Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Galleria: Katso kuvat DDR:n onnellisesta diktatuurista

Tasa-arvo, nykyaikaiset asunnot ja naku-uinti – DDR:ssä oli hyviäkin puolia, mutta siloitellun pinnan alla Saksan demokraattinen tasavalta oli kauhtunut ja köyhtynyt.

Ullstein Bild/Getty Images

Aika kultaa muistot, ja niin kävi DDR:nkin kohdalla. Heti muurin murtumisen jälkeen harva näki mitään syytä säilyttää valtiota, ja yhdistymistä Länsi-Saksan kanssa tukeneet puolueet saivat selvän enemmistön vuoden 1990 vaaleissa.

Vuosien vieriessä DDR:ää ihannoiva nostalgia, niin sanottu ostalgia, kuitenkin lisääntyi. Mielipidemittaus vuodelta 2019 kertoo, että Itä-Saksan entisistä asukkaista 57 prosentin mielestä DDR:ssä oli enemmän hyviä kuin pahoja puolia.

Se ei ole ehkä niin ihmeellistä kuin miltä se voi kuulostaa. Nykyään viisikymppiset elivät DDR:ssä nuoruutensa ja kokivat siellä ensimmäisen rakkautensa.

Toisin kuin yhdistyneessä Saksassa nykyään, DDR:ssä elämä oli turvattu – siellä oli varma työpaikka ja kuukausipalkka, halpa vuokra ja lasten päivähoito. Suurin osa itäsaksalaisista ei joutunut Stasin hampaisiin, mutta tavarapulaa ja matkustuskieltoa vastaan protestoitiin.

Moni ostalgikko muistelee etenkin DDR:n johtoon vuonna 1971 nousseen Erich Honeckerin aikoja kulta-aikana, ja pääosa tämän koosteen kuvista on hänen kaudeltaan – onnellistenkin kuvien taustalla on kuitenkin usein surullinen pohjavire.

Ainutlaatuisia kuvia DDR:n arjesta

Lue myös:

Amerikan historia

Amerikasta piti tulla hurskaiden maa

6 minuuttia
rock paper scissors
Arkielämä

Mistä ”kivi, paperi ja sakset” tulee?

2 minuuttia
leo x caricature
Arkielämä

Firenzen diktaattori varoitteli poikaansa Rooman houkutuksista

6 minuuttia

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota