V. Trifonov, Yatsyuk Denis Anatolievich

Arkeologit löysivät maailman vanhimman olutbongin

Unohda muovisuppilot ja puutarhaletkun pätkät. 5 500 vuotta sitten olutbongi näytti aivan toisenlaiselta.

Vuonna 1897 Etelä-Venäjällä kaivettiin auki pronssikautinen Maikopin kulttuurin hautakumpu. Kummusta löytyi erikoisia kullasta ja hopeasta valmistettuja putkia.

Aina siitä asti historioitsijat ja arkeologit ovat pohtineet, mihin metrin mittaisia putkia on käytetty.

Yhden teorian mukaan putket ovat osa noin 5 500 vuotta vanhaa valtikkaa. Toisen mukaan putket ovat eräänlaisia nuoliviiniä, ja kolmannen teorian mukaan putkilla on tuettu teltan kattoa.

Kun venäläinen tutkijaryhmä nyt tutki putkia tarkemmin, se tuli aivan toiseen lopputulokseen: kyse on jättikokoisista juomapilleistä.

Melko läheltä Etelä-Venäjää eli nykyisten Iranin ja Irakin alueilta on löydetty 5 000–6 000 vuotta vanhoja kuvia, jotka näyttävät, mitä putkilla on tehty. Varhaisella pronssikaudella sumerilaiset ja assyrialaiset nauttivat juomia lattialla olevasta yhteisestä astiasta. Maikopin kulttuurin putket muistuttavat selvästi sumerilaisia juomapillejä.

Ehkäpä Maikopin kulttuurin kerma kohtasi toisensa olutruukun äärellä – ja kukin nautti oluensa omalla pillillä.

© Kevin Wilson

Putkissa oli ohraa ja siitepölyä

Venäläistutkijoiden teoriaa tukevat putkien sisäpinnan näytteet. Ne sisältävät viljasta peräisin olevia hiukkasia, ohratärkkelystä ja siitepölyä, jotka viittaavat siihen, että putket ovat olleet kosketuksissa oluen kaltaiseen juomaan – ehkä maailman vanhimpiin kuuluvaan olueen.

Lisäksi tutkijat kertoivat, että putkien päässä oli metallisiivilä, joka on ehkä ollut tarkoitettu estämään sakan pääsy putkeen.

Jos teoria pitää paikkansa, Maikopin kulttuurin putket ovat maailman vanhimmat olutbongit.