Alamy/Imageselect

Yhdysvallat perustettiin jurrissa

Yhdysvaltojen perustajat keskittyivät oluttuoppeihinsa ainakin yhtä hartaasti kuin tärkeisiin asiapapereihin. Maan johtavat valtiomiehet Jeffersonista Washingtoniin olivat alkoholin suurkuluttajia, ja voi olla, että ilman viinaa itsenäisyysjulistus olisi saattanut jäädä laatimatta.

USA:n eliitti ei sylkenyt lasiin

Itsenäistyneen Yhdysvaltojen johtavat poliitikot tapasivat philadelphialaisessa kievarissa City ­Tavernissa 15. syyskuuta 1787 juhliakseen kenraali George Washingtonin läksiäisiä. ­

Vieraat ­olivat hilpeällä tuulella, ja he ilakoivat ja ­lauloivat koko yön. Muutaman päivän kuluttua osa heistä allekirjoittaisi Yhdysvaltojen uuden ­perustuslain.

Miehet nostivat illan mittaan ­lukuisia maljoja, ja ­kievarin palvelijat joutuivat vähän väliä laskeutumaan ­kellariin hakemaan janoisille valtiomiehille lisää juotavaa.

Kuvaus heijastelee osuvasti 1700-luvun lopun Amerikkaa, jossa valtaosa väestöstä joi hämmästyttävän suuria määriä alkoholijuomia.

Alkoholi oli vahvasti läsnä myös ­politiikassa. Vaalitilaisuudet järjestettiin usein kapakoissa tai kievareissa, jotta kenenkään ei tarvinnut kuunnella poliittisia puheita kuivin suin.

Vielä vaalipäivänäkin ­ehdokkailla oli tapana tarjota äänes­täjille kierroksia ja varmistaa siten ­menestys vaaliuurnilla.

Vastaperustettu Yhdysvallat olikin oikea juopottelijoiden valtakunta, jossa viski, rommi, olut, viini ja siideri virtasivat. Juominkeja johtivat kunnian­arvoisat maanisät ja Yhdysvaltojen perustuslain laatijat.

Diplomaatti kuvaili humalaa luovasti

Nimi: Benjamin Franklin (1706–1790)

Ammatti: Mm. keksijä ja diplomaatti

Nykyään Benjamin Franklinia pidetään arvokkaana valtiomiehenä, mutta omana aikanaan häntä kuvailtiin nautiskelijaksi, joka sammutti janonsa mieluusti alkoholijuomilla ja etenkin madeiralla.

Franklin viihtyi lasin ääressä niin hyvin, että hän ehti keksiä peräti 220 uutta ilmai­sua kuvamaan juopumusta.

Franklin viittasi alkoholijuomiin usein puheissaan ja kirjoituksissaan:

”Viinissä on viisaus, oluessa on vapaus, ja vedes­sä on bakteereita” ja ”Olut on todiste siitä, että Jumala rakastaa meitä ja ­haluaa meidän olevan onnellisia”.

Franklin kehitti kuusenoksista valmistetun oluen reseptin.

© Daderot & Shutterstock

Viinihissi helpotti palvelijoiden työtä

Nimi: Thomas Jefferson (1743–1826)

Ammatti: Poliitikko ja presidentti

Thomas Jefferson luonnosteli Yhdysvaltojen itsenäisyysjulistuksen.

Harva tietää, että hän oli myös yksi Amerikan johtavista viinintuntijoista, jolta monet aikansa silmäätekevät ­pyysivät neuvoja viinihankinnoissa.

Jefferson asui Monticellon tilallaan, jossa hän järjesti usein vierailleen riehakkaita juominkeja. Palvelijoidensa jalkoja säästääkseen hän rakennutti hissin, jolla viinipullot voitiin nostaa kellarista ­suoraan ruokasaliin.

Jefferson kirjoitti Yhdys­valtojen itsenäisyysjulistuksen­ viinihiprakassa The Indian­ Queen Tavern -kapakassa Philadelphiassa.

© Historical Society of Pennsylvania

Kapinoiva salakuljettaja

Nimi: John Hancock (1737–1793)

Ammatti: Kauppias ja valtiomies

1700-luvun Amerikassa rommi maistui niin köyhille kuin rikkaillekin.

Britannian hallitus verotti kuitenkin sokeria ja melassia niin ankarasti, että rommin valmistaminen oli kallista. ­

Hollantilaisen ja espanjalaisen rommin­ salakuljetus olikin olennainen osa ­Britannian ja sen siirtomaavallan vas­taista kapinaa Amerikan siirtokunnissa.

Yksi rommin salakuljettajista oli myöhemmin perustuslain laatimiseen osallistunut John Hancock.

Salakuljetustuloillaan Hancock tarjosi maanmiehil­leen kierroksia kapakoissa ja yllytti heitä samalla kapinaan brittejä vastaan.

Pakkoraittius sairastutti juristin

Nimi: John Adams (1735–1826)

Ammatti: Lakimies ja presidentti

John Adams oli kova juomari jo nuorena: 15-vuotiaana hän aloitti aamun vahvalla oluella ja päivän mittaan hän kumosi kurkkuunsa useita pullollisia väkevää siideriä. Aikalaislähteissä hänen kerrotaankin ­olleen lähes aina pienessä hiprakassa.

Philadelphiassa vieraillessaan pettynyt Adams kirjoitti vaimolleen Abigailille:

”En ole saanut täällä mitään juodakseni ja luulen, että jo yksistään se saa minut pian sairastumaan.”

Myöhemmin Adams yritti diplomaatin asemansa varjolla lähettää Ranskasta 500 pulloa bordeauxviiniä vero- ja tulli­vapaasti kotiin Yhdysvaltoihin – huonolla menestyksellä.

Adamsin lempijuoma ei silti ollut ­bordeaux vaan madeira.

Olutmestari juhli läpi yön

Nimi: Samuel Adams (1722–1803)

Ammatti: Filosofi ja panimomestari

Yhdysvaltojen perustuslain laatijoihin kuulunut Samuel Adams oli ammatiltaan panimomestari.

Hän ei tyytynyt vain ­valmistamaan olutta vaan myös joi sitä mielellään. Vuonna 1768 Adams oli mukana juhlimassa brittien vastaisen Bostonin kapinan kolmivuotispäivää.

Juhlissa nostettiin 45 maljaa muun muassa ”kaikille todellisille isänmaanystäville”, eikä juominen rajoittunut siihen.

Siitä huolimatta myöhemmin presidentiksi valittu John Adams väitti, ettei hän ollut nähnyt juhlissa ­”ainuttakaan humalaista”.

The Boston Beer Company -panimo valmistaa Samuel Adamsin mukaan nimettyä olutta.

© Shutterstock

Tuomari joi ”vain sateella”

Nimi: John Marshall (1755–1835)

Ammatti: Tuomari ja poliitikko

Yhdysvaltojen ensimmäisiin korkeimman oikeuden tuomareihin lukeutu­neen John Marshal­lin olisi luullut noudattavan lakia prikulleen.

Monien poliitikkoystäviensä tavoin hänkään ei kuitenkaan kaihtanut äänestäjien lahjomista alkoholilla.

Marshall ei itsekään sylkenyt lasiin. Hän asui täysihoitolassa, jonka sääntöjen mukaan viiniä sai nauttia vain sateella.

Niinpä Marshall pyysi kollegaansa ­Joseph Storya tarkistamaan päivän sään ikkunasta. Ikäväkseen Story ­joutui usein ilmoittamaan, että sää oli kaunis ja aurinkoinen, mihin Marshall aina vastasi:

”Piirikuntamme on niin laaja, että kyllä siellä jossain varmasti sataa vettä.”

Sen jälkeen viininhimoinen tuomari saattoi hyvällä omallatunnolla avata pullollisen.

Sissipäällikkö joi sammumiseen asti

Nimi: Ethan Allen (1738–1789)

Ammatti: Sotilas, viljelijä ja poliitikko

”Hän joi koko ajan” – muuan aika­lainen kuvaili sotilasta ja poliitikkoa Ethan ­Allenia, joka johti itsenäis­ty­missodassa Vermontin vuorilta koottua sissijoukkoa.

Kun Allen ja hänen miehensä eivät sotineet, he ryyppäsivät, ja usein he lähtivät ­taisteluunkin tukevassa humalassa.

Allenin suosikkijuomat olivat viski ja brandy.

Hänen ryyppyreissunsa päättyivät usein sammumiseen, ja ystävien piti ­rahdata hänet kotiin kärryillä kuin perunasäkki konsanaan.

Kerrotaan, että kun humalaista Allenia puri käärme, hän luuli sitä harvinaisen ärhäkäksi hyttyseksi.

© Shutterstock

Presidentti piti juomapäiväkirjaa

Nimi: George Washington (1732–1799)

Ammatti: Kenraali ja presidentti

Sotasankari ja Yhdysvaltojen ensimmäinen presidentti George Washington johti maan itsenäistymistaistelua paitsi rintamalla myös ­kapakassa.

Hän piti itsenäistymis­sodan aikana pää­majaan­sa krouveissa ja kirjoitti ahkerasti päiväkirjaa alkoholinkulutuksestaan.

Washington oli alkoholin suurkuluttaja jopa oman aikansa mittapuulla.

Hänen presidenttikautensa aikaiset päiväkirjat paljastavat, että hän käytti alkoholiin noin kymmenen kertaa enemmän rahaa kuin keskivertoamerikkalainen.

Presidenttinä hän joutui toki edustamaan vieraita ja tarjoamaan vierailleen alkoholia, mutta hänen tiedetään jo nuorukai­sena käyttäneen noin kymmenesosan tuloistaan viinaan.

Washington piti etenkin viskistä.

Hän ei kuitenkaan vain tyytynyt juomaan sitä, vaan hän myös tuotti parhaimmillaan noin 41  000 litraa viskiä vuodessa Mount Vernonin tilallaan olevassa tislaamossa.

Viskin lisäksi Washington oli mieltynyt rommipohjaiseen juomasekoitukseen nimeltä Fish House Punch.

Se kehitettiin vuonna 1732 philadelphialaisen herrain­klubin jäsenille, ja se levisi nopeasti muuallekin maahan.

Kerran Washington nautti niin paljon Fish House Punchia, että häneltä kesti kolme päivää selvitä sen verran, että hän kykeni kirjaamaan tapauksen juomapäiväkirjaansa.

Washingtonin tislaamo­ oli hänen elinaikanaan Yhdys­valtojen suurin viskintuottaja.

© Mountvernon.org & Rock & Rye