Arkeologit kaivavat kuuluisan mielisairaalan 20 000 potilaan hautoja

Lontoon katujen alla lepäävät tuhansien mielisairaiden maalliset jäännökset. Brittitutkijat paiskivat kiivaasti töitä kaivaakseen heidän hautapaikkansa esiin.

60 brittiarkeologia kaivaa lähes yötä päivää Bedlamin mielisairaalan hautausmaata, jolla voi levätä jopa 20 000 vainajaa. Sairaalassa potilaita tunnetusti kohdeltiin huonosti ja jopa pahoinpideltiin.

Historian ensimmäinen mielisairaala

Brittiarkeologit ovat juuri aloittaneet Lontoossa ison hautausmaan kaivaukset. Alueelta odotetaan löytyvän jopa 20 000 luurankoa. Vainajat ovat kaupungin entisen pahamaineisen mielisairaalan, Bedlamin, potilaita. 1200-luvulla perustettu sairaala oli historian ensimmäinen mielisairaala. Se toimi erityisen aktiivisesti vuosina 1569–1730, jolloin sille kehittyi huono maine potilaiden huonon kohtelun ja elinolojen vuoksi.

Töitä paiskoo 60 tutkijaa

Hautausmaa löydettiin jo vuonna 2013, kun aluetta tutkittiin sinne suunnitellun metron laajennuksen vuoksi. Tällä hetkellä 60 arkeologia kaivaa ensimmäisiä luurankoja esiin kuusi päivää viikossa. Tutkijat toivovat, että löydöt antavat uutta tietoa siitä, miten potilaat elivät Bedlamissa ja mihin he kuolivat.

Potilas kivitettiin hengiltä

Jo nyt kaivausalueelta on löydetty hautakivä, joiden avulla vainajia voidaan tunnistaa. Yksi heistä on nimeltään Mary Godfree, joka hautakiven mukaan kuoli ruttoon vuonna 1665.
Arkeologit toivovat löytävänsä myös jälkiä Bedlamin tunnetummista potilaista, kuten astrologi John Lambesta, joka oli Englannin hovin palveluksessa ja jonka vihainen väkijoukko kivitti kuoliaaksi vuonna 1628. Lambea syytettiin mustasta magiasta ja raiskauksesta.