Hammasmuki osoittautui 4 000 vuotta vanhaksi
Brittimies osti kirpputorilta neljällä punnalla pienen ruukun ja piti sitä kylpyhuoneessaan vuosia aavistamatta, että esine oli peräisin kulttuurin kehdosta.

Indus-kulttuurin aikaisessa ruukussa on hyvin säilynyt antiloopin kuva.
Brittiläinen mies käytti vuosikausia tietämättään muinaista saviruukkua hammasmukinaan.
49-vuotias Karl Martin, joka työskentelee Hansons Auctoneers -huutokauppakamarin asiantuntijana, ei ajatellut asiaa sen enempää, kun hän löysi sievän ruukun kirpputorilta ja osti sen neljällä punnalla.
”Se oli minulla kylpyhuoneessa, ja pidin siinä hammastahnaa ja hammasharjaa. Siihen on jopa tullut hammastahnatahroja vuosien mittaan”, Karl Martin kertoi.
Nähtyään kuitenkin työssään ruukkuja, joissa oli samantyyppisiä kuvia, hän pyysi kollegaansa vilkaisemaan ruukkua. Osoittautui, että se oli peräisin Indus-kulttuurista noin 1900-luvulta eaa.
Peräisin muinaisesta Aasiasta
Indusjoen laakso oli Egyptin ja Mesopotamian ohella yksi sivilisaation ensimmäisiä syntypaikkoja. Indus-kulttuuri oli olemassa vuosina 3300–1300 eaa., ja se laajeni nykyiseen Intiaan, Pakistaniin ja Afganistaniin.
Ruukku on todennäköisesti kulkeutunut Britanniaan jonkun brittisiirtokunnan virkamiehen tai turistin mukana.
Myyjä koki lievän pettymyksen
Ruukun alkuperän selvittyä Karl Martin päätti myydä hammasmukinsa huutokauppakamarissa, jossa hän työskentelee. Hän sai siitä 80 puntaa – mikä ei ole paljon kauniista, 4 000 vuotta vanhasta astiasta.
”Ehkä minun ei olisi kannattanut luopua siitä. Nyt minulla on vähän huono omatunto siitä, että käytin sitä hammasmukina”, Karl Martin tunnusti.