English Heritage & Wikimedia Commons
Roomalaiset pinsetit.

Englannista löydettiin 50 roomalaiset pinsetit

Vanhan roomalaiskaupungin Viroconium Cornoviorumin raunioista Englannissa on löydetty yli 50 roomalaiset pinsetit. Löytö kertoo siitä, miten niin naiset kuin miehetkin halusivat eroon ihokarvoista vaikka kivuliainkin keinoin.

Sileä, karvaton iho ei ole suinkaan uusi kauneusihanne.

Britanniaa kaksituhatta vuotta sitten asuttaneet roomalaiset halusivat karvoistaan eroon vaikka yksi kerrallaan. Tästä kertovat Länsi-Englannissa Wroxeterin kylän alueella sijainneen roomalaisen Viroconium Cornoviorumin kaupungin raunioista tehdyt löydöt.

Kaupungin kaivauksissa on löydetty yli viidetkymmenet pinsetit, historiallisten monumenttien ja rakennusten ylläpidosta vastaava English Heritage -järjestö kertoo lehdistötiedotteessaan.

Pinsetit olivat tärkeä kauneudenhoidon väline ulkoisesta olemuksestaan ja hygieniastaan tarkoille roomalaisille, jotka muun muassa kylpivät päivittäin ja puhdistivat ihoaan metallikaapimella.

Pinsettejä käytettiin kaikkeen karvanpoistoon, ja sillä nypittiin karvat jopa kivuliaasti kainaloista.

Roomalaiset pinsetit.

Roomalaiset pinsetit muistuttavat paljon nykypäivän pinsettejä, mutta ne valmistettiin pääsääntöisesti metalliseoksesta, joka sisälsi muun muassa kuparia.

© English Heritage

Karvoitusta pidettiin barbaarimaisena

Karvatonta ja sileää ihoa tavoittelivat niin naiset kuin miehetkin – sillä haluttiin erottautua villeistä, kesyttömistä ja karvaisista barbaareista. Karvatonta miehen vartaloa pidettiin myös esteettisenä.

”Karvojen poisto oli yhtä tavallista naisten ja miesten keskuudessa. Etenkin painin kaltaisissa urheilulajeissa, joissa vaatetus oli hyvin niukkaa, osallistujien odotettiin poistavan etukäteen kehostaan kaikki näkyvät karvat”, Viroconium Cornoviorumin kuraattori Cameron Moffett kertoo.

Karvanpoisto oli kivuliasta ja aikaavievää, ja vauraat roomalaiset teettivätkin työn yleensä orjilla.

Pinsettien lisäksi arkeologit ovat löytäneet Wroxeterin kaivauksissa muun muassa korvien ja kynsien puhdistimia, hajuvesipulloja, kylpyöljyjä sekä meikkausvälineitä.

Esineet on pantu näytteille roomalaiskaupunkia ja sen asukkaiden elämää esittelevään museoon.

Wroxeterissa voi nähdä muun muassa valtavan kylpylän jäännökset. Kyseessä on Englannin suurin yksittäinen roomalaisraunio.

© Wikimedia Commons