Hurriyet Daily
Bysanttilaiset sandaalit.

1500 vuotta vanhojen sandaalien viesti ihastuttaa

Joskus rakkaus jättää itsestään pysyviä jälkiä, vaikka lemmen lieskat leimusivat jo yli tuhat vuotta sitten. Turkkilaiset arkeologit tekivät antiikin aikaisessa satamassa ainutlaatuisen ja koskettavan löydön.

Arkeologit ovat tehneet Istanbulin vanhassa satamassa Eleutherioksessa kaivauksia vuodesta 2004 lähtien. Satama rakennettiin 300-luvulla ja se oli käytössä 1000-luvulle asti, joten ei ole ihme, että siellä on tehty runsaasti kiinnostavia löytöjä.

Tähän mennessä arkeologit ovat löytäneet sataman alueelta jo 60 000 esinettä Bysantin valtakunnan ajalta.

Yksi kiinnostavimmista löydöistä ei suinkaan ole kultapikari tai jalokivikoru vaan 1500 vuotta vanha sandaalipari.

Sandaalien sisäpohjaan on kaiverrettu niiden käyttäjälle osoitettu viesti: ”Kulje terveenä, nainen, käy kauniina ja onnellisena.”

Arkeologit eivät tiedä, kuka viestin kirjoitti, mutta sandaalien omistaja oli luultavasti bysanttilainen kreikkalaisnainen, sillä teksti on kirjoitettu kreikaksi.

Bysanttilaiset sandaalit.
© History of Istanbul

Bysanttilaiset tunnettiin tyylistään

Valtaosa satamasta löydetyistä esineistä on ajoitettu noin vuoteen 553, mikä viittaa siihen, että satamaan upposi tuolloin useita laivoja joko maanjäristyksen tai hyökyaallon seurauksena. Mullistus oli luultavasti niin raju, että uponneet laivat peittyivät hiekkakerrokseen, jonka alle jäi hapettomia vedenalaisia taskuja.

Niissä orgaaninen aines, kuten puiset sandaalit, säilyi hyväkuntoisena peräti 1500 vuotta.

Kaikkiaan arkeologit ovat löytäneet muinaisesta satamasta jäänteitä yhteensä 35 laivasta.

Monet niistä olivat kauppalaivoja, jotka kuljettivat muun muassa värikkäitä kankaita. Bysantin naiset – kuten sandaalien omistaja – tunnettiinkin kauniista värikkäistä vaatteistaan ja jalkineistaan.