Castle Doningtonin pikkukaupungissa Keski-Englannissa sijaitsevaa taloa siivottiin, kun yhdestä laatikosta löytyi yllättäen erikoinen korttipakka.
Huutokauppatalo Hansonin arvioija tajusi heti, että pakalla ja sen ainutlaatuisilla kuvituksilla on historiallista arvoa – joten siitä saattaisi saada hyvän hinnan huutokaupassa.
Kortit kuvaavat brittiläisten suffragettien johtohahmoja ja keskeisiä hetkiä 1900-luvun alussa, jolloin suffragettiliike taisteli rauhanomaisin – ja myöhemmin väkivaltaisin – keinoin saadakseen naisille äänioikeuden.
Harvinainen ja hyväkuntoinen korttipakka
Korttipakka nimeltä Panko or Votes for Women (suomeksi Panko tai Äänioikeus naisille) sai nimensä suffragettijohtaja Emmeline Pankhurstin mukaan.
Korttien kuvituksen suunnitteli poliittisen satiirin pilapiirtäjä Edward Tennyson Reed. Pakkaa ryhdyttiin myymään vuonna 1909, kuten Votes for Women Magazine -lehden joulukuun numeron mainokset tuolta vuodelta todistavat.
Huutokauppatalolle nimensä antaneen omistajan Charles Hansonin mukaan pakka on melko harvinainen, ja kortteja löytyy vain muutamista museoiden ja muiden laitosten kokoelmista.
Äskettäin löydetty pakka on myös erittäin hyvässä kunnossa ja sisältää yhä kaikki kortit.
Pankolla Churchillia ja patriarkaattia vastaan
Pankossa tavoitteena on kerätä käteen täydet kuusi samaa maata olevaa korttia. Kun pelaaja onnistuu siinä, hänen on huudettava kortteihin kirjoitettu erityinen iskulause.

Vastikään löydetty Panko-korttipakka on täydellinen, ja se löytyi alkuperäisessä laatikossaan, jossa myös pelin säännöt olivat edelleen mukana.
Panko-pakassa on 48 korttia, joissa on kahta väritystä – punaista ja mustaa sekä vihreää ja violettia. Niistä kummastakin saa koottua neljä kuuden kortin potentiaalista voittokättä.
Suffragettijoukkueen on kerättävä mahdollisimman monta korttia feministisen liikkeen vihreän ja violetin väreissä, kun taas punamustia kortteja keräävä joukkue on suffragetittien vastustajia.
Punamustissa korteissa on kuvia poliiseista, jotka pidättävät suffragetteja, sekä eräistä feministien vihollisina pitämistä aikalaishallitsijoista.
Yksi heistä oli Winston Churchill, joka toimi vuosina 1908–1910 kauppaministerinä.
Toinen kortti kuvaa yhtä Emmeline Pankhurstin kuuluisimmista teoista: vanginvartija ojentaa naisvangille aterian, josta tämä kieltäytyy. Taustalla olevalle seinälle on kirjoitettu "Holloway Restaurant".
Kuvitus viittaa Hollowayn vankilaan, jossa suffragettien johtaja oli useaan otteeseen vangittuna ja nälkälakossa.
Suffragetit esitetään puolestaan vihreissä ja violeteissä korteissa kunniallisina ja rauhanomaisina aktivisteina.
Korttipeli oli "neronleimaus", mutta ei silti riittänyt
Panko-korttipeli oli luultavasti myös julkisuustempaus, jolla pyrittiin voittamaan tavallisten brittien suosio suffragettiliikkeen alkuaikoina.
"Korttipeli oli neronleimaus, jonka avulla suffragettien sanoma ujuttautui olohuoneisiin", Charles Hanson sanoo.
Panko-korttipeli ei kuitenkaan riittänyt vakuuttamaan poliitikkoja, ja niinpä suffragetit yltyivät vuosien mittaan yhä väkivaltaisemmiksi.
Vuonna 1912 he turvautuivat äärimmäisiin toimenpiteisiin ja alkoivat lähettää kirjepommeja muun muassa pääministeri H. H. Asquithille ja valtiovarainministeri David Lloyd Georgelle sekä sytyttivät tuleen niin julkisia kuin yksityisiäkin rakennuksia.
Ainakin viisi ihmistä – heidän joukossaan yksi suffragetti - kuoli hyökkäyksissä, jotka jatkuivat vuoteen 1914 asti. Suffragetit suostuivat silloin keskeyttämään taistelunsa, koska ensimmäinen maailmansota oli syttynyt.
Vastalöydetty Panko-peli on tarkoitus saada Hansonin huutokauppahuoneen vasaroitavaksi 22. elokuuta, jolloin sen hinnan odotetaan lehdistötiedotteen mukaan kohoavan 300–400 puntaan eli noin 400 euroon.