JoJan
Luolamaalaus Lascaux’ssa

Amatööriarkeologi löysi luolamaalauksista kirjoitusmerkkejä

Sensaatiomainen löytö voi varhaistaa kirjoituksen historiaa tuhansia vuosia – ja kirjoittaa ihmisen historiaa uusiksi.

Kun amatööriarkeologi Ben Bacon otti yhteyttä Durhamin yliopiston professoriin Paul Pettittiin, tämä aikoi ensin olla vastaamatta. Bacon uskoi nimittäin löytäneensä todisteita siitä, että jääkauden ihmisten yli 20 000 vuotta vanhoissa luolamaalauksissa oli jonkinlaista kirjoitusta. Väite tuntui mielettömältä, sillä vakiintuneen käsityksen mukaan varhaisin kirjoitus syntyi Kiinassa noin 7000 eaa.

Nyt Pettitt kertoo olevansa iloinen, että hän otti Baconin vakavasti, sillä ihme kyllä, amatööriarkeologi näytti olevan oikeassa.

Bacon tutki yhdessä arkeologien ja historioitsijoiden kanssa noin 400 eri puolilla Eurooppaa olevaa luolamaalausta, joissa oli mystisiä, kirjoitusmerkkejä muistuttavia pisteitä ja viivoja.

”Tulokset osoittavat, että jääkauden metsästäjä-keräilijät käyttivät ensimmäisinä järjestelmällistä kalenteria ja merkkejä tärkeiden ekologisten tapahtumien muistiin merkitsemiseen”, Pettitt selittää.

Esimerkkejä luolamaalausten kirjoitusmerkeistä

Tutkijoiden mukaan monissa luolamaalauksissa esiintyvät pisteet ja viivat ovat eräänlainen kuukalenteri, johon merkittiin muistiin saaliseläinten lisääntymisaikoja.

© Bacon et.al.

Pisteet ja viivat muodostivat kalenterin

Jääkauden metsästäjien saaliseläimiä kuvaavissa luolamaalauksissa olevat pisteet ja viivat muodostavat tutkimuksen tekijöiden mukaan eräänlaisen kuukalenterin, joka kertoo esimerkiksi eläinten parittelukausista, ja Y-merkki merkitsi syntymää.

”Pystyimme todistamaan, että nämä ihmiset, jotka tekivät upeaa taidetta Lascaux’n (Ranska) ja Altamiran (Espanja) luoliin, laativat myös kalenterijärjestelmän, joka ajan mittaan yleistyi lajimme keskuudessa”, Pettitt kertoo.