Ensimmäinen, toinen ja kolmas kerta: Einsteinin henkilökohtaisia kirjeitä myydään huutokaupassa

Kolme maailmankuulun fyysikon kirjoittamaa kirjettä on pantu myyntiin. Niissä hän käsittelee muun muassa avioeroaan ja Hitleriä, ja niiden alin lähtöhinta on noin 21 000 euroa.

Einsteinin käsin kirjoittamia kirjeitä myydään huutokaupassa.

© Creative Commons/Nate D. Sanders Auctions

Kolme Einsteinin käsin kirjoittamaa kirjettä myydään huutokaupassa. Kirjeissään Einstein käsittelee muun muassa sotaa, rakkautta ja Hitleriä.

Kirjeet on kirjoitettu Einsteinin läheiselle ystävälle Michele Bessolle, joka oli sveitsiläis-italialainen insinööri. Ensimmäisessä julkaisemassaan versiossa erityisestä suhteellisuusteoriastaan Einstein kirjoittaa olevansa kiitollisuudenvelassa Bessolle tämän monista arvokkaista ehdotuksista.

Kirjoitti karvaasti Chamberlainista

Ensimmäisen kirjeen Einstein on kirjoittanut Yhdysvalloissa lokakuussa 1938, eli hieman alle vuosi ennen kuin toinen maailmansota syttyi.

Siinä hän kirjoittaa olevansa turhautunut, koska ei voi auttaa enempää juutalaisia Yhdysvaltoihin.

© Nate D. Sanders Auctions

Lisäksi hän arvostelee Britannian pääministeriä Neville Chamberlainia ja syyttää tätä siitä, että tämä katsoo läpi sormien Hitlerin toimia.

”Luotatko britteihin ja Chamberlainiin? O sancta simplicitas voi pyhä yksinkertaisuus, hän toivoo, että Hitler päästelee höyryjään hyökkäämällä Venäjälle” Einstein päivittelee Bessolle.

Tämän kirjeen lähtöhinnaksi on asetettu 25 000 dollaria.

Kertoi avioerostaan

Toisessa kirjeessä Einstein kertoo avioerostaan ensimmäisestä vaimostaan Mileva Maricista ja pohtii myös taloudellista tilannettaan, jos hän voittaisi fysiikan Nobelin palkinnon, kuten hän teki muutama vuosi myöhemmin vuonna 1921.

Tämän kirjeen lähtöhinta on 42 250 dollaria.

Kolmannessa kirjeessä Einstein puhuu skitsofreniaa sairastavan poikansa ongelmista, ja tämän kirjeen lähtöhinta on 25 000 dollaria.

Kirjeet ovat myynnissä Nate Sanders Auctionsin huutokauppakamarissa.