Museum of London Archaeology
Kallokampa Englannista

Englannista löytyi ihmisen kallosta tehty kampa

Brittiarkeologit löysivät kamman, jota ei ole tehty puusta tai eläimen luusta vaan ihmisen kallosta. Samalta alueelta on tehty muitakin arvoituksellisia löytöjä.

Arkeologit löysivät Englannista Cambridgen lähellä sijaitsevasta Bar Hillistä rautakautiselta asuinpaikalta yli 2 000 vuotta vanhan kamman. Erikoista siinä oli se, että se oli tehty ihmisen kalloluusta. Tutkimuksen johtaja Michael Marshall Lontoon arkeologian museosta kuvaili löytöä ”todella hämmästyttäväksi”.

Arkeologit eivät tiedä, mistä syystä rautakauden ihmiset ovat valmistaneet niin erikoisen kamman. Yhden selityksen mukaan kampa on veistetty jonkun merkittävän yhteistön jäsenen kallonpalasesta muistoesineeksi tämän kuoleman jälkeen.

Kamman yläreunaan on porattu reikä. Jotkut tutkijat ovatkin esittäneet teorian, että esinettä ei ole tosiasiassa tarkoitettu käytettäväksi kampana vaan se on mahdollisesti koru tai amuletti, jota voi kantaa kaulassa.

Britanniasta tiedetään Marshallin mukaan vain kaksi vastaavaa ihmisen kalloluusta tehtyä muinaista kampaa, jotka molemmat löytyivät 15 mailin päässä nyt löydetyn kamman löytöpaikasta. Sen perusteella ihmisenkallokampojen valmistus on ollut ehkä paikallinen tapa alueen rautakautisten asukkaiden parissa.

Kallokampa Englannista

Rautakauden ihmiset veistivät ihmisen kallon palaseen piikit ja tekivät siihen reiän narua varten.

© Museum of London Archaeology

8 000 arvoituksellista sammakonluuta

Arkeologit ovat tehneet Bar HIllistä aiemminkin varsin erikoisia löytöä. Muutama vuosi sitten rautakauden asuinpaikasta löytyi muun muassa 8 000 sammakonluuta.

Vielä ei ole selvinnyt, mistä sammakoiden luut ovat peräisin. Niistä ei ole löytynyt esimerkiksi jälkiä siitä, että niitä olisi syöty. Yhden teorian mukaan sammakot ovat vaipuneet talvihorrokseen mutta kuolleet erityisen ankaran talven aikana.