
Lorenzo de’ Medici
Eli:
1449-1492.
Kansallisuus:
Italialainen.
Ammatti:
Pankkiiri ja Firenzen kaupunkivaltion tosiasiallinen valtias.
Perhe:
Aviossa Clarice Orsinin kanssa, viiden tytön ja kolmen pojan isä.
Tunnetaan:
Lorenzo de’ Medici, lisänimeltään Il Magnifico eli ”Suurenmoinen”, syntyi upporikkaaseen Medicin pankkiiri- ja poliitikkosukuun.
Hänestä tuli Firenzen kaupunkivaltion yksinvaltias, ja hän tuki monia kuuluisia renessanssitaiteilijoita, kuten Michelangeloa.
Firenze, Italia, 23.3.1492
Lorenzolta kardinaali Giovanni de’ Medicille
Sinä ja me kaikki, joille sinun hyvinvointisi on tärkeää, saamme kiittää sallimusta sukuamme kohdanneesta suosiosta.
Kiitollisuutemme ei johdu ainoastaan niistä lukuisista kunnianosoituksista ja siitä arvostuksesta, joita suvullemme on osoitettu, vaan ennen muuta sinun saamastasi suuresta kunniasta, joka ylittää kaiken muun, mitä meille on suotu.
Tuo kunnianosoitus on jo itsessään merkittävä, mutta sen tärkeys vain korostuu, kun otetaan huomioon tämän hetkinen tilanteemme, sinun vähäinen ikäsi sekä asemamme tässä maailmassa.
Siksi haluankin aivan ensiksi neuvoa sinua olemaan iäti kiitollinen Jumalalle.
Sinun on syytä muistaa, että nimityksesi ei suinkaan ole seurausta omasta viisaudestasi tai harkintakyvystäsi vaan Jumalan armosta – armosta, jonka voit maksaa takaisin elämällä hurskaasti, siveästi ja kaikin tavoin esimerkillisesti.
Velvollisuutesi on sitäkin suurempi, koska olet jo nuorella iällä osoittanut olevasi kykeneväinen niin tekemään. Olisi suuri häpeä, jos unohtaisit nuoruutesi elämänohjeet ja niiden viitoittaman tien.
Yritä siis keventää näin varhain saamasi arvonnousun harteillesi kasaamaa taakkaa viettämällä säännöllistä elämää ja keskittymällä hartaasti virkasi edellyttämiin opintoihin.
Olen suureksi ilokseni saanut kuulla, että olet viimeisen vuoden aikana aivan omasta halustasi käynyt säännöllisesti ehtoollisella ja ripillä.
Mielestäni ei ole olemassa parempaa tapaa saavuttaa Jumalan armoa kuin noudattaa juuri näitä ja muita samankaltaisia velvollisuuksia. Nämä lienevät parhaita neuvoja, joita voin sinulle tässä tilanteessa antaa.
”Olisi suuri häpeä, jos unohtaisit nuoruutesi elämänohjeet.” Lorenzo de’ Medici
Tiedän hyvin, että kun nyt muutat Roomaan, joka on tunnetusti viheliäinen paheiden pesä, näiden neuvojen ja velvollisuuksien noudattaminen muuttuu aiempaa vaikeammaksi.
Esimerkin voima on suuri. Tulet varmasti tapaamaan monia ihmisiä, jotka yrittävät houkutella sinua turmioon ja syntiin.
Kuten olet jo varmasti itsekin oivaltanut, noususi niin nuorella iällä niin korkea-arvoiseen asemaan herättää runsaasti kateutta ja epäluuloja.
Koska kateelliset eivät pystyneet estämään sinua saamasta moista kunniaa, he yrittävät salaa viekoitella sinua, jotta näyttäisi siltä, että et ole korkean asemasi arvoinen.
He yrittävät houkutella sinua tekemään asioita, jotka voivat saada sinut menettämään nyt nauttimasi arvostuksen. Samalla he toivovat, että lankeat samaan kuiluun, johon he ovat itse langenneet.
Koska olet vielä hyvin nuori, he uskovat voivansa helposti johdattaa sinut harhapoluille. Jotta voit vastustaa heidän houkutuksiaan, sinun on pysyttävä lujana.
Hyveestä on kardinaalikollegoidesi keskuudessa huutava pula. Vältä syytöksiä tekopyhyydestä kuin ne olisivat Skylla ja Kharybdis.
Kaihda kaikenlaista turhaa loistoa ja turhamaisuutta niin teoissasi kuin puheissasikin. Kardinaalina sinun tulee olla esimerkkinä muille.
Maailma olisi totisesti parempi paikka, jos kaikki kardinaalit olisivat sellaisia kuin heidän pitäisi olla, sillä silloin meillä olisi aina myös kunnollinen paavi ja maailmassa vallitsisi rauha.
”Syö yksinkertaista ruokaa ja huolehdi, että liikut tarpeeksi.” Lorenzo de’ Medici
Kun tapaat kardinaaleja ja muita korkea-arvoisia miehiä, puhu heille aina kunnioittavasti ja tyynesti.
Noudata oman järkesi neuvoja äläkä tempaudu mukaan toisten kiihkoiluun. Sellaiset tunteet voivat helposti sumentaa järjen.
Kun esiinnyt julkisesti, pidä huoli, että käyttäydyt mieluiten keskivertoa vaatimattomammin kuin korskeammin.
Siisti ja mukava talo ja arvokkaasti käyttäytyvä talonväki on usein parempi kuin ylellinen asunto ja valtava seurue.
Vietä säännöllistä ja kohtuullista elämää ja sopeuta menosi niihin rajallisiin tuloihin, jotka sinulla urasi alkuvaiheessa on käytössäsi.
Silkki ja jalokivet eivät ole soveliaita sinun asemassasi olevalle miehelle. On parempi, että hankit itsellesi muutamia tyylikkäitä antiikkiesineitä ja kauniisti sidottuja kirjoja.
Panosta palvelijoiden kohdalla määrän sijasta mieluummin siihen, että he ovat oppineita ja hyväkäytöksisiä.
Syö yksinkertaista ruokaa ja huolehdi, että liikut tarpeeksi, sillä sinun virassasi olevat miehet ovat usein alttiita monenlaisille vaivoille.
Kardinaalin asema on yhtä vakaa kuin se on arvostettukin. Siksi kardinaaleista tulee usein pian välinpitämättömiä.
He kuvittelevat, että kun he ovat päässeet tavoitteeseensa, he voivat säilyttää asemansa ilman vaivannäköä. Tällainen ajattelutapa on haitaksi sekä miehen ruumiille että sielulle.
Yhtä asiaa haluan tähdentää enemmän kuin mitään muuta: nouse aina varhain aamulla. Se on hyväksi terveydellesi, ja lisäksi se antaa sinulle aikaa paneutua lukuisiin tehtäviisi.
Asemaasi liittyy monenlaisia velvollisuuksia, kuten messun toimittaminen, opiskelu ja audienssien pitäminen, ja uskon, että tästä neuvostani tulee olemaan sinulle paljon hyötyä.
Kun puhut konsistorissa, sinun on toistaiseksi viisainta tukeutua kaikissa asioissa Hänen Pyhyytensä kantaan. Voit perustella ratkaisujasi nuoruudellasi ja kokemuksen puutteella.
Jotkut tulevat epäilemättä jossakin vaiheessa pyytämään sinua puhumaan paaville heidän puolestaan.
Pidä kuitenkin huoli, että et vaivaa Pyhää isää liian usein, sillä hänen luontonsa on sen laatuinen, että hän suhtautuu suopeimmin niihin, jotka eivät väsytä häntä jatkuvilla pyynnöillään. Muista tämä, jotta et suututa paavia.
Muista kuitenkin keskustella hänen kanssaan myös muista kiinnostavista aiheista, ja jos joudut pyytämään häneltä jotakin palvelusta, muista tehdä se mahdollisimman nöyrästi ja vaatimattomasti, sillä niitä piirteitä hän arvostaa.
Jää hyvästi
Jälkikirjoitus
Giovanni eteni kirkon hierarkiassa ja unohti pian isänsä neuvot.
Kun hänestä tuli paavi Leo X (1513–1521), hänen ahneutensa ja turmeltuneisuutensa johtivat Martti Lutherin kritiikkiin kirkkoa kohtaan ja reformaatioon, joka pirstoi kirkon katolisiin ja protestantteihin.