tequilansa suosiota, sillä vasta vuonna 1795 kuningas antoi luvan myydä tequilaa. Vasta Cuervon jälkeläiset, jotka perivät tilan, pääsivät nauttimaan tequilan myynnin tuotosta.

Suosittua Jose Cuervo -tequilaa tuotetaan agaavekasveista, joiden korjuu tapahtuu yhä käsin. Kuva vuodelta 2013 on meksikolaiselta tislaamolta.

© Shutterstock

5. Jim Beam

Jim Beam ei ole nimetty viskin alkuperäisen tuottajan mukaan vaan sen miehen mukaan, joka pelasti tuotannon.

Ensimmäiset Jim Beam -viskit valmisti ja myi Jacob Beam 1700-luvun lopulla. Hänen jälkeläisensä jatkoivat viskituotantoa yli sata vuotta.

Kun Jacob Beamin lapsenlapsi James "Jim" Beam sai yrityksen käsiinsä, viskintuotantoa kohtasi kriisi, sillä Yhdysvalloissa otettiin 1920-luvulla käyttöön kieltolaki eli alkoholin myynti kiellettiin.

James Beam ei antanut kuitenkaan vastoinkäymisten masentaa itseään. Kieltolain loputtua hän perusti vuonna 1933 tislaamon uudelleen ja toi myyntiin viskin, joka kantoi hänen omaa nimeään.

Kaipaatko vielä lisää tietoa viinan historiasta? Lähde tutustumaan väkijuomien ihmeelliseen maailmaan tästä