Getty Images
Ranskalainen paperikala-aprillipila

Aprillia! Aprillipilojen historiaa

Tutut tekevät toisilleen aprillipiloja, jotka pian unohtuvat, mutta median aprillipilat voivat aiheuttaa paniikkia ja kansainvälisiä kriisejä. Esittelemme 15 hillitöntä aprillipilaa.

Aprillipilat ja niiden historia

Aprillin käsite juontuu monissa kielissä huhtikuuta tarkoittavasta sanasta april (latinaksi aprilis). Aprillipilojen alkuperä on jäänyt historian hämäriin, vaikka sitä onkin yritetty selvitellä vuosisatojen varrella.

Esimerkiksi brittilehdessä vuonna 1708 asiaa pohtinut kirjoittaja ei lopulta löytänyt vastausta vaan saattoi vain todeta perinteellä olevan pitkät juuret Euroopan eri maissa.

Varhaisimmat viittaukset aprillipiloihin ovat 1500-luvulta. Keväisen jymäyttämisen perinteen onkin arveltu saaneen alkunsa vuonna 1564, jolloin Ranskassa kuningas määräsi uuden vuoden alkamisen siirrettäväksi maaliskuun lopulta tammikuun ­ensimmäiseen päivään.

Vanhoilliset ja uudistuksesta tietämättömät kansalaiset, joiden mielestä vuosi ­vaihtui edelleen 25. maaliskuuta, joutuivat muiden pilkan kohteeksi. Uuteen kalenteriin siirtyneet irvileuat muun muassa ­kiinnittivät salaa paperisia kaloja pahaa-aavistamattomien vasta­rannan kiiskien selkään.

Pilan uhreja kutsuttiin pilkkanimellä poisson d’Avril (huhtikuun kala), jota edelleen käytetään Ranskassa aprillipilaan langenneista.

Pilailun perinne on yhä voimissaan eri maissa, ja sitä pitävät yllä myös monet mediat, jotka puijaavat yleisöään vuosi toisensa jälkeen.

Seuraavassa on muutamia aprillipiloja, jotka ovat aiheuttaneet paniikkia ja kansainvälisiä kriisejä.

Aprillia: Värit ruutuun sukkahousuilla

Paikka: Ruotsi
Vuosi: 1962

Ruotsin TV:n uutislähetyksessä oli 1. huhtikuuta vuonna 1962 vieraana tekninen asiantuntija Kjell Stensson, jolla oli jännittävää kerrottavaa kaikille katsojille: nyt oli mahdollista muuttaa tavallinen mustavalkotelevisio väritelevisioksi kotikonstilla – katsojan tarvitsi vain pingottaa sukkahousut TV-ruudun päälle.

Kjell Stensson

Kjell Stensson sai pian anteeksi pikku sukkahousu-aprillipilansa.

© The Museum of Hoaxes

Stensson selitti, miten sukkahousujen hieno neulos ”taittoi valoa” niin, että ohjelmat näyttivät värilähetyksiltä.

Ei ollut kuitenkaan helppoa saada sukkahousuja venyteltyä ruudun ylle – eivätkä ne myöskään tuoneet värejä esiin.

Värilähetykset alkoivat Ruotsissa lopulta vuonna 1970. Päivä oli 1. huhtikuuta.

Aprillia: Tulivuori heräsi Alaskassa

Paikka: Alaska
Vuosi: 1974

Pienen alaska­laisen Sitkan rannikkokaupungin asukkaat heräsivät huhtikuun ensimmäisenä aamuna vuonna 1974 pelottavaan näkyyn: toisella puolen ­Sitkan salmea sijaitsevassa ­saaressa tulivuori Edgecumbesta nousi sankkaa mustaa savua.

Edgecumbe oli nukkunut jo noin neljäsataa vuotta, ja kraatterista noussut savu sai asukkaat hätäännyksiin – oliko tulivuori nyt purkautumassa?

Rannikkovartioston komentajan puhelin alkoi soida lakkaamatta, ja hän pyysi apua päälliköltään Alaskan pääkaupungissa Juneaussa.

Tilanteen selvittämiseksi lähetettiin helikopteri tutkimaan tulivuorta. Lähemmäs päästyään kopterin lentäjä näki, mistä oli kyse: kraatterin pohjalla oli läjä palavia autonrenkaita, ja rengasnuotion vierellä lumessa luki 15 metrin korkuisin kirjaimin ”APRIL FOOL” eli ”aprillia!”.

Pian selvisi, että aprillipilan takana oli paikallinen keppostelija Oliver ”Porky” Bickar, joka oli kuljettanut samana aamuna vuokrahelikopterillaan sata vanhaa autonrengasta ja muutaman kanisterin jäteöljyä kraatteriin ja tuikannut ne palamaan.

Pila teki 50-vuotiaasta Porkysta sankarin, mutta kun tulivuori St. Helens purkautui kuusi vuotta myöhemmin, tarinan mukaan eräs asukas totesi hänelle:

”Nyt menit kyllä liian pitkälle, Porky!”

Tulivuori ja autonrenkaat

Edgecumbe-tulivuori oli torkkunut 400 vuotta, kun siitä alkoi nousta savua...

© The Museum of Hoaxes

Aprillia: Oma purilainen vasenkätisille

Paikka: USA
Vuosi: 1998

USA Today -lehdessä julkaistiin 1. huhtikuuta 1998 kokosivun ilmoitus, jossa pikaruokaketju Burger King mainosti uutta The Left-Handed Whopper -hampurilaistaan. Erikoispurilainen oli kehitetty kaikille Yhdysvaltojen 32 miljoonalle vasenkätiselle.

Burger Kingin vasenkätisten hampurilainen

Burger King hyödynsi tiedettä uudessa hampurilaisessaan.

© History Archive

Uutuustuote vastasi suurelta osin ­perinteistä hampurilaista – siinä oli sämpylän­puolikkaiden välissä tuttuun tapaan pihvi, salaattia, tomaattia ja muita lisukkeita – mutta ilmoituksen mukaan purilaista oli nyt kierretty 180 astetta ja ainesosat aseteltu uudella tavalla vasureiden ”makunautinnon maksimoimiseksi”.

Seuraavana päivänä Burger King tiedotti uudella kokosivun ilmoituksella, että kyseessä oli ollut aprilli­pila. Pikaruokayhtiö oli kuitenkin ilahtunut siitä, että tuhannet asiakkaat olivat jo halunneet kokeilla ­uutuutta.

Lukuisat asiakkaat olivat myös tilauksensa yhteydessä ­täsmentäneet haluavansa oikea­kätisille tarkoitetun hampurilaisen.

Aprillia: Kello on nyt 11.87

Paikka: Australia
Vuosi: 1975

Australian TV:n ajankohtais­ohjelmassa This Day Tonight paljastettiin 1. huhtikuuta vuonna 1975, että maassa siirryttäisiin pian ”metriseen aikaan”.

Jatkossa yksi minuutti olisi 100 sekuntia, tunti 100 ­minuuttia ja vuorokausi 20 tuntia.

Sekuntia alettaisiin kutsua ”millipäiväksi”, minuuttia ”senttipäiväksi” ja tuntia ”desipäiväksi”.

Pääministeri oli juonessa mukana ja selitti, että uusi järjestelmä oli selvästi loogisempi tapaa jakaa aikaa.

Ohjelmassa näytettiin myös kuvia Adelaiden kaupungintalolta, jossa oli jo otettu käyttöön 10 tuntiin jaettu kellotaulu.

Uutisjuttu herätti runsaasti huomiota ja myös turhautumista australialaisten keskuudessa. Eräs huolestunut kansalainen muun muassa halusi tietää, miten hän voisi nyt siirtää uuden, vasta ostamansa digitaalisen ­kellon metriseen aikaan.

Aprillia: Leijonat kuurattiin Towerin vallihaudassa

Paikka: Lontoo
Vuosi: 1698

Ensimmäinen aprillipila Englannissa julkaistiin Dawks’s News-Letterissa 2. huhtikuuta 1698.

Tuolloin nimittäin uutisoitiin, että useat ihmiset olivat edellisenä päivänä – eli 1. huhtikuuta – ”lähteneet Lontoon Towerin ­vallihaudalle katsomaan leijonien pesua”.

Leijona

Leijonat eivät tunnetusti pidä vedestä – mutta joskus nekin on pestävä.

© Shutterstock

Mitään pesupäivää ei kuitenkaan ollut – joku nokkela oli vain saanut ihmiset lähtemään täysin keksittyyn tilaisuuteen.

Onnistunutta pilaa on toistettu sittemmin kerta toisensa jälkeen..

Aprillia: Thatcherin ja Gorban kiihkeä salasuhde

Paikka: Moskova
Vuosi: 1987

Idän ja lännen suurvaltapoliittisissa suhteissa alkoi 1980-luvulla uusi liennytyksen aika, mutta välien lämpeneminen sai aivan uuden ulottuvuuden 1. huhtikuuta vuonna 1987, kun brittiläinen Daily Mirror -lehti julkaisi jymyuutisen: Neuvostoliiton presidentti Mihail Gorbatšov ja Britannian pääministeri, rautarouva Margaret Thatcher, olivat rakastuneet!

Huippukokouksessa kohdannut pari oli kuvattu kävelyllä käsi kädessä ja puiston penkillä suukottelemassa. Eräässä kuvassa Thatcher kutitteli Gorbaa hellästi leuan alta.

Järkyttyneet britit saivat kuitenkin pian huokaista helpotuksesta, kun Daily Mirror paljasti, että kyseessä olivat kaksoisolennot, jotka oli puettu ja meikattu esikuviensa mukaan.

Todellisuudessa pahaa-aavistamaton Thatcher totesi 2. huhtikuuta Moskovasta lähdettyään: ”Tulin hyvin toimeen herra Gorbatšovin kanssa näkemyseroistamme huolimatta.”

Mihail Gorbatšov ja Margaret Thatcher

Thatcherin romanssi ihmetytti ja kuohutti brittejä, ennen kuin se paljastui aprillipilaksi.

© The Museum of Hoaxes

Aprillia: Japanilaisen maraton-maraton

Paikka: Englanti
Vuosi: 1981

Brittiläinen Daily Mail -lehti uutisoi 1. huhtikuuta 1981 japanilaisjuoksijasta Kimo Nakajimista, joka oli ilmoittautunut Lontoon maratonille mutta käännösvirheen vuoksi käsittänyt, että maratonilla juostaan 26 päivää – ei 26 mailia (41,8 km).

Nakajimi oltiin nähty pinkomassa päättäväisesti tienvartta Englannin maaseudulla, mutta yritykset pysäyttää hänet ja selittää tilanne olivat epäonnistuneet.

Japanilainen juoksija

Britit ihmettelivät väsynyttä japanilaisjuoksijaa.

© The Museum of Hoaxes

Lehden mukaan kohtalokkaan käännösvirheen takana oli brittiläisen maahantuontiyrityksen työntekijä Timothy Bryant, joka totesi:

”Kyllä, se olin minä, joka käänsi osallistumisohjeet ja lähetti ne hänelle, mutta olen opiskellut japania vasta kaksi vuotta. Olen varmaan tehnyt virheen.”

Aprilllia: Jäävuori hinattiin Sydneyn satamaan

Paikka: Australia
Vuosi: 1978

Australialainen liikemies Dick Smith oli jo pitkään suunnitellut tuovansa Etelämantereelta jäävuoren Sydneyyn. 1. huhtikuuta 1978 suunnitelmasta tuli totta – tavallaan.

Kaupunkilaiset parveilivat katsomaan vuorta ja ostamaan Smithin lupailemia jääpaloja juomiinsa, kun jäävuorta hinattiin kohti satamaa.

Pian sade paljasti tylsän totuuden: vuori olikin proomu, jonka lasti oli kuorrutettu sammutusvaahdolla.

Jäävuori Sydneyn satamassa

Jäävuori Sydneyn satamassa osoittautui proomuksi, joka oli peitetty valkoisella muovilla ja täytetty sammutusvaahdolla.

© The Museum of Hoaxes

Aprillia: Näin keskiajalla kokattiin ruokaa yksisarvisesta

Paikka: Englanti
Vuosi: 2012

British ­Library eli Britannian kansallis­kirjasto tiedotti 1. huhtikuuta 2012 blogissaan sensaatiomaisesta löydöstä.

Kansalliskirjastosta oli nimittäin löydetty kauan kateissa ollut keskiaikainen keittokirja, joka sisälsi muun muassa piirroskuvin havainnollistetun reseptin yksisarvisen ­käyttöön ruoanlaitossa.

Yksisarvinen

Keskiajalla yksisarvista pidettiin todellisena eläimenä, josta oli paljon näköhavaintoja.

© Olaf Krüger Imagebroker RF/Imageselect

Keskiajan keittiössä yksisarvinen marinoitiin ensin neilikkaa ja valkosipulia sisältävässä marinadissa ja grillattiin sitten ritilällä kypsäksi.

Keittokirjan tekijäksi asiantuntijat arvelivat ”Geoffrey Fulea”, joka oli työskennellyt kokkina Englannin kuningattaren Hainaultin Filippan (1328-1369) hovissa.

Aprillia: Rembrandtin maalaus tuhottiin

Paikka: Amsterdam
Vuosi: 1950

Hollannin radio aiheutti huhtikuun ensimmäisenä päivänä vuonna 1959 lähes maansurun tiedottaessaan, että Rembrandtin Yövartio-maalauksen puhdistustoimet olivat epäonnistuneet järkyttävällä tavalla.

Museon työntekijä oli käyttänyt väärää kemikaalia, minkä seurauksena kuva oli vähitellen alkanut kadota.

Työntekijä kertoi itkuisena, että kankaalta tippui maalia – keskiyöhön mennessä maalauksesta ei olisi jäljellä enää mitään.

Satoja hollantilaisia saapui jonottamaan Rijsksmuseumille nähdäkseen vielä viimeisen vilauksen Yövartiosta, ja juttu paljastettiin heille pilaksi vasta tuntien päästä.

Rembrandtin maalaus Yövartio

Rembrandt maalasi ”Yövartion” vuonna 1642.

© Ian Dagnall Computing/ Imageselect

Aprillia: Alennusviiniä omaan ämpäriin

Paikka: Norja
Vuosi: 1950

Norjan suurin sanomalehti Aftenposten kertoi lukijoilleen varsin mukavia uutisia 1. hutikuuta 1950.

Valtion omistamalle, Alkoa vastaavalle Vinmonopoletille oli saapunut suuri erä viiniä tynnyreissä, mutta sillä ei ollut riittävästi pulloja kaiken viinin pullottamiseen.

Kansa jonottaa Vinmonopoliin

Norjalaiset lähtivät jo varhain liikkeelle sangon kanssa jonottamaan viinakaupan eteen.

© Henrik Ørsted, Oslo museum/Oslobilder.no

Ylijäämäviinistä eroon päästääkseen Vinmonopolet myikin sitä nyt kyseisenä päivänä 75 prosentin alennuksella.

Asiakkaiden tuli vain tuoda oma astia mukana viinin kuljettamista varten.

Liikkeiden edustalle kertyikin väkeä niin ämpäreiden kuin kannujen kanssa, mutta viini jäi valitettavasti saamatta.

Aprillia: Naispula uhkasi ruhtinaskuntaa

Paikka: Liechtenstein
Vuosi: 1928

Berliner Illustrirte Zeitungissa ilmoitettiin 1. huhtikuuta 1928, että Sveitsin ja Itävallan välissä sijaitsevassa Liechtensteinissa kärsittiin akuutista vaimopulasta.

Tämän vuoksi maahan oli alettu tuoda ulkomailta naisia vajetta paikkaamaan.

Naispula johtui lehden mukaan siitä, että ­lilliputtimaasta oli lähtenyt joukolla naisia työn perässä Sveitsiin ja Itävaltaan.

Sopivia naisia haalittiin tilalle eri puolilta Eurooppaa ja rahdattiin ­Liechtensteinin avioliittomarkkinoille.

Liechtensteinissa kansa raivostui artikkelista ja erityisesti jutun yhteydessä julkaistusta kuvasta, jossa tuontimorsiamet olivat varsin tuhteja – tämä ei heidän mielestään tehnyt oikeutta maan kauniille naisväestölle.

Liechtensteinin naisia ja miehiä

Liechtensteinin väitetty vaimopula aiheutti diplomaattisen selkkauksen.

© Christoph Rueegg/Imageselect

Kohua ei lievittänyt se, että juttu paljastui aprillipilaksi.

Tuossa vaiheessa se oli jo ehtinyt aiheuttaa pienen diplomaattisen kriisin Liechtensteinin ja Saksan välillä, kun ruhtinaskunta virallisesti moitti saksalaishuumoria mauttomaksi.

Maiden välinen kiista nousi kansainväliseksi uutisaiheeksi, jolloin pikkumaata loukanneet kuvat vasta levisivätkin laajalle.

Aprillia: Natsien julma aprillipila

Paikka: SOE, Lontoo
Vuosi: 1944

Saksalaiset arvostavat kunnon aprillipiloja – ja pilan onnistuttua huudetaan ”Aprillia, aprillia!”

Natsi-Saksan tiedustelupalvelu Abwehr valitsikin kenties ajankohdan tarkoituk­sella, kun se paljasti 1. huhtikuuta 1944 ­operaationsa, jossa se oli sumuttanut ­brittejä jo kahden vuoden ajan.

Saksalaisia sotilaita

Aseita ja muita tarvikkeita pakattiin laatikoihin ja pudotettiin lentokoneesta. Hollannissa saksalaiset keräsivät ne parempaan talteen.

© Fox Photos/Stringer/Getty Images

”Englandspiel”-nimellä tunnettu operaatio sijoittui Saksan miehittämään Hollantiin, missä vastarintatoimintaa vaikeutti aseiden ja koulutuksen puute. Brittien salainen vakoilu- ja tiedusteluorganisaatio Special Operations Executive (SOE), joka tuki ­vastarintaliikkeitä Saksan miehittämissä maissa, oli valmiina auttamaan.

Kaikki meni kuitenkin pieleen alusta asti. Maaliskuussa 1942 saksalaiset onnistuivat pääsemään neljän ensimmäisen SOE-agentin jäljille Hollannissa.

Agentit vangittiin, ja heidät pakotettiin olemaan yhteydessä ­Lontooseen kuin mitään ei olisi tapahtunut. Britit viestivätkin siitä lähtien agenttiensa sijaan todellisuudessa vihollisen kanssa.

Operaatiolla oli tuhoisat seuraukset ­Hollannin vastarintaliikkeelle, sillä se jäi vaille luvattuja aseita ja kouluttajia.

Saksalaiset sen sijaan saivat operaation aikana vangittua yli viisikymmentä hollantilaista SOE-agenttia, jotka Englannista tullessaan laskeutuivat suoraan saksalaisten käsiin.

Radioviesteissä saksalaiset raportoivat SOE:lle, että Hollannissa oltiin kokoamassa valtavia maanalaisia joukkoja, ja britit ­vastasivat toimittamalla niiden avuksi ­tonneittain aseita.

SOE

Belgiassa ja Tanskassa SOE onnistui tavarantoimituksissa paremmin.

© Fox Photos/Stringer/Getty Images

Syksyllä 1943 britit alkoivat kuitenkin haistaa palaneen käryä ja lähettivät agentteja Hollantiin ilmoittamatta näiden tulosta ennalta maan vastarintaliikkeelle.

Saksalaisten leikittely englantilaisten kanssa oli tulossa tiensä päähän, ja he lähettivät ­viimeisen viestinsä briteille:

”Olemme ymmärtäneet, että toimitte Hollannissa ilman apuamme. Tämä on varsin epäreilua, olemmehan olleet yksinomaiset edustajanne jo pitkään”, Abwehristä ilmoitettiin ivallisesti – ja luvattiin ottaa silti lämmöllä vastaan myös uudet tulijat.

Brittien tuki satoi Saksan laariin

Brittien kuljetuskoneet toimittivat ­Hollantiin arvokasta tavaraa, jotka ­saksalaiset saivat haltuunsa:

  • 15 tonnia muoviräjähteitä
  • 3 000 konepistoolia
  • 5 000 pistoolia
  • 300 konekivääriä
  • 75 radiolennätintä
  • 300 000 Hollannin guldenia