Infinity Images/Imageselect

Bobbyjen piti siivota Lontoo rikollisista

Järjestyksen ylläpito ja rikollisten kiinniotto oli 1800-luvun alun Lontoossa sotilaiden ja yksityisyrittäjien käsissä, kunnes sisä­ministeri Robert Peel perusti vuonna 1829 Lontoon poliisilaitoksen. Poliisit saivat hänen mukaansa lempinimen ”bobby”.

Poliisit valittiin huolella

Lainvalvojilla oli Britanniassa 1800-luvun alussa huono maine.

Sisäministeri Robert Peel halusi luoda tehokkaat poliisivoimat, joihin kansa voisi luottaa, ja siksi uuteen poliisiin palkattavat henkilöt valittiin tarkoin.

Rikosrekisteri: Poliisiksi pyrkivällä ei saanut olla rikosrekisteriä, ja hänen piti muutenkin olla hyvämaineinen.

Sukupuoli ja siviilisääty: Poliisiksi otettiin vain 20–27-vuotiaita miehiä. Mikäli poliisimies halusi mennä naimisiin, hänen oli pyydettävä siihen laitoksen johdolta lupa.

Luku- ja kirjoitustaito: Poliisin piti myös osata lukea ja kirjoittaa, mikä karsi jo lähes puolet mahdollisista hakijoista pois: tuon ajan Englannissa vain noin 60 prosenttia miehistä oli luku- ja kirjoitustaitoisia.

Pituus ja kunto: Poliisiksi päästäkseen piti olla vähintään 170 senttiä pitkä, leveäharteinen ja hyväkuntoinen eikä saanut olla lattajalkoja tai epämuodostumia kasvoissa.

Rikollisuus rehotti

1800-luvun Lontoossa uudenlaiselle poliisille riitti töitä, sillä rikollisuus rehotti.

© British Library

Syynä oli se, että kolmannes väestöstä eli köyhyydessä, joten monen oli suorastaan pakko turvautua näpistyksiin, varkauksiin ja ryöstöihin pysyäkseen hengissä.

Univormu

Univormu muistutti tavallista vaatekertaa, jotta se ei karkottaisi kansalaisia pois.

Infinity Images/Imageselect

Merkki

Virkamerkissä oli poliisin yksikön numero, Lontoon kaupungin vaakuna lohikäärmeineen ja latinaksi teksti ”Herra, johdata meitä”.

Infinity Images/Imageselect

Lyhty

Poliisilla oli lyhty, jonka sai kiinnitettyä vyöhön. Lyhdyssä oli keskittävä linssi ja suljinmekanismi, jonka ansiosta sen saattoi himmentää sammuttamatta liekkiä. Lyhdyssä käytettiin polttoaineena öljyä tai petrolia.

Infinity Images/Imageselect

Nauha

Poliisit käyttivät virkapukuaan aina ja ilmaisivat raidallisella nauhalla, milloin he olivat virantoimituksessa. Poliisit käyttävät käsivarsinauhaa yhä virallisissa tilaisuuksissa.

Infinity Images/Imageselect

Sauva

Poliisilla oli aseena ja valtansa merkkinä 35–90 senttiä pitkä sauva. Niitä valmistettiin varsinkin guajakkipuusta, joka on erittäin kovaa ja kestää sekä tulta että vettä.

Infinity Images/Imageselect

Pilli

Alun perin poliisit käyttivät huomion herättämiseen räikkää, mutta sen ääni ei erottunut kunnolla viktoriaanisen Lontoon katumelusta. Vuonna 1883 räikkä vaihtuikin tehtailija Joseph Hudsonin poliisivoimille esittelemään pilliin, jonka kimeä ääni kuului jopa 3,2 kilometrin päähän. Pilliä käytetään yhä.

Infinity Images/Imageselect & cm studio/Imageselect

Yksityiset rosvojahdissa

Ennen yleistä poliisilaitosta rikollisia jahtasivat Lontoossa yksityiset ihmiset.

Vuonna 1749 tuomari Henry Fielding loi puoliammatilliset poliisivoimat, jotka tunnettiin joukkojen ”kotikadun” mukaisesti nimellä Bow Street Runners, ja niitä voi pitää Robert Peelin ”bobbyjen” edeltäjinä.

Vuonna 1800 Bow Street Runners -joukkoon kuului 68 karskia miestä.

© Pictorial Press Ltd/Imageselect

Tiesitkö, että

…poliiseilla ei 1800-luvulla ollut äänioikeutta? Heidän kanssakäymistään kansalaisten kanssa rajoitettiin tiukasti, eivätkä he saaneet esimerkiksi käydä päivällisillä yksityiskodeissa.

…korkea kypärä tuli osaksi univormua vasta vuonna 1863? Sitä ennen poliisit olivat käyttäneet silinteriä. Preussilaista sotilaskypärää jäljittelevä kypärä valmistettiin aluksi korkista, joka vaimentaa hyvin iskuja.

…Lontoon poliisia pidetään maailman ensimmäisinä nykyaikaisina poliisivoimina? Ne toimivat esikuvina poliisivoimille muualla Britanniassa sekä Australiassa, Uudessa-Seelannissa ja Kanadassa.

…poliisien työaika oli 12 tuntia päivässä kuutena päivänä viikossa? Palkka ei ollut häävi, sillä poliisien ei haluttu tuntevan itseään muita kaupunkilaisia paremmiksi.

…moni Lontoon poliisi ei ollut alkujaan lontoolainen vaan tuli jostain lähiseudulta? Köyhät kaupunkilaiset eivät täyttäneet tiukkoja poliisin pääsyvaatimuksia.

…univormun sininen väri valittiin huolella? Sen piti olla kansanomainen ja erottua selvästi sotilaiden punaisesta univormusta. Aiemmin sotilaita oli lähetetty hillitsemään levottomia kansanjoukkoja.

…ensimmäinen ”bobby” William Atkinson sai potkut jo neljän tunnin virassa olon jälkeen? Syynä oli se, että hän oli juonut itsensä palvelusaikana humalaan.